ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Το παρασκήνιο, η πρόποση και το μενού στο δείπνο του βασιλιά Φελίπε στη Μαδρίτη

Ο βασιλιάς Φελίπε με τους υψηλούς προσκεκλημένους του
Ο βασιλιάς Φελίπε με τους υψηλούς προσκεκλημένους του
ΑΡ

Το επίσημο δείπνο που παρέθεσε για τους «ισχυρούς» του ΝΑΤΟ ο βασιλιάς Φελίπε στο παλάτι του στη Μαδρίτη, σχολιάστηκε εκτενώς στον ισπανικό Τύπο. 

«Ένας ένας, οι ηγέτες που συμμετείχαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ανέβηκαν τα σκαλιά του Παλατιού για να συναντήσουν τον Βασιλιά Φελίπε και τη Βασίλισσα Λετίσια της Ισπανίας. Είναι η πρώτη εκδήλωση αυτής της κατηγορίας που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα» γράφει η El Pais.

Πυκνά χαλιά, τοίχοι περίτεχνα διακοσμημένοι και η Βασιλική Φρουρά που συνόδευσε όλους τους καλεσμένους, έδωσαν τον τόνο στο λαμπερό γκαλά στην ισπανική πρωτεύουσα που θύμιζε φρούριο. Στην αίθουσα εορταστικών εκδηλώσεων που φιλοξένησε το δείπνο, ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ' ξεκίνησε με μία πρόποση, με την οποία υπενθύμισε τη σημασία της Ευρώπης και της ενότητας του ΝΑΤΟ απέναντι στις νέες απειλές και προκλήσεις, αναφέροντας ρητά τη Ρωσία.

Οι εικόνες της άφιξης των καλεσμένων στην αίθουσα, ο χαιρετισμός στο βασιλικό ζεύγος και οι αναμνηστικές φωτογραφίες έκαναν το γύρο του κόσμου. Όλοι οι καλεσμένοι σεβάστηκαν το πρωτόκολλο. Κάποιοι, όπως ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αυστηρά.

Άλλοι, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ήταν εμφανώς πολύ πιο χαλαροί όταν κλήθηκαν να χαιρετίσουν και να ποζάρουν μπροστά στις κάμερες. Από τους πρώτους που έφτασαν, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες, χάθηκε στο κτήριο και συνέχισε να περπατά χωρίς να σταματήσει για την πατροπαράδοτη φωτογραφία. Απο τους τελευταίους που έδωσαν το παρών, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφτασε συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Τζιλ.

Ο Φελίπε κάλεσε τους ηγέτες της Συμμαχίας να διατηρήσουν την ενότητα απέναντι σε έναν «πιο αβέβαιο, πιο περίπλοκο και πιο επικίνδυνο» κόσμο, όπου οι παλιές απειλές συγχωνεύονται με νέες και η «στρατηγική αισιοδοξία» έχει δώσει τη θέση της στον «στρατηγικό ρεαλισμό».

Το βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας χαιρέτισε τους καλεσμένους στην Αίθουσα του Θρόνου, όπου συνομίλησαν εγκάρδια με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και την πρώτη κυρία Τζιλ, με την οποία η Λετίσια είχε επισκεφτεί προηγουμένως μία δομή για την καταπολέμηση του καρκίνου και ένα κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγων.

Ο Βασιλιάς τόνισε ότι το παλάτι ποτέ δεν είχε συγκεντρώσει τόσους πολλούς αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αν και η Ισπανία φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ πριν από ένα τέταρτο του αιώνα, το 1997, όταν υπήρχε «στρατηγική αισιοδοξία» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το δείπνο ήταν το προοίμιο της συνόδου κορυφής, στην οποία ξεπεραστηκε το «αγκάθι» του τουρκικού βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, μια διαδικασία που θα διαρκέσει αρκετούς μήνες, καθώς πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των 30 χωρών-μελών.

Οι κυρίες και οι λαμπερές εμφανίσεις

Η Λετίσια ξεχώρισε με ένα εντυπωσιακό μαύρο φόρεμα από την ισπανική μάρκα The 2nd Skin που έκανε το ντεμπούτο της τον περασμένο Οκτώβριο για τα Βραβεία Princess of Asturias στο Οβιέδο. Συνδύασε το φόρεμα με μαύρες γόβες στιλέτο και αξεσουάρ και μία μαύρη ζώνη λουστρίνι.

