ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Οι δημοσκοπήσεις τον γκρεμίζουν κι αυτός ψάχνει εχθρούς στο ΝΑΤΟ

Ερντογάν: Οι δημοσκοπήσεις τον γκρεμίζουν κι αυτός ψάχνει εχθρούς στο ΝΑΤΟ
Turkish Presidency via AP Photo

Οι εσωτερικές δημοσκοπήσεις στην Τουρκία καθορίζουν την επιθετική ρητορική του Ερντογάν στο ΝΑΤΟ – Μέγα πρόβλημα του σουλτάνου φαίνεται πως αποτελεί το γεγονός ότι οι έρευνες κοινής γνώμης τον φέρουν να χάνει σε κάθε μονομαχία στο δεύτερο γύρο εκλογών, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του.

Παρατεταμένη προεκλογική περίοδο δεν έχουμε μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία, όπου οι κάλπες θα στηθούν το καλοκαίρι του 2023. Τα σημερινά στοιχεία των δημοσκοπήσεων δεν ευνοούν καθόλου τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος χάνει από όλους τους πιθανούς πολιτικούς του αντιπάλους.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση μονομαχίας του δημάρχου της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές εκλογές του 2023, ο κ. Γιαβάς προηγείται με ποσοστό 53,9% έναντι 36,5% του προέδρου της Τουρκίας. Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στη δημοσκόπηση με 49,7% έναντι 40,9% του κ. Ερντογάν. Σε περίπτωση που ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, τότε οι προεδρικές εκλογές του 2023 θα μετατραπούν σε «ντέρμπι», καθώς το ποσοστό του τελευταίου φτάνει το 43,3%, με τον κ. Ερντογάν να ακολουθεί με 42,5%. Ο πρόεδρος της Τουρκίας φοβάται ακόμα και τον ηγέτη των Κούρδων, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος αν και φυλακισμένος, συγκεντρώνει 15,2% στις δημοσκοπήσεις.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν έχει αρχίσει να κατασκευάζει εχθρούς και φαντάσματα, όπως η Σουηδία και η Φινλανδία τις οποίες κατηγορεί ως χώρες οι οποίες υποθάλπουν την τρομοκρατία, δηλαδή τους Κούρδους. Άλλωστε οι Κούρδοι υπήρξαν πάντα οι «αγαπημένοι» εχθροί του προέδρου της Τουρκίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο κάδρο βάζει και τις λεγόμενες Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK. Γι’ αυτό και οι 10 όροι που έβαλε για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κιαι οι δέκα αφορούν την κατά τον Ερντογάν τρομοκρατία των Σύρων και των Κούρδων.

Ας μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες ημέρες προανήγγειλε και πρόγραμμα μαζικής αποχώρησης Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Το σχέδιο αφορά την οικειοθελή επιστροφή προσφύγων στη Συρία και σηματοδοτεί «στροφή» στην έως τώρα στάση του Ερντογάν, που έλεγε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν κομμάτι της Τουρκίας και θα μείνουν εδώ. «Στις περιοχές ασφαλείας που έχει δημιουργήσει η Τουρκία από το 2016, έχουν επιστρέψει περίπου 500.000 Σύροι πολίτες. Υποστηρίζουμε τα σχέδια της επιστροφής των προσφύγων με οικειοθελή χαρακτήρα, έχοντας στόχο τη συγκράτηση του προσφυγικού κύματος στα σύνορα», «τώρα ετοιμαζόμαστε για ένα νέο σχέδιο της οικειοθελούς επιστροφής ενός εκατομμυρίου Σύρων προσφύγων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η αλλαγή στη στάση Ερντογάν έναντι των Σύρων προσφύγων ενδεχομένως να σχετίζεται με τις δυσμενέστατες δημοσκοπήσεις καθώς και με το γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει τα εισοδήματα των Τούρκων, βαθαίνει στην κοινωνία η αντίληψη ότι «φταίνε η πρόσφυγες» και ο Ερντογάν προσπαθεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα. Ένα αφήγημα του τύπου «νίκησα το ΝΑΤΟ» ή «οι ΗΠΑ υποχώρησαν στις φωνές μου» θα τον βοηθούσε να ξαναχτίσει το προφίλ το ισχυρού ηγέτη.