ΚΟΣΜΟΣ

Ελιζαμπέτ Μπορν, η νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας: Ποια είναι η «εκλεκτή» του Μακρόν

H νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας
H νέα πρωθυπουργός της Γαλλίας
AP

Η Ελιζαμπέτ Μπορν, ορίστηκε από τον Εμανουέλ Μακρόν για να διαδεχτεί τον Ζαν Καστέξ στο πρωθυπουργικό μέγαρο Ματινιόν. Είναι η δεύτερη φορά στην πέμπτη γαλλική δημοκρατία και η πρώτη φορά από το 1991 που διορίζεται γυναίκα σε αυτή τη θέση.

Το όνομά της κυκλοφορούσε εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η Ελιζαμπέτ Μπορν, 61 ετών διαδέχεται τελικά τον Ζαν Καστέξ στην πρωθυπουργία της Γαλλίας, τρεις εβδομάδες μετά την επανεκλογή του Εμανουέλ Μακρόν για δεύτερη θητεία στο μέγαρο των Ηλυσίων Η σημερινή υπουργός Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης είναι η δεύτερη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή τη θέση μετά την Εντίτ Κρεσόν που είχε διοριστεί το 1991 απο τον Φρανσουα Μιτεράν.

«Αγαπητή Ελιζαμπέτ Μπορν, κυρία πρωθυπουργέ», γράφει ο Εμανουέλ Μακρόν στο Twitter, καθορίζοντας τον μακρύ οδικό χάρτη για αυτήν την έναρξη της πενταετούς θητείας: «Οικολογία, υγεία, εκπαίδευση, πλήρης απασχόληση, δημοκρατική αναγέννηση, Ευρώπη και ασφάλεια». Η μεταβίβαση της εξουσίας έγινε στο τέλος της ημέρας, με τις καθιερωμένες ομιλίες του απερχόμενου πρωθυπουργού και της διαδόχου του.

Από το Mατινιόν, η Eλιζαμπέτ Μπορν ευχαρίστησε τον προκάτοχό της για τις «ανθρώπινες ιδιότητες» και το έργο του. Η νέα πρωθυπουργός τόνισε τη σημασία του «διαλόγου» για την εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών, με τους κοινωνικούς εταίρους και τους τοπικούς αιρετούς και τις πολλές προκλήσεις που την περιμένουν. «Σκέφτομαι τη διεθνή κατάσταση αλλά και τις κλιματικές προκλήσεις, θέματα πάνω στα οποία πρέπει να δράσουμε πιο γρήγορα και πιο δυνατά» είπε. Η νέα «σιδηρά κυρία» της χώρας παρουσιάζει ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικά ευαίσθητο προφίλ.

Είναι μηχανικός

Γεννημένη στις 18 Απριλίου του 1961 στο Παρίσι, η Eλιζαμπέτ Μπορ, έχασε τον πατέρα της σε νεαρή ηλικία και μεγάλωσε με τη μητέρα της, μία φαρμακοποιό από τη Νορμανδία. Xάρη στα δικαιώματα που εκχωρούνται από το κράτος στα παιδιά που έχασαν έναν γονέα (τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε σε πόλεμο πχ, καθεστώς που ονομάζεται pupille de la nation) έλαβε υποτροφία για σπουδές.

Εισήλθε στο Κολέγιο Μηχανικών, στην Εθνική Σχολή Γεφυρών και Δρόμων και αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο το 1981.

Tο 1987 ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία με την ένταξή της στο Υπουργείο Εξοπλισμού, το οποίο ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τον πολεοδομικό σχεδιασμό και τις μεταφορές.

Έχει αριστερό προφίλ

Η Ελιζαμπέτ Μπορν πέρασε από διάφορα αριστερά υπουργικά γραφεία. Στη δεκαετία του 1990, έγινε σύμβουλος του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας για τον Λιονέλ Ζοσπέν και μετά για τον Ζακ Λανγκ. Μετά από μια θητεία στην Adoma (πρώην Sonacotra, μια δημόσια εταιρεία που ειδικεύεται στο άσυλο και την ένταξη μέσω στέγασης), επέστρεψε στην πολιτική το 1997 στο γραφείο του πρωθυπουργού Ζοσπέν, ως σύμβουλος αρμόδια για τις μεταφορές.

