ΚΟΣΜΟΣ

Λύγισε ο Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν μια χρονιά μεγάλης προσωπικής θλίψης για μένα»

O Mπιλ Γκέιτς
O Mπιλ Γκέιτς
ΑΡ

Ο δισεκατομμυριούχος Μπιλ Γκέιτς μίλησε για πρώτη φορά για τις δύσκολες στιγμές του μετά το διαζύγιο, τη μοναξιά της εποχής του κορονοϊού και τη σχέση με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα.

Ο συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς λέει ότι καμία χρονιά δεν ήταν πιο «δύσκολη» ή «ασυνήθιστη» από το 2021. Ο 4ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (με περιουσία ύψους σχεδόν 139 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Forbes) μίλησε για τις δικές του προσωπικές μάχες όπως είναι μεταξύ άλλων το διαζύγιό του από τη Μελίντα, σε μια ανάρτηση που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο ιστολόγιό του, GatesNotes.

Ο πόνος του διαζυγίου

Ο συνήθως αισιόδοξος Γκέιτς έδωσε έναν σκοτεινό και μελαγχολικό τόνο στη μακροσκελή ετήσια ανάρτησή του, περιγράφοντας το 2021 ως «μια απίστευτα δύσκολη χρονιά για πολλούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και εγώ».

Ενώ παραδέχτηκε ότι θα προτιμούσε να επικεντρωθεί στη δουλειά του τον περασμένο χρόνο, ο Γκέιτς αναγνώρισε ότι ο κόσμος θέλει να μάθει λεπτομέρειες για το διαζύγιό του, το οποίο ανακοινώθηκε ξαφνικά τον Μάιο μετά από 27 χρόνια γάμου. Και άνοιξε μία...μικρή χαραμάδα για τα συναισθήματα που βίωσε έκτοτε.

«Η Μελίντα και εγώ συνεχίζουμε να διευθύνουμε το ίδρυμά μας μαζί και έχουμε βρει έναν καλό νέο ρυθμό εργασίας», έγραψε ο Γκέιτς για τη συνεχιζόμενη συνεργασία τους στο Ίδρυμα Bill & Melinda Gates. «Αλλά δεν μπορώ να αρνηθώ ότι ήταν μια χρονιά μεγάλης προσωπικής θλίψης για μένα. Η προσαρμογή στην αλλαγή δεν είναι ποτέ εύκολη, ανεξάρτητα από το τι είναι».

Μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές ήταν ότι έπρεπε να περνάει «περιόδους χρόνου χωρίς να αλληλεπιδρά πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους ανθρώπους», είπε ο Γκέιτς, τονίζοντας ότι βίωσε και ο ίδιος το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς» μετά την αποχώρηση των δύο μικρότερων παιδιών του, της Φοίβης και του Ρόρι από το σπίτι. Το τρίτο του παιδί, η Τζεν, παντρεύτηκε πρόσφατα τον Αιγύπτιο ιππέα Ναγιέλ Νάσερ σε μια εκδήλωση που ο Γκέιτς θεώρησε «το αποκορύφωμα της χρονιάς [του]».

Το σύνδρομο της «άδειας φωλιάς»

Αν και «το σπίτι είναι πολύ πιο ήσυχο χωρίς πολλούς εφήβους να τριγυρνούν» και είναι πιο εύκολο να επικεντρωθείς στη δουλειά ή στην ανάγνωση ενός βιβλίου (ένα αγαπημένο του χόμπι), ο Γκέιτς είπε ότι του λείπει να έχει τα παιδιά του κοντά. «Είναι μια περίεργη και αποπροσανατολιστική εμπειρία», έγραψε. «Ο προσωπικός μου κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο μικρός από ό,τι τους τελευταίους δώδεκα μήνες».

Συνολικά, ήταν μια χρονιά «μεγάλων μεταβάσεων» για τον δισεκατομμυριούχο της Microsoft, αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο που είχε στο μυαλό του. Ο Γκέιτς είπε ότι πέρασε πολύ χρόνο σκεπτόμενος τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Μία από τις συνέπειες που φοβάται είναι η επικίνδυνη μείωση της εμπιστοσύνης των ανθρώπων στους δημόσιους θεσμούς, μια τάση που αποδίδει εν μέρει στην έλλειψη ρύθμισης στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

«Με βάση αυτά που έχω δει τα τελευταία δύο χρόνια, ανησυχώ περισσότερο από ποτέ για την ικανότητα των κυβερνήσεων να κάνουν μεγάλα πράγματα», έγραψε ο Γκέιτς, προσθέτοντας ότι ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή οι κυβερνήσεις χρειάζεται να αναλάβουν δράση απέναντι σε προκλήσεις όπως η αποφυγή μιας κλιματικής καταστροφής ή η πρόληψη της επόμενης πανδημίας.

Ο δισεκατομμυριούχος, ο οποίος γράφει ένα βιβλίο για την ετοιμότητα απέναντι σε πανδημίες, είπε ότι αυτό το θέμα είναι το «μεγαλύτερο και σημαντικότερο πράγμα για το οποίο θα εργαστεί το 2022.

Σε μια πιο θετική νότα, ο Γκέιτς εξέφρασε αισιοδοξία και τον ενθουσιασμό για τις τεχνολογικές εξελίξεις που διευκολύνθηκαν από την πανδημία και όπως πιστεύει θα φέρουν επανάσταση στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης και της δουλειάς γραφείου.

Το «μετα-σύμπαν» θα αλλάξει τη ζώη μας

Για παράδειγμα, ο Γκέιτς είπε ότι αναμένει ότι οι περισσότερες συναντήσεις εργασίας να πραγματοποιούνται στο «μετα-σύμπαν» μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια, μέσα απο τρισδιάστατα ψηφιακά είδωλα.

«Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μόλις αρχίζουμε να βλέπουμε πώς θα αλλάξει τη ζωή μας η ψηφιοποίηση», έγραψε. «Υπάρχει τόσες πολλές δυνατότητες για να δημιουργήσει η τεχνολογία περισσότερη ευελιξία και επιλογές για τους ανθρώπους». Όσο για το πότε θα τελειώσει η κρίση του κορονοϊού, ο Γκέιτς προέβλεψε για μία ακόμη φορά ότι η «οξεία φάση» της πανδημίας θα λήξει «κάποια στιγμή το 2022».

Αναγνώρισε τη νεοεμφανιζόμενη παραλλαγή «Όμικρον» ως «ανησυχητική», αλλά είπε ότι «ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει δυνητικά κακές παραλλαγές από ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της πανδημίας μέχρι στιγμής».
«Νέα φάρμακα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν νέα κρούσματα και τα νοσοκομεία θα μπορούν να χειριστούν τα υπόλοιπα».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Γλυφάδα: 51χρονος δολοφόνησε τον σύντροφο της μητέρας του

Ποιος ήταν ο πρώην μετρ του Νότη Σφακιανάκη που αυτοκτόνησε - «Ράγισε» καρδιές το αντίο του Μουκίδη

Δύσκολες στιγμές για την Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι είπαν οι γιατροί στο Παρίσι για τα εγκαύματα

Απογραφή 2021: Τι θα κερδίσουν όσοι αυτοαπογραφούν - Πώς θα μπείτε στην κλήρωση