ΚΟΣΜΟΣ

Τέξας: Οργή για την αδράνεια της αστυνομίας - «Παιχνίδι» ευθυνών για τη μία ώρα του δολοφονικού αμόκ

Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό στο Τέξας
Θρήνος και αναπάντητα ερωτήματα για το μακελειό στο Τέξας

Ο 18χρονος ένοπλος που έσπειρε τον θάνατο σε δημοτικό σχολείο στο Τέξας την Τρίτη μπόρεσε να εισέλθει ανεμπόδιστα στο κτίριο, σύμφωνα με την αστυνομία.Πληθαίνουν οι καταγγελίες και οι αλληλοκατηγορίες για τις συνθήκες που επέτρεψαν το μακελειό, ενώ η οργή των οικογενειών φουντώνει

Στο στόχαστρο για τον τρόπο που χειρίστηκαν το μακελειό στο δημοτικό σχολείο Ρομπ της κοινότητας Ουβάλντε βρίσκονται οι Αρχές του Τέξας, καθώς ο ένοπλος έμεινε ταμπουρωμένος μέσα σε μια τάξη για τουλάχιστον μία ώρα. Την ίδια στιγμή μεγάλος αριθμός αστυνομικών είχε συγκεντρωθεί από έξω χωρίς να αναλαμβάνουν δράση, με τους γονείς και τους συγγενείς των μαθητών να απευθύνουν αγωνιώδες εκκλήσεις για βοήθεια.

«Πολλοί» αστυνομικοί είχαν συγκεντρωθεί ακριβώς έξω από την αίθουσα, παραδέχθηκαν οι αρχές, αλλά δεν έκαναν καμία προσπάθεια να σπάσουν την πόρτα. Αντ 'αυτού, αποφάσισαν να κάνουν πίσω και να περιμένουν μέχρι να φτάσει μια ειδική τακτική μονάδα, ενώ απομάκρυναν άλλα παιδιά και μέλη του προσωπικού από το κτήριο.

Ο μακελάρης μπήκε στο σχολείο του Ουβάλντε χωρίς να τον εμποδίσει κανένας ένοπλος φρουρός, ενώ δεν είναι σαφές εάν η πόρτα του σχολείου ήταν καν κλειδωμένη είπε ο Βίκτορ Εσκαλόν από το αστυνομικό σώμα των Texas Rangers, στρέφοντας τα πυρά στους υπευθύνους του σχολικού κτηρίου. Ο ίδιος έσπευσε να υπερασπιστεί την απάντηση της αστυνομίας εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για προφανή καθυστέρηση στην αντιμετώπιση του ένοπλου.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι η αστυνομία δίστασε να αντιμετωπίσει τον δολοφόνο μέσα στο δημοτικό σχολείο Robb του Ουβάλντε. Στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ο Έσκαλον είπε ότι οι αρχικές αναφορές ότι ο ένοπλος πυροβόλησε έναν φρουρό ήταν εσφαλμένες. Οι αστυνομικοί μπήκαν στο σχολείο τέσσερα λεπτά αφότου εισέβαλε στο κτήριο ο ένοπλος στις 11:40 περίπου, τοπική ώρα. «[Δεν] μπήκαν αμέσως λόγω των πυροβολισμών που δέχονταν», είπε στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, πέρασε μια ώρα προτού ο ένοπλος σκοτωθεί σε ανταλλαγή πυροβολισμών στις 12:45 μόνο μετά την άφιξη των τακτικών ομάδων της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ. Ο δράστης πυροβόλησε και σκότωσε 19 μαθητές και δύο δασκάλες και τραυμάτισε τουλάχιστον 17 ακόμηανθρώπους.

Οι σπαρακτικές εκκλήσεις των γονιών στις Αρχές

Βίντεο που κυκλοφόρησαν δείχνουν μάρτυρες και απελπισμένους συγγενείς να εκλιπαρούν τις Αρχές να εισβάλλουν στο σχολείο. Ένας πατέρας που η κόρη του πέθανε στην επίθεση είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press ότι σκέφτηκε να τρέξει στο σχολείο με τους παρευρισκόμενους απογοητευμένος από την απάντηση της αστυνομίας.

Καθώς εκτυλισσόταν η σφαγή, αρκετοί γονείς και άλλοι ντόπιοι εξέφρασαν αγωνία για τον προφανή δισταγμό των αρχών. Ο Χουάν Καράνζα, που μένει δίπλα στο σχολείο, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι είδε γυναίκες να φωνάζουν στους αστυνομικούς: «Μπείτε εκεί μέσα! Μπείτε εκεί μέσα!»

Μια μητέρα είπε στη Wall Street Journal ότι της πέρασαν για λίγο χειροπέδες, με την κατηγορία ότι παρεμπόδιζε την έρευνα της αστυνομίας, αφού απαίτησε μαζί με άλλους γονείς να εισβάλουν οι αστυνομικοί στο κτίριο. Η Aντζελι Ρόουζ Γκόμεζ είπε ότι είδε έναν ξέφρενο πατέρα να πετάγεται στο έδαφος από έναν αξιωματικό, έναν άλλο πατέρα να δέχεται σπρέι πιπεριού και έναν τρίτο που αργότερα «χτυπήθηκε» με τέιζερ.

«Η αστυνομία δεν έκανε τίποτα», είπε η κυρία Γκόμεζ, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη προτού πει ότι πήδηξε πάνω από τον φράχτη του σχολείου και έτρεξε μέσα για να σώσει τα δύο παιδιά της. «Αυτοί [η αστυνομία] απλώς στέκονταν έξω από τον φράχτη. Δεν έμπαιναν εκεί μέσα ούτε έτρεχαν πουθενά»

Ο Έσκαλον από το σώμα Texas Rangers και εκπρόσωπος του Τμήματος Δημόσιας Ασφάλειας του Τέξας είπε ότι το διάστημα που οι αστυνομικοί βρίσκονταν έξω από το σχολείο καλούσαν ενισχύσεις και «επίσης απομάκρυναν μαθητές, καθηγητές» «Μια ώρα αργότερα έφτασαν οι τακτικές ομάδες της Συνοριακής Περιπολίας των ΗΠΑ, εισήρθαν, πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ύποπτο», πρόσθεσε.

Η μοιραία στιγμή που μπήκε στο σχολείο

Αφού συνετρίβη το φορτηγό του σε ένα χαντάκι κοντά στο σχολείο, ο ένοπλος εμφανίστηκε και άρχισε να πυροβολεί με ένα τουφέκι τύπου AR εναντίον δύο ατόμων που έβγαιναν από ένα γραφείο τελετών.

Στη συνέχεια, πήδηξε έναν φράχτη και άρχισε να πυροβολεί «διαρκώς και επαναλαμβανόμενα» το σχολικό κτήριο, είπε. Καθώς πλησίαζε την είσοδο «δε συνάντησε καμία αντίσταση», είπε ο δασοφύλακας.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της Σχολικής Περιφέρειας της κομητείας Ουβάλντε, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα απαιτείται να διαθέτουν προσωπικό «που περιπολεί τις εισόδους των θυρών, τους χώρους στάθμευσης και το γύρω χώρο». Οι εκπαιδευτικοί καλούνται να κρατούν τις πόρτες πάντα κλειδωμένες.

«Θα μάθουμε όσο μπορούμε γιατί δεν ήταν κλειδωμένα», είπε ο Έσκαλον. « ίσως ήταν κλειδωμένο. Αλλά αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι ήταν ξεκλείδωτα. «Ο βουλευτής του Τέξας, Χοακίν Κάστρο, έστειλε επιστολή στον διευθυντή του FBI για να ζητήσει από τους πράκτορες της υπηρεσίας να ερευνήσουν την απάντηση των αρχών επιβολής του νόμου στην επίθεση.

«Ήταν έτοιμος για μάχη, είχε πάνω του 600 σφαίρες»

Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν γνωρίζουν ακόμη πόσες σφαίρες έριξε ο έφηβος κατά τη διάρκεια του δολοφονικού του αμόκ ,αλλά μια πηγή επιβολής του νόμου είπε στο CBS News ότι ο ένοπλος μετέφερε πάνω από 600. Η ποσότητα είναι υπερδιπλάσια από αυτή που μεταφέρει ο μέσος στρατιώτης των ΗΠΑ, είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι όλα δείχνουν πως ο ένοπλος ετοιμαζόταν για μια τεράστια μάχη με την αστυνομία.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία ένδειξη ότι ο ένοπλος είχε ιστορικό ψυχικής ασθένειας ή ποινικό μητρώο. Αγόρασε νόμιμα δύο τουφέκια τύπου AR την εβδομάδα πριν από την επίθεση, αφού έκλεισε τα 18.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα επισκεφθούν το Ουβάλντε την Κυριακή, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Σε όλη τη χώρα, μαθητές εγκατέλειψαν τις τάξεις τους την Πέμπτη για να διαμαρτυρηθούν για την ένοπλη βία στα σχολεία.

Ένας πατέρας είπε στο BBC πώς τα δύο τρομοκρατημένα παιδιά του κρύφτηκαν καθώς η σφαγή εκτυλισσόταν μέσα στο Δημοτικό σχολείο Ρομπ. «Ο γιος μου έτρεξε κοντά μου και είπε ότι δεν πίστευε ότι θα τα κατάφερνε - ότι δεν πίστευε ότι θα έβλεπε εμένα ή τη μητέρα του ξανά» είπε ο Jesse Jimenez. «Η κόρη μου χάθηκε, δεν ήξερε τι γινόταν, δεν ήξερε αν γινόταν άσκηση ή αν ήταν αληθινό».

Την Πέμπτη πέθανε από ανακοπή καρδιάς ο σύζυγος μιας από τις δύο δασκάλες που σκοτώθηκαν στην επίθεση. Ο Τζο Γκαρσία «πέθανε λόγω θλίψης» δύο ημέρες μετά την επί 24 χρόνια σύζυγό του, Ίρμα Γκαρσία, δήλωσαν μέλη της οικογένειας.

Σχετικές ειδήσεις