ΚΟΣΜΟΣ

Ένας χρόνος Τζο Μπάιντεν: 12 αριθμοί που «μιλάνε» για τους 12 μήνες τoυ στον Λευκό Οίκο

H ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου του 2021
H ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου του 2021

Με σύνθημα την «ενότητα», ο Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου του 2021, ορκιζόταν 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Ακριβώς ένα χρόνο μετά η θητεία του συνοψίζεται για κάποιους στη φράση «μεγάλες προσδοκίες, ταπεινωτικές ήττες».

Σαν σήμερα (20/1) ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος των ΗΠΑ σε μία Βίβλο με κιτρινισμένες σελίδες που ανήκε στην οικογένειά του από τα τέλη του 19ου αιώνα. Με αφορμή την επέτειο, το Associated Press δημοσίευσε 12 αριθμούς ενδεικτικούς της θητείας του.

3,9%: Το χαμηλό ποσοστό ανεργίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο του πρώτου έτους Μπάιντεν. «Κληρονόμησε» μια οικονομία χτυπημένη από τον κορονοϊό με την ανεργία να αγγίζει το 6,4%. Οι εργοδότες πρόσθεσαν 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πέρυσι, καθώς η ανεργία έπεσε πολύ κάτω από το 4,6% που είχε προβλέψει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου τον Ιούλιο για το τέλος του 2021.

63,5%: Το ποσοστό εμβολιασμού. Οι περισσότεροι Αμερικανοί εμβολιάστηκαν κατά του κορονοϊού. Χώρες με υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού είναι μεταξύ άλλων οι: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καμπότζη, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Σαουδική Αραβία, Νότια Κορέα, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έβαλε πρόσφατα φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης Μπάιντεν να επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τη νόσο Covid-19 στους εργαζομένους των μεγάλων επιχειρήσεων.

3. 7% πληθωρισμός. Στην προσπάθειά του να βάλει μπρος την οικονομία, ο Μπάιντεν «κάηκε» καθώς ο πληθωρισμός έφτασε σε υψηλό σχεδόν 40 ετών. Οι υψηλότερες τιμές οδήγησαν σε αποδοκιμασία και πτώση της δημοτικότητάς του. Η βενζίνη και τα είδη παντοπωλείου κοστίζουν περισσότερο και ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι οι υψηλότερες τιμές είναι σημάδι ότι το «πακέτο ανακούφισης» του Μπάιντεν ήταν πολύ μεγάλο.

1 τρισεκατομμύριο δολάρια: Το κόστος του δικομματικού νόμου για τις υποδομές του Μπάιντεν, ο οποίος περιλαμβάνει 550 δισεκατομμύρια δολάρια για νέες δαπάνες. Για να επιτευχθεί συμφωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε πίσω από τα 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια που πρότεινε αρχικά. Πρότεινε χωριστά 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια για ένα πακέτο κοινωνικών και κλιματικών πρωτοβουλιών, αλλά αυτό τροποποιήθηκε και δεν πέρασε από τη Γερουσία. Έτσι ο Μπάιντεν πήρε περίπου το 1/4 των δαπανών των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που πρότεινε.

Στην αίθουσα των αγαλμάτων του ΚαπιτωλίουΑ.Ρ

13 θάνατοι: Ο αριθμός των Αμερικανών στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ κατά την εκκένωση περισσότερων από 124.000 ανθρώπων από το Αφγανιστάν. Τουλάχιστον 169 Αφγανοί σκοτώθηκαν, με τις εκκενώσεις να αφήνουν πίσω τους δεκάδες Αμερικανούς και δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς συμμάχους. Περισσότεροι από 2.460 στρατιώτες των ΗΠΑ έχασαν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του πολέμου που διήρκεσε δύο δεκαετίες.

