ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η ένταση με τη Ρωσία: Οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία

ΗΠΑ ουκρανία υλικό
ΟΙ ΗΠΑ στηρίζουν την Ουκρανία.
Twitter

Αμερικανική βοήθεια στην Ουκρανία, την ώρα που κορυφώνεται η κρίση με τη Ρωσία. 

Οι ΗΠΑ έστειλαν νέα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία εν μέσω των σφοδρών εντάσεων με τη Ρωσία.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία, αμερικανικό μεταγωγικό προσγειώθηκε τη νύχτα σε αεροδρόμιο του Κιέβου μεταφέροντας κατ’ εντολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φορτίο 90 τόνων με στρατιωτικό υλικό και πολεμοφόδια «για την προστασία του μετώπου».

Επιπλέον, στον λογαριασμό της στο Twitter φωτογραφίες που καταγράφουν την παράδοση του φορτίου, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα: «η αποστολή - και 2,7 δισ. δολάρια από το 2014 - καταδεικνύει τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας», ανέφερε η πρεσβεία.

Σημειώνεται ότι χθες Παρασκευή οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν κρίσιμη συνάντηση στη Γενεύη για το ουκρανικό, μετά το πέρας της οποίας έκανα λόγο για «ανοικτές» και «εποικοδομητικές συνομιλίες».

Ουκρανία: Ο πρόεδρος Ζελένσκι ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την «άνευ προηγουμένου» βοήθεια

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ανάρτησή του στο Twitter, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν για την «άνευ προηγουμένου» διπλωματική και στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε τη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, σημειώνοντας ότι μίλησε με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τον Άντονι Μπλίνκεν, για τις επαφές που είχε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι καλό να ξέρουμε ότι η διπλωματική οδός με τη Ρωσία παραμένει ενεργή», ανέφερε, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά του τις ΗΠΑ για τη «στενή συνεργασία τους» με το Κίεβο.

Η Βρετανία έστειλε όπλα στην Ουκρανία – Η Γερμανία νοσοκομείο εκστρατείας

Η Μόσχα επέκρινε με δριμύτητα την παράδοση ελαφρών αντιαρματικών όπλων από τη Βρετανία στην Ουκρανία, ενώ σειρά παίρνουν τα κράτη της Βαλτικής, δηλαδή η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που ετοιμάζονται να στείλουν στο Κίεβο αντιαρματικούς πυραύλους και αντιαεροπορικά συστήματα αμερικανικής κατασκευής.

Από την πλευρά της η Γερμανία θα παραδώσει τον Φεβρουάριο «ένα νοσοκομείο εκστρατείας» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ σε συνέντευξή της στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Die Welt. «Μπορώ να κατανοήσω την επιθυμία να στηρίξουμε την Ουκρανία και αυτό ακριβώς κάνουμε ήδη», τόνισε η Λάμπρεχτ. Ωστόσο το Βερολίνο έχει απορρίψει την ιδέα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να έχει υπογραμμίσει την πολιτική της χώρας του να μην παρέχει φονικά όπλα σε εμπόλεμες περιοχές. Σύμφωνα με τη Λάμπρεχτ, «οι παραδόσεις όπλων δεν συμβάλλουν αυτή τη στιγμή» στην αποκλιμάκωση της έντασης και αυτή τη θέση «στηρίζει ομόφωνα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Αυτές είναι οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία - Χώρες της Βαλτικής στέλνουν πυράυλους

Επικίνδυνη κλιμάκωση η οποία μπορεί να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας, βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρο, την ίδια ώρα που στο παρασκήνιο εκτυλίσεται ένα διπλωματικό θρίλερ μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Μόσχας.

Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar Technologies, δείχνουν εξοπλισμό και στρατεύματα στο Κλίμοβο σε απόσταση μόλις 8 μιλίων από τα σύνορα με την Ουκρανία και στο Κλίντσι, περίπου 18 μίλια από τα σύνορα.

Οι χερσαίες ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τους 106.000 στρατιώτες, ενώ αν προστεθούν οι θαλάσσιες και εναέριες δυνάμεις, ο συνολικός αριθμός των στρατιωτών υπερβαίνει τις 127.000.

H Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία και στην περιοχή Voronezh κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ενώ συνεχίζει να κάνει επίδειξη ισχύος με ναυτικές ασκήσεις και πτήσεις βομβαρδιστικών ικανών να μεταφέρουν πυρηνικά πάνω από την Αρκτική.

Δύο στρατηγικά αεροπλανοφόρα πυραύλων Tu-160 ολοκλήρωσαν μια προγραμματισμένη πτήση διάρκειας περίπου 13 ωρών στον εναέριο χώρο πάνω από τα ουδέτερα ύδατα του Αρκτικού Ωκεανού, του Μπάρεντς και της Λευκής Θάλασσας.

Παράλληλα, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες του στρατού ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι έχουν στοιχεία πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους σε περιοχές που ελέγχουν αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και στέλνει οπλισμό.

S-400 έστειλαν οι Ρώσοι στη Λευκορωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έστειλε αντιαεροπορικά συστήματα S-400 στη Λευκορωσία .Οι κοινές ασκήσεις Λευκορωσίας-Ρωσίας, με την ονομασία United Resolve, (Ενωμένη Αποφασιστικότητα) θα πραγματοποιηθούν μεταξύ 10 και 20 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, θα στείλουν στην Ουκρανία αμερικανικούς αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Άμυνας των τριών χωρών της Βαλτικής. Οι τρεις γειτονικές χώρες φοβούνται ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία έχει φτάσει σε σημείο χωρίς επιστροφή, και η κλιμάκωση προς ανοιχτή σύγκρουση είναι αναπόφευκτη, δήλωσε την Τετάρτη ο διοικητής των εσθονικών αμυντικών δυνάμεων (EDF) ενόψει της συνάντησης Λαβρόφ και Μπλίνκεν την Παρασκευή στη Γενεύη.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δύσκολες ώρες για τον Σάκη Αρναούτογλου: Η συγκινητική του ανάρτηση

Μαρουσάκης στο Newsbomb.gr: «Ελπίς» όπως «Μήδεια» - Πότε θα χιονίσει στο κέντρο της Αθήνας

Βόμβα... 8.000 ευρώ την εβδομάδα στο Survivor

Αποκαλυπτική Μυρτώ Αλικάκη: «Έχω κάνει σεξ στη μέση του δρόμου»

Τρίτη δόση: Ποιοι θα θεωρούνται μη εμβολιασμένοι από 1η Φεβρουαρίου