ΚΟΣΜΟΣ

Νέος εκβιασμός της Τουρκίας : Πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας

Νέος εκβιασμός της Τουρκίας : Πιθανή αποχώρηση από το ΝΑΤΟ λόγω της ένταξης Σουηδίας - Φινλανδίας
O αρχηγός των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μαχτσελί.

Ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει η Τουρκία από το ΝΑΤΟ άφησε ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφερόμενος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στη Συμμαχία.

«Χωρίς το “ναι” της Τουρκίας είναι αδύνατη η ένταξη των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ. Ενόψει της πίεσης και της επιβολής προς την Τουρκία για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή τα κριτήρια της Άγκυρας. Η Τουρκία δεν είναι χωρίς λύσεις. Ακόμη και η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ θα πρέπει να τεθεί ως εναλλακτική επιλογή εάν οι περιστάσεις γίνουν αδιέξοδες. Δεν γεννηθήκαμε με το ΝΑΤΟ, δεν θα χαθούμε χωρίς το ΝΑΤΟ» δήλωσε μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) του οποίου ηγείται.

Ανέφερες επίσης: «Οι δίκαιες επιφυλάξεις της Τουρκίας για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν έχουν ακόμη ληφθεί υπόψη από τους συνομιλητές της. Υπάρχει πολλή φλυαρία και αποτέλεσμα δεν υπάρχει».

Τέλος, ενισχύοντας την ανάλογη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ισχυρίστηκε επίσης ότι η Σουηδία είναι μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών όπλων της κουρδικής οργάνωσης PKK. «Οι τρομοκράτες του PKK έστρεψαν όπλα σουηδικής προέλευσης στην Τουρκία. Πώς μπορούμε να δείξουμε κατανόηση σε αυτά τα κράτη που εξακολουθούν να έχουν τους τρομοκράτες να περιφέρονται στους δρόμους τους;» ανέφερε.

«Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική»

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί εμφανίστηκε άκρως επιθετικός όταν αναφέρθηκε στην Κύπρο. «Η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική. Όσο κι αν αντιτίθεται ο Μητσοτάκης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη λύση δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών στην Κύπρο. Αυτή είναι η βούληση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Είτε θα το αποδεχτούν αυτό με το καλό, είτε ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με κάθε μέσο. Η μοίρα της Κύπρου δεν είναι ο ελληνισμός, αλλά το τουρκικό έθνος», είπε κατά λέξει.

Ο αρχηγός των Γκρίζων Λύκων έστρεψε τα βέλη του και κατά του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και αναφερόμενος στην ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο είπε: «Κατά τη γνώμη μας, είναι αρκετά προβληματικό το γεγονός ότι η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο καταχειροκροτήθηκε 37 φορές. Δεν ξέρουμε τι βρήκαν οι βουλευτές στην ομιλία του Μητσοτάκη. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι βρήκαν κοινό έδαφος κατά της Τουρκίας».

Πηγή: cnn.gr