Πρώην δημοσιογράφος, η βασίλισσα της Ισπανίας χαμογελούσε καθώς χαιρετούσε τους παγκόσμιους ηγέτες, ενώ πόζαρε επίσης για φωτογραφίες με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λαϊεν, τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσες και τον Γάλλο πρόεδρο Eμανουέλ Μακρόν. Μαζί με το βασιλικό ζεύγος εμφανίστηκε και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

H Tζιλ Μπάιντεν και η βασίλισσα Λετίσια κατά την επίσκεψή τους σε κέντρο υποδοχής Ουκρανών προσφύγωνΑ.Ρ

Νωρίτερα, συναντώντας τις εγγονές των Μπάιντεν, Φίνεγκαν και Μέιζι, η Βασίλισσα έδωσε σε καθένα από τα κορίτσια μια ζεστή αγκαλιά για να τα καλωσορίσει στη χώρα.

Η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν φορούσε ένα εντυπωσιακό λευκό κοστούμι και ειχε με τα μαλλιά της πιασμένα σε αλογοουρά, ενώ η σύζυγος του Γάλλου προέδρου, Μπριζίτ Μακρόν επέλεξε ένα σικ φόρεμα σε τιρκουάζ χρώμα.

Το μενού του δείπνου στο παλάτι της Μαδρίτης

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Ισπανίας πρόσφεραν στους ηγέτες του ΝΑΤΟ και στους συντρόφους τους ένα δείπνο αποτελούμενο απο 13 ορεκτικά, ένα κυρίως πιάτο με ψάρι και ένα εκλεκτό επιδόρπιο, όλα παρασκευασμένα από τον διάσημο Μαδριλένο σεφ Πάκο Ρονθέρο. Μια βραδιά που ήταν φροντισμένη σε κάθε της λεπτομέρεια οπως σχολίασε ο Τύπος.

Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίθια φιλοξένησαν 58 καλεσμένους στο Palacio Real της Μαδρίτης. Ανάμεσά τους οι αρχηγοί των 30 κρατών που αποτελούν το ΝΑΤΟ, καθώς και εκείνοι άλλων οκτώ χωρών που προσκλήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της συμμαχίας

Ορεκτικό

Ο Μαδριλένος σεφ Πάκο Ρονθέρο ήταν υπεύθυνος για το μενού, το οποίο ξεκίνησε με μια ποικιλία από 13 ορεκτικά. Ο κατάλογος των ορεκτικών περιελάμβανε σφαιροποιημένες ελιές, μπριός με κόκκινο τόνο και παλαιωμένη μουστάρδα, σεβίτσε λαβράκι με γάλα τίγρης, μοσχάρι πικάνια, αστακό με ελαιόλαδο και ροζ γκρέιπφρουτ, ομελέτα με γαρίδες, μαριναρισμένη σαρδέλα με σάλτσα ρομέσκο, τάκο με γλασαρισμένο μοσχάρι και καπνιστό σολομό.Τα ορεκτικά ολοκληρώθηκαν με κροκέτες γαρίδας σκόρδου, φρυγανισμένο καλαμπόκι με γκουακαμόλε, τηγανητές μπακαλιάρου και γκασπάτσο με βασιλικό.

Κύριο πιάτο και επιδόρπιο

Το κυρίως πιάτο ήταν μπακαλιάρος με σάλτσα meunière, ταπιόκα και αυγοτάραχο πέστροφας, ενώ για επιδόρπιο ο διάσημος σεφ ετοίμασε αφρό καρύδας με γρανίτα από μέντα και φρούτα του πάθους.

Το μενού συνοδευόταν από κόκκινο, λευκό και αφρώδες κρασί και νερό. Πριν από το δείπνο, ο βασιλιάς και η βασίλισσα χαιρέτησαν τους ηγέτες και τις συζύγους τους στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού, πριν ποζάρουν για μια ομαδική φωτογραφία στην Αίθουσα των Halbardiers.

Ποιος είναι ο Πάκο Ρονσέρο

Ο 53χρονος σεφ είναι έμπειρος και εκπαιδευμένος σε...δύσκολες αποστολές. Ο νικητής του Εθνικού Βραβείου Γαστρονομίας της Ισπανίας το 2006 και κάτοχος δύο αστέρων Michelin, ήταν ένας από τους σεφ που επιφορτίστηκαν με τη δημιουργία του μενού για τον γάμο του βασιλιά και της βασίλισσας το 2004. Ένα πλούσιο γεύμα στο οποίο συνολικά 84 σεφ και 100 σερβιτόροι τάισαν τους καλεσμένους του γάμου, αλλά και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας και των υπόλοιπων βασιλικών οίκων της Ευρώπης.