ΚΟΣΜΟΣ

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψηφίζει «ναι» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ψηφίζει «ναι» για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
H απόφαση εκκρεμούσε καθώς δεν είχε την έγκριση του κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά του αιτήματος

Το κοινοβούλιο της Φινλανδίας ενέκρινε την Τρίτη με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση για το αίτημα ένταξής της στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ σε μια ιστορική αλλαγή πολιτικής που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Sauli Niinisto και η κυβέρνηση αποφάσισαν επίσημα την Κυριακή ότι η Φινλανδία θα υποβάλει αίτημα για ένταξη, αλλά η απόφαση εκκρεμούσε καθώς δεν είχε την έγκριση του κοινοβουλίου.

Από τους 200 βουλευτές, 188 ψήφισαν υπέρ και οκτώ κατά του αιτήματος, δήλωσε ο πρόεδρος Μάτι Βανχάνεν.

H Σουηδία υπέγραψε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Να αναφέρουμε ότι το πρωί και η Σουηδία υπέβαλλε και επίσημα αίτημα για την ένταξή της στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Με την υπογραφή της υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας που μπήκε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης επισημοποιήθηκε το αίτημα της χώρας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ παρά τις αντιδράσεις και τις προειδοποιήσεις από τη Ρωσία.

Η υπογραφή του αιτήματος από τον Αν Λίντε έγινε σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση με σουηδικά μέσα ενημέρωσης όπως το SVT να κάνουν λόγο για «ιστορική στιγμή».

Στις δηλώσεις της για την υπογραφή της αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας έκανε λόγο για σοβαρή εξέλιξη για την οποία, όπως είπε, «πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο για τη χώρα».

Μπορέλ: Ελπίζω ότι το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της Τουρκίας

Την ίδια ώρα την εκτίμηση ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα λάβουν ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη διατύπωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών 'Αμυνας στις Βρυξέλλες.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν αίτηση για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ αυξάνει την ενότητα και την ισχύ και είναι το αντίθετο από αυτό που θα ήθελε ο Πούτιν.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι «το ΝΑΤΟ θα ξεπεράσει τις αντιρρήσεις της (Τουρκίας)».

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: «Δεν κάνει μεγάλη διαφορά» η ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

H Σουηδία υπέγραψε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Ο σουλτάνος βρίσκει και τα κάνει…