ΚΟΣΜΟΣ

Μακελειό στην Κοπεγχάγη: Αυτός είναι ο ένοπλος που σκόρπισε τον θάνατο σε εμπορικό κέντρο

Τρόμος σε εμπορικό της Κοπεγχάγης
Τρόμος σε εμπορικό της Κοπεγχάγης

Ένας 22χρονος ένοπλος σκότωσε τρεις ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς, όταν άνοιξε πυρ σε ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Δανίας, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι πρώτες εικόνες που κυκλοφόρησαν πριν και μετά την επίθεση, συγκλονίζουν

Ανατριχιαστικές εικόνες έρχονται στο φως από τη στιγμή που ο 22χρονος ένοπλος «βόλταρε» σε ένα εμπορικό κέντρο στη Δανία, με το τουφέκι κρεμασμένο στον ώμο του, πριν σπείρει τον τρόμο και τον θάνατο. Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν από τους πυροβολισμούς στο κατάμεστο εμπορικό κέντρο Field's στην πρωτεύουσα της Δανία, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ως ύποπτος για τις δολοφονίες συνελήφθη ένας 22χρονος Δανός, δήλωσε ο αστυνομικός επιθεωρητής Σόρεν Τόμασεν, επικεφαλής της μονάδας αστυνομικών επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί και πολλοί τραυματίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι το σενάριο της τρομοκρατίας δεν μπορεί να αποκλειστεί και ότι ο ύποπτος ήταν ένας λευκός, Δανός.

Οι σκηνές του τρόμου

Οι εικόνες από τη σκηνή του τρόμου, δείχνουν τον ύποπτο να απομακρύνεται με χειροπέδες και μία λευκή κουκούλα, ενώ σε μια άλλη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεραι ένας άνδρας που ταιριάζει με την περιγραφή του ανάμεσα σε φυτά, περικυκλωμένος απο ένοπλους αστυνομικούς.

Εν τω μεταξύ, πλάνα κινητών τηλεφώνων από το εσωτερικό του εμπορικού συγκροτήματος εμφανίζουν τον ύποπτο να σφίγγει ένα σκανδιναβικό τουφέκι που χρησιμοποιούν οι αθλητές σκοποβολής, το οποίο εμφανίστηκε επίσης στα βίντεό του στο YouTube.

Σκηνές που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη στιγμή που ακούγονται πυροβολισμοί και οι ανθρώποι τρέχουν για να σωθούν προς τις εξόδους, ενώ ακούγονται κραυγές. Ο τηλεοπτικός σταθμός TV2 δημοσίευσε εικόνες ενός άνδρα να φορτώνεται σε φορείο από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έξω από το εμπορικό κέντρο, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν οτι πολλοί άνθρωποι έκλαιγαν σοκαρισμένοι.

Άλλοι πολίτες είπαν ότι οι πελάτες προσπάθησαν να κρυφτούν σε καταστήματα για να αποφύγουν τους πυροβολισμούς. Ένας πολίτης είπε στο δανικό τηλεοπτικό δίκτυο DR ότι βρισκόταν σε ένα κατάστημα ρούχων με την οικογένειά του όταν άκουσε «τρεις έως τέσσερις κρότους». Πραγματικά δυνατά κτυπήματα. Ήταν σαν να ακούγονταν οι πυροβολισμοί ακριβώς δίπλα στο κατάστημα».

Η δανέζικη ταμπλόιντ BT δημοσίευσε ένα μη επαληθευμένο βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε από έναν μάρτυρα της επίθεσης, τον Mahdi Al-wazni, που δείχνει έναν άνδρα με ένα μεγάλο τουφέκι σους ώμους του, να περπατά μέσα στο εμπορικό κέντρο

«Φαινόταν πολύ επιθετικός και φώναζε διάφορα πράγματα», είπε ο Al-wazni στο BT. Μια περαστική ονόματι Iζαμπέλα είπε στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό DR: «Ξαφνικά ακούσαμε πυροβολισμούς, άκουσα 10 πυροβολισμούς και τρέξαμε όσο πιο μακριά μπορούσαμε για να βρούμε καταφύγιο στην τουαλέτα». Είπε ότι είχε κρυφτεί στο εμπορικό κέντρο για δύο ώρες. Άλλοι μάρτυρες περιέγραψαν τον ένοπλο ως έναν άνδρα ύψους περίπου 1,80 που κρατούσε κυνηγετικό τουφέκι.

Το «προφίλ» του δράστη

Ο ύποπτος για την επίθεση σε εμπορικό κέντρο είχε στην κατοχή του ένα τουφέκι και πυρομαχικά όταν συνελήφθη, ανέφερε η αστυνομία. Θα ανακριθεί από δικαστή σήμερα Δευτέρα (4/7). Η αστυνομία λέει ότι δεν έχει ενδείξεις ότι εμπλέκονται και άλλοι δράστες και προέτρεψε τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να δώσουν οποιοδήποτε υλικό παρακολούθησης απο βίντεο μπορεί να έχουν στην κατοχή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δολοφόνος μπορεί να είναι ένας λευκός ακροδεξιός ρατσιστής, ο οποίος φέρεται να υποστήριζε ένα ακροδεξιό, αντι-ισλαμικό κόμμα της Δανίας, γνωστό ως Hard Line.

