ΚΟΣΜΟΣ

Ηπατίτιδα: Aυξάνονται τα κρούσματα σε παιδιά - Μυστήριο παραμένει η αιτία

Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά
Παγκόσμια ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά

Αξιωματούχοι υγείας ανά τον κόσμο διερευνούν πιθανές συνδέσεις της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά με τον κορονοϊό που έχει ήδη αποδειχθεί ότι προκαλεί ηπατικά προβλήματα σε ορισμένους ασθενείς

Μια επικίνδυνη και μυστηριώδης ασθένεια συνεχίζει να εξαπλώνεται στα παιδιά, και οι ειδικοί δίνουν μάχη για να λύσουν το «γρίφο». Ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε τι κρύβεται πίσω από τα κρούσματα, λένε οι ειδικοί.

Περισσότερα από 600 κρούσματα ηπατίτιδας χωρίς γνωστή αιτία έχουν εντοπιστεί σε όλο τον κόσμο από τον Οκτώβριο του 2021 και πολλά από τα κρούσματα αφορούν προηγουμένως υγιή παιδιά που προσβλήθηκαν από τη σοβαρή ασθένεια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τον υψηλότερο αριθμό εντοπισμένων κρουσμάτων, με 197, ενώ οι ΗΠΑ έχουν 180 κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν αρκετά σοβαρά ώστε να απαιτούν νοσηλεία.

«Τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα»

Αν και τα περισσότερα κρούσματα αναγνωρίζονται, η αιτία παραμένει ένα ιατρικό μυστήριο. «Τα δεδομένα αλλάζουν από ώρα σε ώρα», δήλωσε ο Jason Kindrachuk, επίκουρος καθηγητής ιατρικής μικροβιολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και συγγραφέας ενός νέου σχολίου σχετικά με την κατάσταση αυτών των περιπτώσεων.

«Ιντσο προς ίντσα, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ποιο είναι το πρόβλημα. Αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε ακόμα όλα τα κομμάτια του παζλ για να πούμε, Εντάξει, αυτό πιστεύουμε ότι συμβαίνει» είπε.

Ενώ η ήπια φλεγμονή του ήπατος δεν είναι ασυνήθιστη στα παιδιά, η σοβαρή φλεγμονή όπως αυτή που πάρατηρείται είναι. Κανονικά το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει οκτώ έως 10 μεταμοσχεύσεις ήπατος κάθε χρόνο, αλλά έχει ήδη ξεπεράσει αυτούς τους αριθμούς, με 11 σε μόλις τρεις μήνες.

Παγκοσμίως, 26 ασθενείς ,15 στις ΗΠΑ, χρειάστηκαν μεταμοσχεύσεις ήπατος. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους, πέντε στους 11 μέχρι στιγμής, έχουν συμβεί στις ΗΠΑ, αν και το έθνος αντιπροσωπεύει μόνο το ένα τρίτο των εντοπισμένων κρουσμάτων.

Τα πρώτα κρούσματα στις ΗΠΑ αναφέρθηκαν στην Αλαμπάμα, αλλά αφού το CDC εξέδωσε πανεθνικό συναγερμό, εντοπίστηκαν κρούσματα σε 36 πολιτείες και εδάφη. Οι εξετάσεις αίματος αποκαλύπτουν ότι η σοβαρή φλεγμονή του ήπατος δεν προκαλείται από τους συνήθεις «ένοχους», συμπεριλαμβανομένων των ιών της ηπατίτιδας A, B, C, D και E.

Διερευνώνται διάφορα πιθανά αίτια. Αυτός μπορεί να είναι ένας νέος ιός που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί. Ή μπορεί να είναι ένας υπάρχων ιός ή υπάρχοντες ιοί ομαδοποιημένοι που προκαλούν νέα συμπτώματα.

Ένας από τους κορυφαίους ιούς που εξετάζονται είναι ο αδενοϊός, μια κοινή οικογένεια ιών που ανιχνεύεται στην κυκλοφορία του αίματος πολλών ασθενών, ειδικά η παραλλαγή 41, η οποία συνήθως εμφανίζεται ως ιός στομάχου. Αλλά οι ιστοί του ήπατος που έχουν εξεταστεί μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν σημάδια αδενοϊού και είναι ασυνήθιστο για αυτόν τον ιό να προκαλεί ηπατίτιδα.

