ΚΟΣΜΟΣ

Forbes: Αυτές είναι οι 5 πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου

Οι 5 πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο
Οι 5 πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο
A.P

Όλες οι γυναίκες της φετινής λίστας Forbes κληρονόμησαν τον εντυπωσιακό τους πλούτο από τις οικογένειές τους και ακόμη και η πλουσιότερη απο αυτές έχει μόλις το ένα τρίτο της περιουσίας του μεγιστάνα, Έλον Μασκ

Γυναίκες, όπως η Κιμ Καρντάσιαν και η Ριάνα μπορεί να είναι αυτοδημιούργητες δισεκατομμυριούχοι, αλλά οι περισσότερες από τις πλουσιότερες γυναίκες του κόσμου έχουν στην πραγματικότητα δεκαπλάσιες περιουσίες απο τις σταρ του θεάματος.

Η διαφορά είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ο πλούτος τους ήταν κληρονομικός. Αλλά είτε γεννήθηκαν σε μια δυναστεία είτε παντρεύτηκαν έναν ζάμπλουτο κληρονόμο, ακόμη και η πλουσιότερη γυναίκα στη γη έχει μόλις το ένα τρίτο της περιουσίας του πρώτου των πρώτων Έλον Μασκ. Η έρευνα έγινε σύμφωνα με τα Forbes και Bloomberg Billionaires Index, οι οποίες εχουν μικρές διαφορές μεταξύ τους στα ποσά, αλλά συμφωνούν απόλυτα στα ονόματα.


Νο5: Ζακλίν Μαρς, 32.6 δισ. δολάρια

Η Ζακλίν κληρονόμησε από τον παππού της την εταιρεία Mars Incorporated, έναν κολοσσό που ιδρύθηκε το 1911 και περιλαμβάνει προϊόντα όπως τα Mars, η Bounty, τα M&Ms και τα Twix, αλλά και τροφές για κατοικίδια, όπως τις Pedigree και Whiskas.

Η Ζακλίν εργάστηκε στην εταιρεία για 20 χρόνια περίπου. Σήμερα, στα 82 της, συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο και έχει μία φάρμα στη Βιρτζίνια που εκτρέφει άλογα για Ολυμπιακούς αγώνες.

Νο4: Mακένζι Σκοτ, 43.6 δισ. δολάρια

Η πρώην σύζυγος του ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος ασχολείται πλέον με τις φιλανθρωπίες, έχοντας δωρίσει περισσότερα από 12,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε οργανισμούς παγκοσμίως, μετά το διαζύγιό της με τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο το 2019. Ωστόσο, παραμένει μια από τις πλουσιότερες γυναίκες στον πλανήτη, με καθαρή περιουσία 43,6 δισ δολαρίων.

Παίρνοντας διαζύγιο, έλαβε 38 από τα 137 δισεκατομμύρια της κοινής περιουσίας που απέκτησε με τον Μπέζος. Επίσης, πήρε και το ένα τέταρτο των μετοχών της Amazon. Η πιο πρόσφατη δωρεά της ήταν ένα τεράστιο δώρο ύψους 122 εκατομμυρίων δολαρίων στην αμερικανική φιλανθρωπική οργάνωση Big Brothers Big Sisters. Τον Μάρτιο του 2021 ξαναπαντρεύτηκε με έναν καθηγητή Χημείας.

Νο3: Άλις Γουάλτον, 59.2 δισ. δολάρια

Η 72 χρονη κόρη του ιδρυτή των Walmart, Σαμ Γουόλτον, φιγουράρει στη λίστα των πλουσιότερων γυναικών την τελευταία δεκαετία. Μοιράζεται με τα αδέρφια της το 50% των μετοχών της εταιρείας και ειναι γνωστή για την αγάπη της στην Τέχνη. Είναι πρόεδρος του Μουσείου Αμερικανικής Τέχνης Crystal Bridges.

Παρά το γεγονός ότι είναι πιο πλούσια από την επόμενη γυναίκα στη λίστα μόλις πριν από δύο μήνες, η οικογένεια Γουάλτον έχασε ένα εκπληκτικό ποσό 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, όταν η τιμή της μετοχής της εταιρείας κατρακύλησε μετά την δημοσίευση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της. Ζητήματα προσωπικού, η πανδημία, οι ελλείψεις σε προϊόντα και οι υψηλές τιμές καυσίμων συνέβαλαν όλα στην πτώση, σύμφωνα με το Bloomberg.

Νο2:Τζούλια Κοχ, 63.4 δισ. δολάρια

Η 60χρονη χήα του Ντέιβιντ Κοχ, ιδρυτή της Koch Industries και τα τρία παιδιά της κατέχουν το 42% των μετοχών της Koch Industries. Ο Κοχ ήταν φιλάνθρωπος και πολιτικός και ήταν στο τιμόνι της εταιρείας των 100 δισ. δολαρίων έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 2018. Ένα χρόνο μετά πέθανε με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία ύψους 50,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο μεγαλύτερος αδερφός του Τσαρλς κατέχει άλλο 42% της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες που παράγει από άσφαλτο και λιπάσματα μέχρι χαρτί και φυσικό αέριο. Στα νιάτα της εργάστηκε ως μοντέλο και ως βοηθός σχεδιαστή μόδας, ενώ μετά τον γάμο της συνεργάστηκε με την Αν Γουίντουρ στη διοργάνωση του Met Gala.

Νο1: Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μέγιερς, 74.8 δισ. δολάρια

Πριν μπει για πρώτη φορά στη λίστα των κορυφαίων δισεκατομμυριούχων του κόσμου του Forbes το 2018, η μητέρα της Λιλιάν Μπετενκούρ, ήταν η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο. Αλλά από τον θάνατο της μητέρας της και μετά, η Φρανσουάζ Μπετενκούρ Μέγιερς, η εγγονή του ιδρυτή της γαλλικής εταιρείας καλλυντικών L’Oreal βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.

Η 68χρονη Φρανσουάζ υπηρετεί στο διοικητικό συμβούλιο της L'Oreal από το 1997 και η ίδια και η οικογένειά της κατέχουν το 33% της εταιρείας. Εργάζεται επίσης ως συγγραφέας, έχει γράψει για το ελληνικό δωδεκάθεο και τη Βίβλο, ενώ στον ελεύθερό της χρόνο παίζει πιάνο.