Η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει την ταυτότητα του ένοπλου πέρα ​​από την επιβεβαίωση της εθνικότητας και της ηλικίας του σύμφωνα με τους νόμους περί απορρήτου της Δανίας, αλλά υπάρχουν υποψίες ότι ο δράστης πρόσφατα δημοσίευσε πολλά βίντεο στο YouTube με τίτλο «Δεν με νοιάζει» στα οποία κρατούσε πυροβόλα όπλα.

H πρωθυπουργός Mέτε Φρέντερικσεν είπε ότι η Δανία υπέστη μια σκληρή επίθεση. «Η Δανία χτυπήθηκε από βάναυση επίθεση το βράδυ της Κυριακής. Αρκετοί σκοτώθηκαν. Ακόμα πιο πολλοί τραυματίστηκαν. Αθώες οικογένειες που ψώνιζαν ή έτρωγαν έξω. Παιδιά, έφηβοι και ενήλικες» είπε.

«Η όμορφη και συνήθως τόσο ασφαλής πρωτεύουσα μας άλλαξε σε κλάσματα δευτερολέπτου», είπε. «Θέλω να ενθαρρύνω τους Δανούς να ενωθούν και να στηρίξουν ο ένας τον άλλον σε αυτή τη δύσκολη στιγμή». Ο δράστης σκότωσε έναν άνδρα γύρω στα σαράντα και δύο «νεαρούς», έναν άνδρα και μια γυναίκα, σύμφωνα με την αστυνομία. Αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων τρεις σε κρίσιμη κατάσταση.

Η συναυλία που ακυρώθηκε

Ο Βρετανός τραγουδιστής Χάρι Στάιλς επρόκειτο να εμφανιστεί στις 20:00 τοπική ομάδα στο Royal Arena, έναν συναυλιακό χώρο μόλις 500 μέτρα μακριά από τη σκηνή των πυροβολισμών. Ο ποπ σταρ, πρώην μέλος του συγκροτήματος των One Direction δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Η ομάδα μου και εγώ προσευχόμαστε για όλους όσοι συμμετείχαν στα γυρίσματα στο εμπορικό κέντρο της Κοπεγχάγης. Είμαι σοκαρισμένος. Με αγάπη Χ.'

Λίγο μετά τα γυρίσματα, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι η συναυλία θα «συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί», αλλά αργότερα δήλωσε την ακύρωσή της, μετά από επικρίσεις. Τα τοπικά μέσα δημοσίευσαν εικόνες που δείχνουν βαριά οπλισμένους αστυνομικούς στο σημείο, καθώς και ανθρώπους να τρέχουν έξω από το εμπορικό κέντρο.

Η δήμαρχος της Κοπεγχάγης Sophie H Andersen έγραψε στο Twitter: «Τρομερές αναφορές για πυροβολισμούς στο Fields. Δεν γνωρίζουμε ακόμη με βεβαιότητα πόσοι τραυματίστηκαν ή πόσοι πέθαναν, αλλά είναι πολύ σοβαρό ». Οι θαμώνες που ετοιμάζονταν να επισκεφθούν το κοντινό Royal Arena για τη συναυλία μίλησαν επίσης για την αγωνία και τον πανικό τους για την επίθεση.

Το εμπορικό κέντρο βρίσκεται στα περίχωρα της Κοπεγχάγης ακριβώς απέναντι από μια γραμμή του μετρό που συνδέει το κέντρο της πόλης με το διεθνές αεροδρόμιο. Ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος βρίσκεται επίσης δίπλα στο πολυκατάστημα Field's, το οποίο άνοιξε το 2004. Λίγο μετά τον πυροβολισμό, το παλάτι ανέφερε ότι η δεξίωση με τον διάδοχο του θρόνου Φρέντερικ για τον ποδηλατικό αγώνα Tour de France ακυρώθηκε.

Τα τρία πρώτα στάδια του αγώνα διεξήχθησαν στη Δανία φέτος, ανέφερε το παλάτι σε ανακοίνωσή του. Η δεξίωση επρόκειτο να γίνει στο βασιλικό γιοτ που είναι αγκυροβολημένο στο Soenderborg. Η επίθεση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά την έναρξη του φετινού Tour de France στην Κοπεγχάγη και οι διοργανωτές του εξέδωσαν ανακοινωθέν, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους.

Η νέα τραγωδία σημειώθηκε μόλις μία εβδομάδα αφότου ένας ύποπτος τρομοκράτης άνοιξε πυρ σε ένα μπαρ στη γείτονα της Δανίας, τη Νορβηγία. Ο άνδρας, τον οποίο οι αρχές περιέγραψαν ως 42χρονο Νορβηγό υπήκοο με καταγωγή από το Ιράν, συνελήφθη λίγο μετά τον πυροβολισμό στην περιοχή νυχτερινής διασκέδασης του Όσλο το περασμένο Σαββατοκύριακο. Κρατείται ως ύποπτος για φόνο, απόπειρα ανθρωποκτονίας και τρομοκρατία. Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20 τραυματίστηκαν με τη νορβηγική υπηρεσία ασφαλείας να κάνει λόγο για «ισλαμιστική τρομοκρατική ενέργεια».