ΚΟΣΜΟΣ

Καναδάς: Τα «φορτηγά της ελευθερίας»... το ρεκόρ Γκίνες και ο Έλον Μασκ

Πορεία φορτηγών προς την Οτάβα
Πορεία φορτηγών προς την Οτάβα
A.P

Καναδάς: Ένα «κονβόι ελευθερίας» απο ολόκληρη τη χώρα -οδηγοί φορτηγών και οι υποστηρικτές τους- που αντιτίθενται στον υποχρεωτικό εμβολιασμό  φτάνουν σήμερα στην Οτάβα για μία μαζική διαμαρτυρία έξω από το Κοινοβούλιο. Στο πλευρό τους μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος, Έλον Μασκ

Το «Κονβόι Ελευθερίας» ταξίδεψε από τα δυτικό, το ανατολικό και το νότιο άκρο της χώρας με προορισμό την Οττάβα, με την αστυνομία να εκτιμά ότι περίπου 2.000 άτομα θα συγκεντρωθούν στην πρωτεύουσα της χώρας, το Σάββατο.

Οι διοργανωτές κάνουν λόγο για ένα πολύ μεγαλύτερο πλήθος και σύμφωνα με αναφορές σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, ίσως θέσουν υποψηφιότητα για την μεγαλύτερη συγκέντρωση φορτηγών, διεκδικώντας μία θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Eκπρόσωπος της Γκίνες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η συνοδεία δεν έχει υποβάλλει ακόμη αίτημα στο βιβλίο των ρεκόρ και σημείωσε οτι το τρέχον παγκόσμιο ρεκόρ περιλαμβάνει 480 φορτηγά, μία ουρά σχεδόν 8 χιλιομέτρων που συγκεντρώθηκε στην Αίγυπτο το 2020.

Καθώς η αυτοκινητοπομπή διέσχιζε τη χώρα, στο πλευρό των οδηγών τάσσονταν και πολίτες εκτός της κοινότητας των φορτηγών που επιθυμούν τον τερματισμό όλων των περιορισμών για την πανδημία και των περιοριστικών μέτρων, αλλά και ορισμένοι που ζητούν να αποχωρήσει απο την εξουσία ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Οι χαλαρά οργανωμένες αυτοκινητοπομπές, μία από τις οποίες αναχώρησε από τη Βρετανική Κολομβία την περασμένη Κυριακή, συγκέντρωσαν περισσότερα από 5,4 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές GoFundMe καθ' οδόν.

Οι περισσότεροι οδηγοί φορτηγών είναι εμβολιασμένοι είπε απο την πλευρά του ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, αναφέροντας ένα ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 90% μεταξύ τους και αποκαλώντας τους διαδηλωτές «μικρή περιθωριακή μειοψηφία».

Στις ΗΠΑ προσωπικότητας όπως ο Έλον Μασκ, ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και ο Τζο Ρόγκαν, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην καναδική διαδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις τοκ σόου.

«Οι Καναδοί φορτηγατζήδες κυβερνούν», έγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla στο twitter, προσφέροντας ξεκάθαρη υποστήριξη στην πορεία που συγκεντρώνει την προσοχή του κόσμου.

Η αντίθεση του μεγιστάνα στην υποχρεωτικότητα των εμβολίων και άλλους περιορισμούς για την COVID-19 είναι γνωστή. Οι οδηγίες που επιβάλλονται από το κράτος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αντιπροσωπεύουν «διάβρωση της ελευθερίας».

Φόβοι για ταραχές

Η Αστυνομική Υπηρεσία της Οτάβα, μαζί με τρεις άλλες αστυνομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες ασφαλείας, έχουν κινητοποιηθεί για να ενισχύσουν την ασφάλεια γύρω από το Λόφο του Κοινοβουλίου πριν από τη διαμαρτυρία και ζήτησαν από το κοινό να αποφύγει το κέντρο της πόλης.

Ο λοχίας και ο υπεύθυνος εταιρικής ασφάλειας στη Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά, Πάτρικ ΜακΝτόνελ, προειδοποίησε τα μέλη του Κοινοβουλίου ότι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με διαδηλωτές στην κατοικία ή στα γραφεία της εκλογικής τους περιφέρειας, σε εσωτερικό σημείωμα που έλαβαν διάφορα καναδικά μέσα ενημέρωσης.

Δεδομένου ότι η Βουλή των Κοινοτήτων δεν συνεδριάζει επί του παρόντος αλλά τη Δευτέρα, πολλοί βουλευτές δεν βρίσκονται στην πόλη. Η Canadian Trucking Alliance δήλωσε σε δήλωση το περασμένο Σάββατο ότι «αποδοκιμάζει έντονα» τις διαμαρτυρίες σε δημόσιους δρόμους, αυτοκινητόδρομους και γέφυρες.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε περισσότερα:

Φόβοι για επεισόδια στον Καναδά: Κομβόι φορτηγατζήδων κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού