ΚΟΣΜΟΣ

Υπερψηφίστηκε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο στη Βρετανία

Υπερψηφίστηκε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο στη Βρετανία
Με 323 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο στην Βρετανία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Καταψηφίστηκε από 302 μέλη...

Με 323 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο στην Βρετανία στην Βουλή των Κοινοτήτων. Καταψηφίστηκε από 302 μέλη, ενώ αρκετοί βουλευτές απήχαν από την ψηφοφορία.

Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε μετά από πέντε ώρες, με χιλιάδες φοιτητές και μαθητές να ξεσπούν βίαια διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση των διδάκτρων.

Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν, ο ένας σοβαρά, καθώς η βία ξέσπασε ανάμεσα σε διαδηλωτές στην περιοχή του Γουέστμίνστερ.

Ένας αστυνομικός βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα στο λαιμό, και ένας έφφιπος έχει υποστεί τραυματισμούς στα πόδια όταν έπεσε από το άλογό του. Φωτοβολίδες, βόμβες μπογιές, και βλήματα έχουν παρατηρηθεί να ρίχνονται προς την αστυνομία. Αυτή την ώρα εξακολουθούν να επικρατούν εντάσεις στο κέντρο του Λονδίνου.

Με το νέο νομοσχέδιο η κυβέρνηση θα αυξήσει από το 2012 τα πανεπιστημιακά δίδακτρα έως και 7.000 ευρώ και σε ορισµένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουν τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης συνασπισμού, οι φοιτητές θα μπορούν να παίρνουν δάνειο, με επιτόκιο στο +3% επί του πληθωρισμού, ώστε να καλύπτουν τα δίδακτρά τους. Οι απόφοιτοι θα αρχίζουν να αποπληρώνουν το δάνειο όταν θα έχουν εισόδημα άνω των 21.000 λιρών το χρόνο.

Ωστόσο, οι προτάσεις για την αύξηση των διδάκτρων ισχύουν μόνο για τους φοιτητές στην Αγγλία. Οι Ουαλοί φοιτητές δεν θα πληρώσουν ανάλογο ποσοστό τελών, ακόμη και σε πανεπιστήμια στην Αγγλία, ενώ στη Σκωτία, δεν υπάρχουν δίδακτρα - και η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει ακόμη να αποφασίσει πώς θα ανταποκριθεί στην αύξηση των τελών στην Αγγλία.

Τα δίδακτρα στη Βρετανία καθιερώθηκαν από την κυβέρνηση των εργατικών του Τόνι Μπλερ, το 1997 ενώ ο πρωθυπουργός Ντέηβιντ Κάμερον και άλλα μέλη της κυβέρνησης σπούδασαν στην Οξφόρδη και στο Κέμπριτζ όταν η τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν δωρεάν.

πηγή: newscode.gr

Ροή Ειδήσεων