ΚΟΣΜΟΣ

Οργή στην Ινδία: Υποδύθηκαν τους πελάτες και αποκεφάλισαν ράφτη μετά από σχόλιο για τον Μωάμεθ

Η κηδεία του Ινδουιστή ράφτη που αποκεφαλίστηκε απο Μουσουλμάνους στην Ινδία
Η κηδεία του Ινδουιστή που αποκεφαλίστηκε απο Μουσουλμάνους στην Ινδία
ΑΡ

Η επίθεση σε βάρος του ράφτη έγινε από δύο άτομα που υποδύθηκαν τους πελάτες, ενώ φουντώνει στην Ινδία ο θρησκευτικός φανατισμός και η βία.

Η αποτρόπαιη δολοφονία ενός Ινδουιστή στο κρατίδιο Ρατζαστάν έχει πυροδοτήσει θρησκευτικές εντάσεις στην περιοχή. Δύο μουσουλμάνοι συνελήφθησαν στην πόλη Ουνταϊπούρ, επειδή αποκεφάλισαν έναν ινδουιστή ράφτη, μετά απο βλάσφημα σχόλια.

Το θύμα είχε στηρίξει μέσω διαδικτύου ένα πρώην στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος που προκάλεσε παγκόσμιες διαμαρτυρίες, μετά τα σχόλιά του για τον προφήτη Μωάμεθ.

Σε ένα άλλο βίντεο ο δύο άνδρες υπερηφανεύονταν για τη δολοφονία, ενώ απείλησαν ακόμη και τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, κραδαίνοντας μαχαίρια. Ανώτατος αξιωματούχος της αστυνομίας του Ρατζαστάν ζήτησε από τα μέσα ενημέρωσης να μην μεταδώσουν το βίντεο της δολοφονίας καθώς ήταν «πολύ φρικτό για να το παρακολουθήσει κανείς».

Ο ράφτης Κανχάγια Λαλ μαχαιρώθηκε πολλές φορές μέσα στο ραφείο του την Τρίτη από τους δύο δράστες που κινηματογράφησαν την επίθεση, κατηγορώντας το θύμα για βλασφημία στο βίντεο. Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Λαλ είχε κοινοποιήσει μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πριν από 10 ημέρες υποστηρίζοντας τη Nupur Sharma, εκπρόσωπο του Κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα του πρωθυπουργου Μόντι, ο οποίος έκανε αμφιλεγόμενα σχόλια για τον Προφήτη Μωάμεθ και τη σύζυγό του Αίσα σε τηλεοπτική εκπομπή τον Μάιο. Τα σχόλια προκάλεσαν διπλωματική διαμάχη με αρκετές ισλαμικές χώρες.

Ο ράφτης Κανχάγια Λαλ μαχαιρώθηκε πολλές φορές μέσα στο ραφείο του την Τρίτη από τους δύο δράστες που κινηματογράφησαν την επίθεση, κατηγορώντας το θύμα για βλασφημία στο βίντεο. Οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν λίγες ώρες μετά το συμβάν.

Το θέμα που πήρε μεγάλες διαστάσεις, οδήγησε σε πανεθνικές διαδηλώσεις στην Ινδία, οι οποίες έγιναν βίαιες σε ορισμένα μέρη. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλά σπίτια μουσουλμάνων καταστράφηκαν με μπουλντόζες. Οι αρχές διέταξαν την ανάπτυξη έξτρα αστυνομικών δυνάμεων στην Ουνταϊπούρ για να αντιμετωπίσουν νέα επεισόδια, ενώ μπλόκαραν την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ινδίας έστειλε μια ομάδα της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο Ρατζαστάν για να διερευνήσει εάν η δολοφονία είχε οποιεσδήποτε σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες. Μέχρι στιγμής, η πολιτειακή αστυνομία δεν έχει απαγγείλει κατηγορίες για τρομοκρατία στους δύο συλληφθέντες.

Το Ρατζαστάν που κυβερνάται από το αντιπολιτευόμενο κόμμα του Κογκρέσου, βίωσε εντάσεις τον περασμένο μήνα επίσης όταν Ινδουιστές και Μουσουλμάνοι στην πόλη Τζοντπούρ συγκρούστηκαν κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών και των δύο κοινοτήτων.

Το 2017, ένας Ινδουιστής στην πολιτεία σκότωσε βάναυσα έναν μουσουλμάνο εργάτη σε μια θρησκευτική επίθεση και κοινοποίησε βίντεο με το θύμα να δολοφονείται και στη συνέχεια να πυρπολείται.