Από το 2008 έως το 2013, εργάστηκε στο Δημαρχείο του Παρισιού, ως γενική διευθύντρια πολεοδομικού σχεδιασμού. Στη συνέχεια διορίστηκε έπαρχος της περιφέρειας Πουατού-Σαρέντ, με επικεφαλής τότε τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Τον επόμενο χρόνο, κλήθηκε να ηγηθεί του υπουργικού συμβουλίου της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, τότε υπουργού Οικολογίας, μεταξύ 2014 και 2015.

Ηγήθηκε της πολύκροτης μεταρρύθμισης του SNCF

Αφού εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Εντουάρ Φιλιπ τον Μάιο του 2017, ως Υπουργός Μεταφορών, υπό την εξουσία του τότε Υπουργού Οικολογίας, Nικολά Ιλό, η Μπορν έπρεπε να ηγηθεί το 2018 της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του SNCF, παρά την μεγάλη διαμάχη.

Από την καριέρα της, είχε αποκτήσει μια καλή γνώση των συνδικαλιστικών εταίρων. Το 2015 διορίστηκε Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Autonomous Paris Transport Authority (RATP). Το 2002, ήταν επίσης διευθύντρια στρατηγικής για το SNCF.

Κατείχε πολλά υπουργικά χαρτοφυλάκια

Μέχρι την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζαν Καστέξ, η Eλιζαμπέτ Μπορν κατείχε τη θέση της υπουργού Εργασίας, Απασχόλησης και Ένταξης. Ήταν επίσης Υπουργός Μεταφορών καθώς και Υπουργός Οικολογικής και Αλληλεγγύης Μετάβασης μετά την παραίτηση του Φρανσουά ντε Ρουγκί.

Τρεις στρατηγικοί τομείς που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο της επόμενης θητείας του Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης και του οικολογικού σχεδιασμού που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ο νέος πρόεδρος.

Aφιέρωσε την υποψηφιότητά της «σε όλα τα κοριτσάκια»

Η Ελιζαμπέτ Μπορν ακολούθησε την πολιτική της καριέρα κυρίως στους υπουργικούς διαδρόμους και εντός της εκτελεστικής εξουσίας. Δεν εξελέγη ποτέ βουλευτής, και φέτος επιδιώκει να αποκτήσει μία έδρα στο Calvados, εν όψει των εκλογών του Ιουνίου.

Κατά τη διάρκεια των λίγων λεπτών ομιλίας είπε ότι είχε «μια σκέψη για την Eντιτ Κρεσόν», την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό. Αφιέρωσε την υποψηφιότητά της «σε όλα τα κοριτσάκια» και τα ενθάρρυνε να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.

Τα μίνι «σκάνδαλα»

Στο τέλος του 2019, η αναχώρησή της για το Μαρακές, προκειμένου να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της, είχε προκαλέσει διαμάχη, καθώς είχε φουντώσει η διαμαρτυρία για τη νέα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Τον Ιανουάριο του 2020, το περιοδικό Marianne διαβεβαίωνε ότι η Μπορν απέτυχε να δηλώσει αρκετά από τα έσοδα που της απέφεραν οι εργασίες της στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, όπως αποκαλύφθηκε μετά τη δήλωσή της στην Ανώτατη Αρχή για τη Διαφάνεια της Δημόσιας Ζωής (HATVP). Η Αρχή το επιβεβαίωσε με δελτίο τύπου και ζήτησε απο την τότε υπουργό να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της.

Μια μυστική συμφωνία που συνήφθη το 2015 μεταξύ του Υπουργείου Μετάβασης και των εταιρειών αυτοκινητοδρόμων έχει επίσης αποκαλυφθεί τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας την Ελιζαμπέτ Μπορν, τότε διευθύντρια του γραφείου της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, να δώσει εξηγήσεις σε μια επιτροπή της Γερουσίας το 2020.