ΚΟΣΜΟΣ

Η αύξηση των διδάκτρων στη Βρετανία κλονίζει τη συμμαχική κυβέρνηση

Η αύξηση των διδάκτρων στη Βρετανία κλονίζει τη συμμαχική κυβέρνηση
Το νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, προκαλεί ενδοκομματικούς κλονισμούς...

Το νομοσχέδιο για την αύξηση των διδάκτρων στα Πανεπιστήμια, το οποίο θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή, προκαλεί ενδοκομματικούς κλονισμούς στους Συντηρητικούς και στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και δοκιμάζει τη συνοχή και το μέλλον της συμμαχικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πέντε τουλάχιστον βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο. Μεταξύ αυτών, είναι και ο πρώην υποψήφιος για την αρχηγία του Συντηρητικού Κόμματος, Ντέιβιντ Ντέιβις. Πολλοί περισσότεροι θα είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες βουλευτές που δεν θα ακολουθήσουν την επίσημη γραμμή του κόμματός τους.

Πάντως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Νικ Κλέγκ, δήλωσε ότι οι 17 υπουργοί και υφυπουργοί, από το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που μετέχουν στη συμμαχική κυβέρνηση, θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει αύξηση διδάκτρων στα πανεπιστήμια, από το ποσόν των τριών χιλιάδων λιρών ετησίων, που είναι σήμερα, στις εννέα χιλιάδες λίρες.

Ο Νικ Κλέγκ, μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική του ομάδα, τόνισε: "σταματείστε τις ενδοκομματικές διαμάχες και να αναγνωρίζεται ότι δεν είμαστε πλέον κόμμα διαμαρτυρίας, αλλά κόμμα εξουσίας".

Ωστόσο, το θέμα της αύξησης των διδάκτρων στα πανεπιστήμια έχει δημιουργήσει μεγάλο εσωτερικό πρόβλημα στους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, γιατί είχαν δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα ήταν αντίθετοι σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση. Η συμμετοχή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στις αποφάσεις της συμμαχικής κυβέρνησης έχει πλήξει τη δημοτικότητά τους, η οποία έχει πέσει στο 12%, από 22% που ήταν πριν από τις εκλογές του περασμένου Μαίου.

Πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων