ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Αποφασισμένος να «σπείρει» το θάνατο ο 18χρονος - Τα 2 αυτόματα και οι 375 σφαίρες

Τέξας: Αποφασισμένος να «σπείρει» το θάνατο ο 18χρονος - Τα 2 αυτόματα και οι 375 σφαίρες
Σοκ στις ΗΠΑ από το μακελειό σε σχολείο του Τέξας
AP IMAGES

Σοκ προκαλούν οι αποκαλύψεις για τον 18χρονο μακελάρη του Τέξας που δολοφόνησε μέσα σε δημοτικό σχολείο 19 παιδιά και 2 δασκάλες πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Ολόκληρη η Αμερική θρηνεί τον θάνατο 21 ατόμων, εκ των οποίων 19 παιδιά, μετά από την επίθεση σε σχολείο του Τέξας, με δράστη τον 18χρονο Σαλβαδόρ Ράμος.

Μέχρι πριν από λίγο είχαν αναγνωριστεί 10 από τα 19 παιδιά, με τη μέθοδο DNA, καθώς το σώμα τους έχει διαλυθεί από τις σφαίρες.

Ο Ράμος έγινε 18 ετών στις 16 Μαΐου. Την επόμενη ημέρα και στις 20 Μαΐου αγόρασε δύο AR-15, τα πολεμικού τύπου τυφέκια και μαζί αγόρασε και 375 σφαίρες.

Υπολογίζεται ότι κόστισαν όλα μαζί γύρω στις 5 χιλιάδες δολάρια. Τα αγόρασε παρότι ήταν γνωστός στην αστυνομία εξαιτίας των καυγάδων με τη μητέρα του που είναι χρήστης ουσιών, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Μάλιστα, αίσθηση προκαλεί πως κατάφερε να ξεφύγει από τους σερίφηδες στην πρώτη ανταλλαγή πυρών και έτσι κατάφερε να φτάσει στο σχολείο.

«Πυροβόλησα τη γιαγιά μου, τώρα θα επιτεθώ σε σχολείο»

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη ότι ο μακελάρης του Τέξας έκανε τρεις αναρτήσεις στο Facebook πριν από την επίθεση του στο σχολείο, αλλά εκπρόσωπος της Meta, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, δήλωσε αργότερα ότι είχε στείλει τις ανατριχιαστικές λέξεις σε προσωπικά μηνύματα στο Facebook που δεν ήταν ορατά στο κοινό.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη, ο νεαρός άνδρας είχε ανακοινώσει στο Facebook 15 λεπτά πριν από τους πυροβολισμούς ότι επρόκειτο να κάνει αυτή την επίθεση. Επίσης κατά τον ίδιο, ο 18χρονος ανέφερε σε άλλες δυο αναρτήσεις του ότι θα πυροβολήσει τη γιαγιά του και ότι πυροβόλησε τη γιαγιά του. «Το τρίτο μήνυμα, χωρίς αμφιβολία λιγότερο από 15 λεπτά πριν φθάσει στο σχολείο, έγραφε: “Θα πάω ν’ ανοίξω πυρ σε ένα δημοτικό σχολείο” του Τέξας» διευκρίνισε.

Ο εκπρόσωπος της Meta, Άντι Στόουν, από την πλευρά του έγραψε σε tweet: «Τα μηνύματα που περιέγραψε ο κυβερνήτης Άμποτ ήταν προσωπικά και ανακαλύφθηκαν μετά την τρομερή τραγωδία. Συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές στη συνεχιζόμενη έρευνά τους».

«Δεν ήξερα πως είχε αγοράσει όπλα», λέει ο παππούς του μακελάρη

Ο παππούς του μακελάρη, Ρονάλντο Ρέγες, είπε ότι δεν γνώριζε για την αγορά, ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του Σέλια, την οποία πυροβόλησε και τραυμάτισε σοβαρά ο εγγονός της. «Αν το γνώριζα, θα το είχα αναφέρει», είπε ο 74χρονος στο ABC. Επειδή ο ίδιος είχε καταδικαστεί στο παρελθόν για κακούργημα, δεν μπορεί να έχει όπλα στο σπίτι του.

Για τον εγγονό του είπε ότι ήταν ήρεμο παιδί που δεν μιλούσε πολύ. Δεν τέλειωσε ποτέ το σχολείο, ενώ είχε φύγει από το πατρικό του γιατί η μητέρα του του έκοψε το Wi-Fi. Στο Instagram ανέβαζε βίντεο εναντίον της που ήταν πολύ επιθετικά.

«Θα πεθάνετε» φώναζε ο δράστης

Συντετριμμένοι συγγενείς περιγράφουν τις σπαραχτικές τελευταίες στιγμές 19 παιδιών ηλικίας κάτω των 11 ετών που δολοφονήθηκαν από το 18χρονο μακελάρη Σλαβαδόρ Ράμος. Ο δράστης που μπήκε στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ της μικρής πόλης Ουβάλντε του Τέξας φώναζε «θα πεθάνετε» στα ανυποψίαστα θύματά του.

Ο Ράμος μπήκε στο σχολείο κρατώντας ένα όπλο, ένα τουφέκι και φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο πριν ανοίξει πυρ σε αίθουσες διδασκαλίας γεμάτες παιδιά, σε μία επίθεση που σκότωσε επίσης δύο δασκάλες του σχολείου. Η Berlinda Irene Arreola, η γιαγιά της μικρής είπε στη Daily Beast ότι ο δράστης φώναζε μέσα στην τάξη της τετάρτης δημοτικού «θα πεθάνετε» πριν ξεκινήσει το δολοφονικό του αμόκ.

Ηρωίδα...ετών 10

Η 10χρονη Amerie Jo Garza είναι μεταξύ των θυμάτων που σκοτώθηκαν στον τελευταίο μαζικό πυροβολισμό που «πληγώνει» τις ΗΠΑ. Δέχθηκε πυρά την ώρα που προσπαθούσε να τηλεφωνήσει στην άμεση δράση, μαζί με την καλύτερή της φίλη που κατέληξε «μέσα στα αίματα», είπε συντετριμμένη η γιαγιά της.

«Ο ένοπλος μπήκε μέσα και είπε στα παιδιά: «Θα πεθάνετε». Και η [Amerie] είχε το τηλέφωνό της και κάλεσε την άμεση δράση. Και αντί να το αρπάξει και να το σπάσει ή να της το πάρει, την πυροβόλησε. Καθόταν ακριβώς δίπλα στην καλύτερή της φίλη. Η καλύτερή της φίλη ήταν καλυμμένη στο αίμα της», είπε η συντετριμμένη γιαγιά.

Επίσης σκοτώθηκαν στην επίθεση δύο αγόρια - ο Xavier Lopez, 10, και ο εννιάχρονος Uziyah Garcia - και άλλα τρία κορίτσια - η Makenna Elrod, 10, η Eliahana Torres, επίσης 10 ετών, και η Ellie, της οποίας η ηλικία και το επώνυμο δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα. Η Εύα Μιρέλες, 44 ετών, και η Ίρμα Γκαρσία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, ήταν οι δύο δασκάλες που πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Ο Ράμος τελικά ακινητοποιήθηκε από έναν πράκτορα της συνοριακής φρουράς που βρισκόταν κοντά στο σημείο της επίθεσης και έσπευσε στο σχολείο. Οι δυο τους αντάλλαξαν πυρά, με τον Ράμος να δέχεται πυρά και να πέφτει νεκρός. Ο αστυνομικός τραυματίστηκε, είπε ένας τοπικός αξιωματούχος, αλλά κατάφερε να βγει από το σχολείο.

To προφίλ του μακελάρη

Ο μακελάρης έχει αρχίσει να εμφανίζεται ως μοναχικός έφηβος που δεχόταν bullying, για τα ρούχα του και την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του που σταμάτησε κάποια στιγμή το σχολείο και άρχισε να εργάζεται στα Wendy's. Όσοι γνώριζαν τον Ράμος ή τους συγγενείς του λένε ότι ήταν ένα «ήσυχο» αγόρι που γινόταν όλο και πιο βίαιο καθώς μεγάλωνε.

Μία συνάδελφος περιέγραψε ότι ο Ράμος έχει ένα επιθετικό σερί. Είπε στην Daily Beast πώς τριγυρνούσε με ένα ζευγάρι γάντια του μποξ στο πάρκο, ζητώντας από τον κόσμο να τον μαγνητοσκοπήσει. Απειλούσε επίσης τους συναδέλφους του, ρωτώντας τους: «Ξέρετε ποιος είμαι;». «Ήταν πολύ αγενής με τα κορίτσια μερικές φορές... και έστελνε επίσης ακατάλληλα μηνύματα στις κυρίες», είπε, ζητώντας να μην χρησιμοποιηθεί το όνομά της.

O 18χρονος δράστης που σκόρπισε τον θάνατοΑ.Ρ

Ως δώρο για τα 18α γενέθλιά του, ο Ράμος αγόρασε δύο τουφέκια τύπου AR και τα επιδείκνυε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων σε δυσοίωνα μηνύματα που στάλθηκαν ώρες πριν από την έναρξη της δολοφονίας.

Η θανατηφόρα επίθεση στο Τέξας ακολουθεί μια σειρά μαζικών πυροβολισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτόν τον μήνα. Στις 14 Μαΐου, ένας 18χρονος αυτοαποκαλούμενος «οπαδός της λευκής υπεροχής» πυροβόλησε και σκότωσε 10 ανθρώπους σε ένα παντοπωλείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης με στόχο κυρίως Αφροαμερικανούς.

Την επόμενη μέρα, ένας άνδρας έκλεισε την πόρτα μιας εκκλησίας στο Λαγκούνα Γουντς της Καλιφόρνια και άνοιξε πυρ εναντίον της ταϊβανοαμερικανικής εκκλησίας, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας πέντε.

Σοκ με τις επιθέσεις σε σχολεία στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με τους New York Times, η χθεσινή είναι η δεύτερη πιο αιματηρή και πολύνεκρη επίθεση με πυροβολισμούς σε σχολείο (δημοτικό, γυμνάσιο ή λύκειο) στην ιστορία της χώρας. Τα θλιβερά πρωτεία κατέχει ακόμη η επίθεση μανιακού στο σχολείο Σάντι Χουκ, στο Νιούταουν του Κονέκτικατ, το 2012. Τότε, είχαν σκοτωθεί συνολικά 20 παιδάκια και 6 ενήλικες.

Από το 1970 μέχρι σήμερα έχουν σημειωθεί 188 επιθέσεις σε πυροβολισμούς σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αναλυτικά η «μαύρη λίστα»:

24η Μαΐου 2022: Ουβάλντε, Τέξας

Νεαρός 18 ετών σκοτώνει 18 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικούς στο πρωτοβάθμιο σχολείο Ρομπ στην πόλη Ουβάλντε, περίπου 130 χιλιόμετρα δυτικά του Σαν Αντόνιο, σύμφωνα με τον γερουσιαστή Ρόλαντ Γκουτιέρες. Ο δράστης πέφτει επίσης νεκρός.

30ή Νοεμβρίου 2021: Όξφορντ, Μίσιγκαν

Δεκαπεντάχρονος έφηβος σκοτώνει εν ψυχρώ τέσσερις μαθητές και τραυματίζει άλλους έξι καθώς κι έναν εκπαιδευτικό μέσα στο λύκειο της Όξφορντ, μικρής πόλης βόρεια του Ντιτρόιτ. Ο δράστης διώκεται για «τρομοκρατική ενέργεια» και «φόνους»· ασκούνται επίσης διώξεις, κάτι σπάνιο, εναντίον των γονιών του.

14η Νοεμβρίου 2019: Σάντα Κλαρίτα, Καλιφόρνια

16χρονος ανοίγει πυρ ανήμερα των γενεθλίων του εναντίον συμμαθητών του στο λύκειο, σκοτώνει δύο, τραυματίζει τρεις, πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του κι αποπειραθεί να αυτοκτονήσει. Τα θύματα είναι 14 ως 15 ετών.

18η Μαΐου 2018: Σάντα Φε, Τέξας

17χρονος μαθητής θερίζει 20 ανθρώπους μέσα στο λύκειο όπου φοιτά· δύο ενήλικοι και οκτώ νέοι υποκύπτουν. Ο δράστης παραμένει έκτοτε στη φυλακή.

14η Φεβρουαρίου 2018: Πάρκλαντ, Φλόριντα

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, ο 19χρονος Νίκολας Κρουζ ανοίγει πυρ με ημιαυτόματο τουφέκι εναντίον μαθητών και εκπαιδευτικών στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, από το οποίο έχει αποβληθεί. Απολογισμός θυμάτων: 17 νεκροί, στην πλειονότητά τους έφηβοι και έφηβες. Ο δράστης συλλαμβάνεται.

23η Ιανουαρίου 2018: Μπέντον, Κεντάκι

15χρονος οπλισμένος με πιστόλι σκοτώνει δύο συνομηλίκους συμμαθητές του στο λύκειο της κομητείας Μάρσαλ. Άλλοι δεκαοκτώ άνθρωποι τραυματίζονται από τις σφαίρες του ή εξαιτίας του χάους που προκαλεί η επίθεση.

1η Οκτωβρίου 2015: Ρόουζμπεργκ, Όρεγκον

26χρονος φοιτητής σκοτώνει εννέα ανθρώπους στο πανεπιστήμιο Άμπκουα. Τραυματισμένος, στρέφει το όπλο στον εαυτό του και αυτοκτονεί.

2η Απριλίου 2012: Όκλαντ, Καλιφόρνια

Νεαρός δολοφονεί μεθοδικά επτά ανθρώπους στο μικρό πανεπιστήμιο Oikos στην Καλιφόρνια. Ο δράστης, πρώην φοιτητής, κορεατικής καταγωγής, συλλαμβάνεται. Πεθαίνει επτά χρόνια αργότερα στη φυλακή.

14η Δεκεμβρίου 2012: Νιούταουν, Κονέτικατ

Αφού δολοφονεί τη μητέρα του, ο 20χρονος ψυχικά ασθενής Άνταμ Λάνζα σκοτώνει 26 ανθρώπους, ανάμεσά τους είκοσι παιδιά ηλικίας 6 ως 7 ετών, στο σχολείο Σάντι Χουκ. Αυτοκτονεί κατόπιν. Η σφαγή αυτή θα στοιχειώσει πολλούς στις ΗΠΑ, κυρίως επειδή τα θύματα ήταν μικρά παιδιά.

16η Απριλίου 2007: Πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ

Φοιτητής με προβλήματα ψυχικής υγείας, με καταγωγή από τη Νότια Κορέα, σκοτώνει 32 ανθρώπους με δύο ημιαυτόματα πιστόλια πριν αυτοκτονήσει μέσα στο φημισμένο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

20ή Απριλίου 1999: Κολουμπάιν, Κολοράντο

Δύο μαθητές λυκείου, 17 και 18 ετών, βαριά οπλισμένοι, σκοτώνουν μέσα σε μερικά λεπτά δώδεκα συμμαθητές τους κι έναν καθηγητή προτού αυτοκτονήσουν στη βιβλιοθήκη. Ο απολογισμός των θυμάτων πιστεύεται πως θα ήταν πολύ βαρύτερος αν πυροδοτούσαν τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν μαζί τους.

Σχετικές ειδήσεις