ΚΟΣΜΟΣ

Ευλογιά των πιθήκων: Τα σενάρια για τον προσχεδιασμό έξαρσης ασθενειών και τα πραγματικά δεδομένα

Ευλογιά των πιθήκων: Τα σενάρια για τον προσχεδιασμό έξαρσης ασθενειών και τα πραγματικά δεδομένα
Η συζήτηση για το σενάριο εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων οργανώθηκε σε τρεις διαδοχικές «κινήσεις»
Pixabay

Τι ακριβώς συμβαίνει και ο πλανήτης τα τελευταία χρόνια συνεχώς βάλλεται από ασθένειες που ποτέ δεν υπήρξαν ή είχαν εξαφανιστεί; Ποια είναι τα πραγματικά δεδομένα.

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές και στη χώρα μας μετά την ανεύρεση του πρώτου ύποπτου κρούσματος ευλογιάς. Την ίδια στιγμή, αλαλούμ επικρατεί με τα σενάρια για προσχεδιασμό των εξάρσεων μολυσματικών νόσων

Και ενώ ο πλανήτης συνεχίζει να ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις με τον κορονοϊό, δύο χρόνια μετά το Event 201, τον Μάρτιο του 2021, ο ΠΟΥ πραγματοποίησε άσκηση για πιθανή έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων, η οποία θεωρητικά θα ξεκινούσε στις 15/05/2022.

Μια σειρά δημοσιευμάτων, παρουσιάζουν την εμφάνιση νέων μολυσματικών ασθενειών ως αποτέλεσμα κάποιας συνωμοσίας, στην πραγματικότητα, ένας εκτενής όγκος επιστημονικών δεδομένων, υποστηρίζει ότι πρόκειται για αναμενόμενο φαινόμενο, στο πλαίσιο καθιερωμένων φυσικών μηχανισμών και του τρόπου λειτουργίας των σημερινών ανθρώπινων κοινωνιών.

Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η πανδημία της COVID-19 και η επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων είχαν προσχεδιαστεί, καθώς η εμφάνισή τους είχε προβλεφθεί σε προηγούμενες ασκήσεις ετοιμότητας. Ένας εκτενής όγκος επιστημονικών δεδομένων, έχει τεκμηριώσει ότι οι περισσότερες αναδυόμενες μολυσματικές ασθένειες των τελευταίων δεκαετιών, έχουν μεταπηδήσει στους ανθρώπους από ζώα (ζωονόσοι). Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του αναφερόμενου ρίσκου, με ενδεικτικούς κρίσιμους παράγοντες την απρόσεκτη επέκταση της γεωργίας και κτηνοτροφίας, την μείωση της βιοποικιλότητας και την κλιματική αλλαγή. Στην επιστημονική κοινότητα, ήταν δεδομένο πως αργά ή γρήγορα, θα λάμβανε χώρα μια ακόμη πανδημία, και γι’ αυτόν τον λόγο, διεξάγονταν σχετικές εικονικές ασκήσεις, ήδη πολλά χρόνια πριν τις εμφανίσεις των επίμαχων νόσων.

Η πιο συνηθισμένη υπόθεση μεταξύ ειδικών για την προέλευση της COVID-19, είναι πως, ως συνήθως, πρόκειται για φυσικό ιό που μεταπήδησε σε ανθρώπους. Η θεωρία μιας οργανωμένης διαρροής του ιού δεν θεωρείται βάσιμη στην επιστημονική κοινότητα, και ούτε συνάδει με την αντίδραση των κινεζικών αρχών κατά την πρώτη φάση της έξαρσης. Όσον αφορά την ευλογιά των πιθήκων, μεμονωμένες εμφανίσεις κρουσμάτων στον δυτικό κόσμο είχαν υπάρξει και τα περασμένα χρόνια, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το 2021 που έλαβε χώρα η επίμαχη άσκηση. Η πρόσφατη έξαρση ήταν αρκετά προβλέψιμη, καθώς η αντίστοιχη έξαρση στη Νιγηρία κατά τα τελευταία έτη είχε αφεθεί σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη, και το τείχος ανοσίας απέναντι στην οικογένεια των εν λόγω ιών είχε φθίνει σημαντικά στον υπόλοιπο κόσμο, έπειτα από την διεθνή εξάλειψη της «ανθρώπινης» ευλογιάς το 1980 και την παύση των σχετικών εμβολιασμών.

Ευλογιά των πιθήκων: «Έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια» λέει ο Βασιλακόπουλος

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μίλησε στο MEGA για την «ευλογιά των πιθήκων» και το πιθανό σενάριο έξαρσής του.

Ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε αρχικώς πως η εν λόγω νόσος είναι γνωστή από το 1970 και μεταδίδεται στον άνθρωπο και από άλλα ζώα, κυρίως τρωκτικά, πέραν του πιθήκου.

«Οι έχοντες εμβολιαστεί για την ευλογιά, και όχι την ανεμοβλογιά, είναι σε αρκετό ποσοστό προστατευμένοι και από την συγκεκριμένη ευλογιά των πιθήκων» διευκρίνισε.

Επισήμανε πως ανέκαθεν υπήρχαν κρούσματα του ιού στην δυτική Αφρική και όσα εμφανίζονταν εκτός της χώρας συνδέονταν με ταξίδια.

«Η μετάδοση της νόσου γίνεται μέσω επαφής» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια είπε πως ο ιός που ελέγχθηκε στην Πορτογαλία έδειξε πως δεν είναι μεταλλαγμένος και είναι ένας ιός DNA και όχι RNA, όπως ο κορωνοϊός, πράγμα που σημαίνει πως δεν μεταλλάσσεται εύκολα.

Τόνισε πως έχουμε ήδη έτοιμα εμβόλια και εξήγησε πως ο ιός αυτός που κυκλοφορεί είναι της δυτικής Αφρικής και όχι της κεντρικής και γι’ αυτό έχει μικρή θνητότητα.

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα «ευλογιάς των πιθήκων» στην Ελλάδα

Πρόκειται για έναν 29χρονο Άγγλο τουρίστα που έκανε διακοπές στην Κεφαλλονιά.

Ο 29χρονος εμφάνισε τα γνωστά εξανθήματα και πήγε στο νοσοκομείο του νησιού, όπου οι υγειονομικοί το έκριναν ως ύποπτο κρούσμα του ιού.

Αναμένεται τη Δευτέρα να αξιολογηθεί το περιστατικό και να επιβεβαιωθεί εάν πρόκειται όντως για το πρώτο κρούσμα της «ευλογιάς των πιθήκων» στη χώρα μας.

Ο κ. Βασιλακόπουλος είπε πως η νόσος διαρκεί περίπου 2 με 3 βδομάδες.

Διαβάστε επίσης:

Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε έως τώρα - Πώς μεταδίδεται, πώς θα προφυλαχτούμε

Ευλογιά των πιθήκων: Με κάψουλες αρνητικής πίεσης η αεροδιακομιδή των δυο ύποπτων κρουσμάτων

Ευλογιά των πιθήκων: Με μάσκες ξανά η Νέα Υόρκη - Ο ΠΟΥ αναμένει αύξηση των κρουσμάτων