ΚΟΣΜΟΣ

Mακελειό στο Μίσιγκαν: Αμοιβή 10.000 δολαρίων για να εντοπιστούν οι γονείς του 15χρονου δράστη

Kαταζητούνται οι γονείς του 15χρονου για το μακελειό στις ΗΠΑ
Kαταζητούνται οι γονείς του 15χρονου για το μακελειό στις ΗΠΑ
ΑΡ

Οι Αρχές στις ΗΠΑ  προσφέρουν αμοιβή 10.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη των γονέων του εφήβου που βρίσκεται πίσω απο τη θανατηφόρα επίθεση σε σχολείο του Μίσιγκαν.

Ο Τζέιμς και η Τζένιφερ Κράμπλι κατηγορούνται ότι αγνόησαν τα προειδοποιητικά σημάδια πριν από το δολοφονικό «αμόκ» του γιού τους που άφησε πίσω νεκρούς τέσσερις μαθητές. Τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία εξ' αμελείας, αλλά δεν παρουσιάστηκαν χθες (3/11) για να ακούσουν το κατηγορητήριο.

Ο 15χρονος Ίθαν Κράμπλι κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε το όπλο του πατέρα του για να πυροβολήσει συμμαθητές του στο Μίσιγκαν. Έχει δηλώσει αθώος. Οι αρχές εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τους γονείς του που θεωρούνται ύποπτοι φυγής και είπαν στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον εντοπισμό τους, καθώς ούτε οι δικηγόροι τους μπόρεσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους τηλεφωνικά.

Ο σερίφης της κομητείας του Όκλαντ Μάικλ Μπουσάρντ είπε ότι το FBI και η ομοσπονδιακή δικαστική αστυνομία (US Marshals Service) συμμετέχουν στην αναζήτηση του ζευγαριού. Οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται ωστόσο οτι δεν διαφεύγουν του νόμου, αλλά έφυγαν από την πόλη τη νύχτα του πυροβολισμού «για τη δική τους ασφάλεια».

Οι γονείς του δράστηΑ.Ρ

Ο γιος τους κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ εναντίον συμμαθητών και δασκάλων στο σχολείο του στο Όξφορντ, περίπου 60 χλμ. βόρεια του Ντιτρόιτ, την Τρίτη. Οι τέσσερις νεκροί ήταν η Tate Myre, 16 ετών, η Madisyn Baldwin, 17, η Hana St Juliana, 14 και ο Justin Shilling, 17. Άλλοι επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Ο Ίθαν Κράμπλι κατηγορείται ως ενήλικος και αντιμετωπίζει μία κατηγορία για τρομοκρατία, τέσσερις κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού, επτά κατηγορίες για επιθέσεις με πρόθεση για φόνο και 12 κατηγορίες για κατοχή πυροβόλου όπλου.

Γιατί κατηγορήθηκαν οι γονείς;

Την Παρασκευή, η επικεφαλής εισαγγελέας της κομητείας Όκλαντ Κάρεν ΜακΝτόναλντ αναγνώρισε ότι η κατηγορία των γονέων για το έγκλημα που πραγματοποίησε το παιδί τους ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστη. Σύμφωνα με την έρευνα του γραφείου της, το αγόρι ήταν με τον πατέρα του την περασμένη Παρασκευή όταν ο κύριος Κράμπλι αγόρασε το πυροβόλο όπλο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στον πυροβολισμό.

Μια ανάρτηση στα social media του αγοριού αργότερα εκείνη την ημέραεμφάνισε το νέο όπλο του μπαμπά του ως «η νέα μου ομορφιά», προσθέτοντας ένα emoji καρδιά. Μόλις μία ημέρα πριν από τον πυροβολισμό, μια δασκάλα είπε ότι είδε το αγόρι να ψάχνει στο Διαδίκτυο για πυρομαχικά, κάτι που οδήγησε σε συνάντηση με τους υπεύθυνους του σχολείου. Αφού ενημερώθηκε για το περιστατικό, η μητέρα του έστειλε μήνυμα στον γιο της: «LOL Δεν είμαι θυμωμένη μαζί σου. Πρέπει να μάθεις να μην σε πιάνουν».