Πιθανές αιτίες

Δεν είναι πρωτόγνωρο να ανακαλύπτονται σπάνιες επιδράσεις από κοινούς ιούς. Το 2012, ένας άλλος κοινός ιός, ένας εντεροϊός, βρέθηκε να προκαλεί μια πολύ σπάνια πάθηση γνωστή ως οξεία φλεγμονώδης μυελίτιδα. Αυτές οι πολύ σπάνιες καταστάσεις εμφανίζονται όταν υπάρχει υψηλό ποσοστό κρουσμάτων, κάτι που θα μπορούσε να συμβαίνει με τον αδενοϊό. Οι βρετανοί υγειονομικοί υπάλληλοι, που παρακολουθούν τον ιό, βρήκαν υψηλό πενταετίας σε μικρά παιδιά αυτό το χειμώνα.

Μια άλλη αιτία θα μπορούσε να είναι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη Sars-CoV-2. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά με ηπατίτιδα βρέθηκαν θετικά στον Covid, αλλά σε άλλες, δεν υπήρχε τεκμηριωμένο ιστορικό μόλυνσης από Covid.

Οι λοιμώξεις από την Covid-19 είναι ευρέως διαδεδομένες στα παιδιά και πολλοί από τους ασθενείς είναι πολύ νέοι για να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού. Τα CDC εκτιμούν ότι το 75% των παιδιών στην Αμερική έχουν προσβληθεί από τον ιό.

Υπάρχουν ήδη δεσμοί μεταξύ της Covid-19 και των ηπατικών προβλημάτων. Ασυνήθιστη ηπατική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για ηπατίτιδα μετά από μόλυνση από Covid, έχει τεκμηριωθεί σε παιδιά και ενήλικες καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Ιταλοί ερευνητές σήμαναν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή σύνδεση του κορονοϊού με την ηπατίτιδα τον Μάιο του 2021, αφού είδαν ένα 10χρονο αγόρι με ηπατικά προβλήματα κατά τη διάρκεια μόλυνσης από κορονοϊό. Βραζιλιάνοι ερευνητές κατέγραψαν επίσης ηπατίτιδα που προκλήθηκε απο Covid-19 σε ένα παιδί με εξασθενημένο ανοσοποιητικό τον Σεπτέμβριο του 2021.

Το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C), ένα επικίνδυνο φλεγμονώδες σύνδρομο που σχετίζεται με τον Covid, μπορεί επίσης να τραυματίσει το ήπαρ, σύμφωνα με έρευνα. Η οξεία ηπατίτιδα είναι το κύριο σημάδι του MIS-C, ανακάλυψαν ερευνητές τον Αύγουστο του 2020.

Ένα τρίχρονο κορίτσι ήταν στο παρελθόν υγιές και είχε μια ήπια κρίση κορονοϊού. Ωστόσο, τρεις εβδομάδες αργότερα, ανέπτυξε ηπατίτιδα και οξεία ηπατική ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε αυτόν τον μήνα. Η νέα έρευνα βασίζεται σε αυτή την πιθανή σχέση με τα πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας.

«Τα παιδιά με Covid-19 έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο» μη φυσιολογικής ηπατικής λειτουργίας, δήλωσε ο Rong Xu, καθηγητής βιοϊατρικής πληροφορικής στην Ιατρική Σχολή του Case Western Reserve University και συγγραφέας της μελέτης.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ηπατίτιδα που εμφανίζεται τώρα συνδέεται με τον κορονοϊό. «Για αυτή τη μελέτη, μόλις βρήκαμε τη συσχέτιση» της Covid και των ηπατικών προβλημάτων, είπε. Το επόμενο βήμα θα ήταν να δούμε εάν τα παιδιά που έχουν μη φυσιολογική ηπατική λειτουργία μετά την Covid-19 θα εμφανίσουν στη συνέχεια άλλα αρνητικά αποτελέσματα.

Αυτή η μελέτη, όπως και άλλες, είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα, λένε οι οι ειδικοί. Ο κορονοϊός για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τις καρδιές, τους εγκεφάλους, τους πνεύμονες, το συκώτι και τα νεφρά πολύ καιρό μετά την παύση της αρχικής μόλυνσης, ακόμη και σε ήπιες περιπτώσεις.

«Ανησυχώ πραγματικά για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της Covid-19 σε πολλαπλά συστήματα οργάνων των παιδιών», είπε ο Xu. Τα καλά νέα είναι ότι ξέρουμε πώς να αποτρέψουμε τα κρούσματα αυτού και πολλών άλλων ιών, χρησιμοποιώντας μάσκες, βελτιώνοντας τον αερισμό, πλένοντας τα χέρια, παρέχοντας αναρρωτική άδεια, εμβολιάζοντας όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις και πολλά άλλα.

Διαβάστε επίσης:

Ηπατίτιδα σε παιδιά: «Πιθανότατα να την προκαλεί ο αδενοϊός σε όσους έχουν νοσήσει»