ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Η κατάθλιψη του Γάλλου προέδρου - Κουρασμένος και εξαντλημένος ο «βασιλιάς ήλιος»

Μακρόν: Η κατάθλιψη του Γάλλου προέδρου - Κουρασμένος και εξαντλημένος ο «βασιλιάς ήλιος»

Ο Εμανουέλ Μακρόν αντιμετωπίζει τον «ίλιγγο» της δεύτερης πενταετίας, εκφράζοντας δημοσίως κόπωση μετά την ήττα της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είναι κουρασμένος, απογοητευμένος και υποφέρει από κατάθλιψη μετά την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις 20 Ιουνίου, γράφει η εφημερίδα Le Monde.

Περισσότερο από δύο μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές, η φάση αβεβαιότητας που περνάει ο αρχηγός του κράτους, αλλά και η ίδια η χώρα παραμένει. Αναποφάσιστος και σε αναμονή, εκπλήσσει ακόμη και τους οικείους του και αναγκάστηκε να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα στην Εθνοσυνέλευση. Το ακόλουθο απόσπασμα από την εφημερίδα είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στο Ελιζέ στη νέα εποχή Μακρόν:

«Είναι μεσημέρι έξω, αλλά οι κουρτίνες έχουν τραβηχτεί, αναγκάζοντας τους υπαλλήλους των Ηλυσίων να ανάψουν τους πολυελαίους που κρέμονται από την οροφή του σαλονιού Napoleon III. Μία κίνηση όχι πολύ oικολογική, την ώρα που ο Εμανουέλ Μακρόν δέχεται μια ντουζίνα ειδικούς για το κλίμα το απόγευμα της 7ης Μαΐου. Ο αρχηγός του κράτους επανεξελέγη πριν από δεκατρείς ημέρες, μετά από μια σύντομη εκστρατεία και μια πενταετή θητεία όπου κάθε χρόνο φαινόταν να διπλασιάζεται. Είναι κουρασμένος. "Είμαστε όλοι κουρασμένοι", αναστενάζει μπροστά στους οικείους του, σε ένα κράμα μεταξύ της προσωπικής του ψυχικής κατάστασης και αυτής της χώρας.

"Σας ακούω" λέει ο Εμανουέλ Μακρόν στους συνομιλητές του. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν θέλει πραγματικά να μιλήσει. Όλα έχουν ήδη ειπωθεί στην ομιλία του στη Μασσαλία, τρεις εβδομάδες νωρίτερα, στην οποία υποσχέθηκε να καθιερώσει τη Γαλλία ως «μεγάλο οικολογικό έθνος». Κρατάει σημειώσεις. Γύρω από το τραπέζι, ορισμένοι αναρωτιούνται αν η συνεισφορά τους θα τροφοδοτήσει μελλοντικές ομιλίες του προέδρου ή αν πράγματι συμμετέχουν σε μία σοβαρή δουλειά. Ο οικοδεσπότης τους, σε κάθε περίπτωση, δεν παραλείπει να μοιραστεί φωτογραφίες από τη συνάντησή τους με οκτώ εκατομμύρια συνδρομητές του λογαριασμού του στο Twitter»

Ο πρόεδρος ακούστηκε να λέει «είμαστε όλοι κουρασμένοι» μετά από μια μακρά και δύσκολη προεκλογική εκστρατεία, με τους φίλους να τον περιγράφουν ως «ζαλισμένο», «μπλοκαρισμένο» και «απόντα». Ο 44χρονος Μακρόν επανεξελέγη πρόσφατα πρόεδρος, αλλά αντιμετωπίζει την προοπτική να κυβερνήσει μια ολοένα και πιο διχασμένη Γαλλία.

Αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές, ο κεντρώος συνασπισμός του έχασε την πλειοψηφία που απολάμβανε τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλή, με τους ψηφοφόρους του να ταλαντεύονται προς το δεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο της Μαρίν Λεπέν και την αριστερή συμμαχία Nupes υπό τον Μελανσόν.

«Ο Δίας γονάτισε», ανέφερε η γαλλική εφημερίδα L'Obs ,αναφερόμενη στο αγαπημένο ψευδώνυμο του Μακρόν. Το περιοδικό Le Point ανέφερε ότι ο Μακρόν έχασε την «ενέργειά του, την όρεξη και τη διαύγειά του» και πρότεινε ότι πάσχει από «μετεκλογική κατάθλιψη».

Η Μαρίν Λεπέν είπε «Έχω την εντύπωση ότι δεν ήξερε πού ήθελε να πάει», αφού μίλησε με τον Γάλλο πρόεδρο για το κοινοβουλευτικό αδιέξοδο, σύμφωνα με τους Times. «Παλεύει να καθορίσει ποια θα είναι η νέα περιπέτεια», είπε ένας υπουργός στη Le Monde, προσθέτοντας ότι η «αναποφασιστικότητα του Μακρόν έχει γίνει παροιμιώδης».

Ο ανασχηματισμός του Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος προχώρησε χθες (4/7) σε αναγκαίο σχηματισμό, καθώς τρεις από τους 15 υπουργούς του δεν κατάφεραν να επανεκλεγούν. Η νέα κυβέρνηση έχει 42 μέλη, με ισάριθμους άνδρες και γυναίκες.

Στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομίας δεν υπήρξε αλλαγή υπουργού, δηλαδή παραμένουν οι Κατρίν Κολονά και Μπρούνο Λεμέρ. Στο υπουργείο Εξωτερικών το χαρτοφυλάκιο των ευρωπαϊκών υποθέσεων αναλαμβάνει η Λοράνς Μπον, επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, με προϋπηρεσία στον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και προερχόμενη από τον κύκλο των συμβούλων του σοσιαλιστή πρώην προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Η εφημερίδα Libération επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι η νέα υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της Ελλάδας στην ευρωζώνη, εν μέσω της καταιγίδας της κρίσης του δημοσίου χρέους.

Στο ίδιο υπουργείο, παραμένει εξάλλου στη θέση της η Ελληνογαλλίδα υφυπουργός Χρυσούλα Ζαχαροπούλου, η οποία βρέθηκε το τελευταίο διάστημα «στη δίνη του κυκλώνα» λόγω καταγγελιών που υπήρξαν για επώδυνες γυναικολογικές εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκαν ασθενείς της το 2016, όταν ασκούσε την ιατρική.

Ο Νταμιέν Αμπάντ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για απόπειρα βιασμού, αποχώρησε από την κυβέρνηση, δηλώνοντας πως θα αποδείξει την αθωότητα του, αλλά και εκδηλώνοντας την πικρία του για την αντικατάσταση.