ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: «Stop» στην χορήγηση της 4ης δόσης βάζει ο ΕΜΑ - «Δεν κρίνεται απαραίτητη»

Κορονοϊός: «Stop» στην χορήγηση της 4ης δόσης βάζει ο ΕΜΑ - «Δεν κρίνεται απαραίτητη»
«Φρένο» στη χορήγηση της 4ης δόσης βάζει ο ΕΜΑ
AP IMAGES

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός αυτό θα γίνεται λίγο πριν τον χειμώνα όπως γίνεται και με την γρίπη.

«Φρένο» βάζει στην χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων κατά του κορονοϊού ο ΕΜΑ, τονίζοντας σε συνέντευξη τύπου πως δεν κρίνεται αναγκαία άμεσα.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, οι επαναληπτικές δόσεις με μικρά διαλείμματα ενδιάμεσα ενδέχεται να μειώσει τα αντισώματα τα οποία μπορούν να παραχθούν με κάθε δόση.

Αν στο μέλλον χρειαστεί να επαναληφθεί ο εμβολιασμός, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι ειδικοί του ΕΜΑ, αυτό θα γίνεται λίγο πριν τον χειμώνα όπως γίνεται και με την γρίπη κάτι το οποίο αυξάνει τα αντισώματα στον οργανισμό ακριβώς την στιγμή που θα το χρειαζόμαστε περισσότερο.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων σημειώνει ότι ακόμα δεν έχει επαρκή στοιχεία όσον αφορά στην 4η δόση, ωστόσο τονίστηκε πως δεν κρίνεται αναγκαία η χορήγησή της.

Παρόλα αυτά, στα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό, που έχουν λάβει τις 3 δόσεις θα ήταν λογικό να τους χορηγηθεί μια επιπρόσθετη. Σημειώνεται επίσης ότι η έγκριση εμβολίων κατά του κορονοϊού με διαφορετική σύσταση απαιτεί κλινικά δεδομένα που δείχνουν ανώτερη ανοσολογική απόκριση από αυτή που δημιουργείται από τα ενισχυτικά που είναι διαθέσιμα προς το παρόν.

Πολύ σημαντική θεωρείται και η επισήμανση από τον ΕΜΑ ότι με βάση επιστημονικές μελέτες δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, πρόωρους τοκετούς, ή αποβολές μετά την χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΥΑΘ: Αυτή είναι η επίσημη εξήγηση για τους απόκοσμους ήχους στη Θεσσαλονίκη

Ευρωβουλή: Nέα πρόεδρος η Ρομπέρτα Μετσόλα

Τζώρτζης Μονογυιός: Συγκλονιστικές εικόνες με τα εγκαύματα του φίλου του που τον απεγκλώβισε

Survivor Spoiler 18/1: Αποχωρεί και αλλάζουν τα δεδομένα (video)