Και το πρωί της Τρίτης - ώρες πριν από το μακελειό - ο κύριος και η κυρία Κραμπλι κλήθηκαν στο σχολείο για μια επείγουσα συνάντηση αφού οι δάσκαλοι βρήκαν ένα σημείωμα από τον γιο τους, που περιελάμβανε πολλά σχέδια με όπλα και ανθρώπους μέσα στο αίμα, με λεζάντες όπως οι «σκέψεις δεν θα σταματήσουν.Βοήθησέ με», και «Αίμα παντού». Το αγόρι είχε γράψει επίσης «Η ζωή μου είναι άχρηστη» και «Ο κόσμος είναι νεκρός», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Οι υπεύθυνοι του σχολείου είπαν στο ζευγάρι ότι θα έπρεπε να αναζητήσουν συμβουλευτική για τον γιο τους. Αλλά οι γονείς του αγοριού δεν ήθελαν να απομακρυνθεί από το σχολείο εκείνη την ημέρα,είπε η εισαγγελέας και δεν τον ρώτησαν αν είχε το όπλο μαζί του, ούτε έψαξαν το σακίδιό του.

Στις 13:22 της μοιραίας ημέρας, η κυρία Κράμπλι έστειλε μήνυμα στον γιο της για να του πει: «Ίθαν, μην το κάνεις». Λίγα λεπτά αργότερα ο σύζυγός της κάλεσε την αστυνομία για να αναφέρει ότι το όπλο του έλειπε, είπε ο εισαγγελέας. Όμως οι αρχές λένε ότι το αγόρι είχε ήδη βγει από το μπάνιο του σχολείου και ειχε ανοίξει πυρ εναντίον συμμαθητών του.

Μαθητές θρηνούν στο Γυμνάσιο Oxford των ΗΠΑΑ.Ρ

Η κ. Μακντόναλντ είπε ότι οι πρωτοφανείς κατηγορίες είχαν σκοπό να καταστήσουν τους γονείς υπεύθυνους και να στείλουν ένα μήνυμα σχετικά με την υπεύθυνη κατοχή όπλων. «Η ιδέα ότι ένας γονέας μπορούσε να διαβάσει αυτά τα μηνύματα και επίσης να ξέρει ότι ο γιος τους είχε πρόσβαση σε ένα φονικό όπλο που του έδωσαν είναι ασυνείδητη και είναι εγκληματική», είπε. Ο εισαγγελέας είχε σημειώσει προηγουμένως ότι, αν και το όπλο είχε αγοραστεί νόμιμα, «φαίνεται ότι μόλις ήταν δωρεάν διαθέσιμο» για χρήση του παιδιού.

Σύμφωνα με όσα είπε, ο ύποπτος πήρε το όπλο από ένα ξεκλείδωτο συρτάρι στην κρεβατοκάμαρα των γονιών του και το έφερε στο σχολείο. Ούτε ο ομοσπονδιακός ούτε ο πολιτειακός νόμος ωστόσο απαιτεί από τους κατόχους όπλων να κρατούν τα όπλα τους κλειδωμένα μακριά από τα παιδιά τους.

Ο διευθυντής του σχολείου Τιμ Θρόουν είπε ότι το σχολείο έμοιαζε με «εμπόλεμη ζώνη» και δεν θα λειτουργήσει ξανά για εβδομάδες. Την Τετάρτη, οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στο αγόρι ως ενήλικο. Τώρα αντιμετωπίζει κατηγορίες για τρομοκρατία και φόνο πρώτου βαθμού.

Ανακοινώνοντας τις κατηγορίες, η εισαγγελέας που δήλωσε θυμωμένη ως «μητέρα, ως εισαγγελέας και ως κάτοικος αυτής της χώρας» είπε ότι το γραφείο της διέθετε «ένα βουνό ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων» που δείχνουν ότι ο ύποπτος είχε σχεδιάσει την επίθεση «πολύ πριν από το συμβάν».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τρίτη δόση: Τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου για όλους τους ενήλικες

Επίσκεψη Πάπα: Απαγόρευση συγκεντρώσεων από την ΕΛ.ΑΣ. – Όλα τα μέτρα

ΕΟΚ: Έστειλε εξώδικο στον Δημήτρη Καρβέλα που «έσβησε» από καρκίνο, γιατί δεν πήγαινε στο γραφείο