ΚΟΣΜΟΣ

Δεν ζητά "συγγνώμη" το Ισραήλ

Δεν ζητά "συγγνώμη" το Ισραήλ
Η συγγνώμη που απαιτεί η Τουρκία από το Ισραήλ για τη δολοφονία των εννέα ακτιβιστών στο πλοίο Mavi Marmara που έπλεε προς την Γάζα...

Η συγγνώμη που απαιτεί η Τουρκία από το Ισραήλ για τη δολοφονία των εννέα ακτιβιστών στο πλοίο Mavi Marmara που έπλεε προς την Γάζα τον περασμένο Μάιο, δεν πρέπει να διατυπωθεί, προειδοποίησε σήμερα ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ισραηλινός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ντάνι Αγιαλόν, δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν πρέπει να απολογηθεί στην Τουρκία, καθώς θα προκαλούσε νομικό κίνδυνο διεθνών μηνύσεων.

«Δεν πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη καθώς υπάρχουν τόσο ηθικο-διπλωματικές επιπτώσεις, όσο και νομικές που μπορεί να αφήσουν τους ισραηλινούς στρατιώτες έκθετους σε μηνύσεις, αγωγές για αποζημιώσεις κατά του Ισραήλ και άλλες ανάλογες ενέργειες» ανέφερε ο Αγιαλόν μετά τη συνάντηση των απεσταλμένων του Ισραήλ και της Τουρκίας στη Γενεύη για την αποκατάσταση των διμερών τους σχέσεων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αρχική πρόταση του απεσταλμένου του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου περιελάμβανε μία έκφραση "λύπης" για το συμβάν και κατ' αρχήν συμφωνία να αποζημιωθούν οι οικογένειες των Τούρκων που έχασαν τη ζωή τους. Σε αντάλλαγμα το Ισραήλ ζητά τη βοήθεια της Άγκυρας στην εξασφάλιση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού εναντίον οποιασδήποτε δικαστικής προσφυγής.

Πάντως, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν είχε δηλώσει από τη μεριά του, την Τρίτη, ότι το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει επισήμως συγγνώμη και να άρει τον αποκλεισμό της Γάζας.

Ροή Ειδήσεων