1,78 εκατομμύρια συνοριακές διελεύσεις στα νοτιοδυτικά σύνορα. Οι μετανάστες άρχισαν να διασχίζουν τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού μόλις ο Μπάιντεν έγινε πρόεδρος με την ελπίδα ότι θα χαλαρώσει η μεταναστευτική πολιτική. Ο αριθμός των αφίξεων στις ΗΠΑ είναι τετραπλάσιος σε σύγκριση με τους τελευταίους 10 μήνες του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

20 φυσικές καταστροφές: Υπήρξαν 20 ακραίες καιρικές και κλιματικές καταστροφές που η καθεμία προκάλεσε ζημιές που ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια και σκότωσαν συνολικά 688 ανθρώπους. Aνάμεσά τους μία ξηρασία, δύο πλημμύρες, 11 σφοδρές καταιγίδες, τέσσερις τροπικοί κυκλώνες, μια πυρκαγιά και μια χειμερινή καταιγίδα. Οι ΗΠΑ βίωσαν κατά μέσο όρο 7,4 καταστροφές ετησίως από το 1980 που προκάλεσαν απώλειες 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ή περισσότερο.

24 πολιτείες: Ο Μπάιντεν επισκέφτηκε σχεδόν τις μισές από τις 50 πολιτείες της Αμερικής κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της προεδρίας του. Αν εξαιρέσει κανείς τις συχνές επισκέψεις στα σπίτια του στο Ντέλαγουερ, κορυφαίοι προορισμοί ήταν η Πενσυλβάνια (επτά φορές) και το Μίσιγκαν (πέντε φορές). Και οι δύο ήταν βασικές πολιτείες στη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2020. Η Τζιλ Μπάιντεν τον συνόδευσε σε 35 πολιτείες.

To προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ σε τρυφερό στιγμιότυποΑ.Ρ

41 ομοσπονδιακοί δικαστές: Ο Μπάιντεν «όρκισε» 41 δικαστές τον πρώτο χρόνο της θητείας του, περισσότερους από οποιονδήποτε από τους πρόσφατους προκατόχους του την ίδια περίοδο στην προεδρία τους. Από αυτούς, το 80% είναι γυναίκες και το 53% έγχρωμοι, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

103 ημέρες: Το διάστημα που χρειάστηκε κατά μέσο όρο για να «περάσουν» οι υποψήφιοι Μπάιντεν από τη Γερουσία. Ο χρόνος αυτός είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο που χρειάστηκαν οι υποψήφιοι τα πρώτα χρόνια των προηγούμενων έξι κυβερνήσεων και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από ό,τι κατά τον πρώτο χρόνο στην εξουσία του Ρόναλντ Ρίγκαν, σύμφωνα με ανάλυση του Κέντρου Προεδρικής Μετάβασης Partnership for Public Service.

10 συνεντεύξεις τύπου έδωσε συνολικά ο «ντροπαλός» πρόεδρος Μπάιντεν στη θητεία του. Εκτός από την τελευταία επετειακή για τα 1α γενέθλια στον Λευκό Οίκο, πραγματοποίησε 9 συνεντεύξεις τύπου (έξι μόνος του και τρεις κοινές) και 22 συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους . Πρόκειται για τις λιγότερες συνεντεύξεις τύπου που έχει δώσει οποιοσδήποτε από τους πέντε άμεσους προκατόχους του στο ίδιο σημείο της προεδρίας του

32 φορές είπε την αγαπημένη του φράση. «Δεν είναι αστείο» επαναλαμβάνει ο πρόεδρος Μπάιντεν στις ομιλίες του για να τονίσει τα λεγόμενά του. Μεταξύ των πραγμάτων που είπε ήταν «δεν είναι αστείο» είναι τα εξής: τα σύμβολα των πολιτικών δικαιωμάτων, τα εργατικά συνδικάτα που έχτισαν τη μεσαία τάξη, η ατμοσφαιρική ρύπανση από τα χημικά εργοστάσια του Ντέλαγουερ, η κλιματική αλλαγή ως κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, οι ψηφοφόροι της Καλιφόρνια, η αδιαφορία του για τις δημοσκοπήσεις στην οικονομική του ατζέντα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr για κακοκαιρία «Ελπίδα»: Πού θα χιονίσει - Κρύο διαρκείας για μια εβδομάδα

Καιρός – Κακοκαιρία Ελπίδα: Προειδοποίηση Αρναούτογλου για «το τέρας από τα βορειοανατολικά»

Συνελήφθη ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για παραβίαση δικαστικής απόφασης