ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Λάθος όπως αυτό της Ελλάδας η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
Αρνητικός ο Τούρκος πρόεδρος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ
AP

Ερντογάν: Δεν μπορούμε να πούμε «ναι» σε Φινλανδία και Σουηδία στο ΝΑΤΟ – Το ίδιο λάθος κάναμε με την Ελλάδα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι περιμένει από τους νατοϊκούς συμμάχους της Τουρκίας να κατανοήσουν τις ευαισθησίες της σε θέματα ασφαλείας και να την υποστηρίξουν.

Κατά την διάρκεια ομιλίας του σε βουλευτές του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, επανέλαβε ότι η σουηδική και η φινλανδική αντιπροσωπεία δεν χρειάζεται να κάνουν τον κόπο να μεταβούν στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Σουηδία δεν θα πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εγκρίνει την αίτησή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς να επιστρέψει τους «τρομοκράτες».

«Δεν μπορούμε να πούμε ναι», επανέλαβε. «Να υποστηρίζεις την τρομοκρατία και να ζητάς την υποστήριξή μας είναι ασύμβατο», είπε ο Ερντογάν που κατηγορεί τις δύο χώρες ότι «δίνουν καταφύγιο σε μέλη του PKK», το οποίο η Άγκυρα, αλλά και οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.

«Το ΝΑΤΟ είναι μια οντότητα ασφαλείας. Δεν μπορούμε να πούμε "ναι" και να κάνουμε τον οργανισμό να στερηθεί την ασφάλεια. Αυτό το λάθος έγινε κάποτε με την Ελλάδα». «Η μόνη μας προσδοκία είναι το ΝΑΤΟ να επιδείξει καλή θέληση απέναντι στις νόμιμες προσπάθειες της Τουρκίας για την προστασία των συνόρων της», συνέχισε.

Οι μαχητές του PKK είναι στην πλειονότητά τους εγκατεστημένοι στις γειτονικές χώρες της Τουρκίας, το Ιράκ, την Συρία και το Ιράν. «Κανείς από τους συμμάχους μας δεν σεβάστηκε ποτές τις ανησυχίες αυτές, δεν μιλάω για υποστήριξη», είπε.

Ο Ερντογάν επέμεινε στα αιτήματα για την έκδοση των «τρομοκρατών» που έχουν βρει καταφύγιο στην Σουηδία, στα οποία η Στοκχόλμη δεν έχει απαντήσει ποτέ και υπενθύμισε ότι περί τις τριάντα αιτήσεις έκδοσης έχουν απορριφθεί.