ΚΟΣΜΟΣ

Toυρκία: Σχέδια Ερντογάν για μίνι υποβρύχιο-κατάσκοπο στο Αιγαίο

Yποβρύχιο με το βλέμμα στο Αιγαίο αναπτύσσει η Τουρκία
Yποβρύχιο με το βλέμμα στο Αιγαίο αναπτύσσει η Τουρκία
ΑΡ

Απάντηση για τα Rafale που άλλαξαν εις βάρος της τις ισορροπίες στα ελληνοτουρικά, αναζητά η Άγκυρα που σχεδιάζει μίνι «υποβρύχιο-κατάσκοπο» για το Αιγαίο

Έκδηλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Τουρκία η ελληνική ενίσχυση με τα Rafale, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να αναζητάει με αγωνία μια επικοινωνιακή απάντηση. Υπενθυμίζεται οτι η πρώτη αντίδραση του για την άφιξη των έξι Rafale στην Ελλάδα και για τις φρεγάτες Belharra, που αναμένεται να παραλάβει η χώρα μας μέχρι το 2026 ήταν...νευρική και αμήχανη.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η Ελλάδα αγοράζει διάφορα από τη Γαλλία και τόνισε ότι η Τουρκία «πρέπει» να ενισχυθεί. Σημείωσε δε ότι η Ελλάδα κάνει διάφορους υπολογισμούς στην περιοχή.

Ο Ερντογάν περηφανεύτηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του πως η Τουρκία κάνει μια προσπάθεια να έχει τη δική της αυτοδυναμία με την κατασκευή του πλοίου αλλά και του δικού της μαχητικού αεροσκάφους. Πλέον φαίνεται πως θέλει να αναπτύξει και ένα μίνι υποβρύχιο που θα χρησιμοποιηθεί στο Αιγαίο,αλλά θα είναι χρήσιμο και για την αντιστάθμιση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και ως εργαλείο για την επιδίωξη των ευρύτερων φιλοδοξιών της να «περάσει» ως μεγάλη περιφερειακή δύναμη.

Πρόκειται για μια κατασκευή που θα πλέει σε «ρηχές θάλασσες» με νησιά αλλά και κλειστές, όπως η Μαύρη Θάλασσα. Ο τουρκικός τυπος γράφει πως ο σχεδιασμός του υποβρυχίου τύπου STM-500 γίνεται για αμυντικούς λόγους μετά και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη γειτονική χώρα από τις ΗΠΑ αλλά και από άλλες χώρες. Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Τουρκίας το εγχείρημα έχει σχεδιαστεί από το προηγούμενο έτος και αναμένεται να υλοποιηθεί μέσα στο 2022.

Το εν λόγω υποβρύχιο έχει την δυνατότητα να κινείται με την βοήθεια των τεσσάρων τορπιλοβλητικών σωλήνων και των συνολικά οκτώ τορπιλών που διαθέτει. Ακόμη μπορεί να φιλοξενήσει 18 μελη πληρώματος ενώ ταυτόχρονα μπορεί να καταδύεται σε βάθος 250 μέτρων και άνω για 30 ημέρες με ομάδα Ειδικών Δυνάμεων 6 ατόμων.

Ένας ερευνητής στον τομέα της άμυνας και της ναυτιλίας είπε ότι τα μαχητικά drones θα αποκτήσουν τα αντίστοιχα μίνι-υποβρύχια που μπορούν να λειτουργούν στις θάλασσες που περιβάλλουν τη χώρα.

Τα «μίνι υποβρύχια», τα οποία χαρακτηρίζονται «οικονομικά», μπορούν να λειτουργήσουν σε θάλασσες όπως το Αιγαίο. Οπως αναφέρεται σε σχετική έκθεση, «είναι πολύ δύσκολο για οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο να πραγματοποιήσει υποβρύχια σάρωση με σόναρ ειδικά σε ρηχά νερά και σε περιοχές με νησίδες. Το χαρακτηριστικό αυτού του υποβρυχίου είναι ότι μπορεί να λειτουργεί εξαιρετικά άνετα στις εν λόγω θάλασσες με τις μικρές του διαστάσεις», γεγονός που το κάνει κατάλληλο για επιχειρήσεις διείσδυσης.

Η κίνηση της Τουρκίας εντάσσεται στο πλαίσιο του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», όπως επισημαίνουν τούρκοι αναλυτές, τονίζοντας την επιδίωξη για ενίσχυση της τουρκικής αμυντικής της βιομηχανίας.

Ενας σχεδιασμός που, σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές της γείτονος, έχει στόχο τόσο να καλύψει τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, μετά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί τόσο από τις ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες, όσο και να ενισχύσει τις τουρκικές εξαγωγές. Φυσικά βασικός γνώμονας παραμένει το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας, που εκτιμάται ότι αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή, καθώς η Αγκυρα θέλει να δείξει ότι απαντά με σύγχρονα όπλα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Μόνος εναντίον όλων ο Ερντογάν - Διαδηλώσεις, οργή και τρόφιμα με το δελτίο

«Ζορίζεται» η Άγκυρα: Εκνευρισμός για την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας