ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ηχηρές παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών

Βρετανία: Ηχηρές παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών
Σε κρίση η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον
AP

Την παραίτησή του από την κυβέρνηση ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Την ίδια ώρα, την παραίτησή του υπέβαλε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ όπως έγινε γνωστό από την βρετανική κυβέρνηση με ανακοίνωση.

Οι δύο υπουργοί γνωστοποίησαν μέσω αναρτήσεών τους στο twitter τους λόγους των παραιτήσεών τους, αφήνοντας σαφείς αιχμές εναντίον του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Ρίσι Σουνάκ έγραψε χαρακτηριστικά: «Το κοινό δικαίως αναμένει από την κυβέρνηση να ασκείται σωστά, με επάρκεια και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική θέση, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα πρότυπα αξίζουν να αγωνιστούμε γι' αυτά και γι' αυτό παραιτούμαι». Στο tweet του ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών κοινοποιεί και την επιστολή της παραίτησής του.

Από την πλευρά του και ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ έγραψε στο twitter: «Μίλησα με τον Πρωθυπουργό για να υποβάλω την παραίτησή μου από τη θέση του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ήταν τεράστιο προνόμιο να υπηρετήσω αυτόν τον ρόλο, αλλά λυπάμαι που δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω με καλή συνείδηση στη θέση αυτή».

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Ενώ μεγάλο ερωτηματικό παραμένει ποιοι θα είναι οι αντικαταστάτες τους σε μια εποχή όπου τα δύο αυτά υπουργεία θεωρούνται «καυτές πατάτες». Το Οικονομικών γιατί ο νέος υπουργός θα πρέπει να διαχειριστεί το ολοένα και αυξανόμενο κόστος ζωής που πλήττει κυρίως τα φτωχά κοινωνικά στρώματα της χώρας ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να καλπάζει και το Υγείας γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ροή Ειδήσεων