ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: «Τρίζει» η καρέκλα του Τζόνσον - Τρίτη παραίτηση σε λίγες ώρες

Βρετανία: Τρίζει η καρέκλα του Τζόνσον
Εγκαταλείπει τον Τζόνσον και ο αντιπρόεδρος των Συντηρητικών
AP

«Ντόμινο» παραιτήσεων στη Βρετανία

Ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, παραιτήθηκε απόψε από το αξίωμά του, όπως ανέφερε μέσω του Twitter η πολιτική συντάκτρια του TalkTV, Κέιτ Μακάν. Την πληροφορία αναπαράγουν και άλλα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ο Αφολάμι ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος αρμόδιος για τη Νεολαία. Νωρίτερα, λίγη ώρα αφότου ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ζήτησε συγγνώμη για το νέο σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε στον πρώην υπουργό Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και τον πρώην υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ότι λυπάται που τους βλέπει να παραιτούνται. Ο Τζόνσον έκανε τα σχόλια αυτά σε επιστολές που έστειλε στους δύο πρώην υπουργούς του, τις οποίες έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Telegraph, διόρισε τον προσωπάρχη της Ντάουνινγκ Στριτ, τον Στιβ Μπάρκλεϊ, στη θέση του υπουργού Υγείας μετά την παραίτηση του Σάτζιντ Τζάβιντ.

Πολιτική κρίση στη Βρετανία

Νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από το υπουργικό συμβούλιο της βρετανικής κυβέρνησης απόψε το βράδυ. Και οι δυο τους ως βασικό λόγο προτάσσουν την έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον Μπόρις Τζόνσον.

Όπως σημείωσε ο πρώην πλέον υπουργός Οικονομικών «οι πολίτες δικαίως περιμένουν η κυβέρνηση να ενεργεί σωστά, ικανά και σοβαρά. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία μου υπουργική δουλειά, αλλά πιστεύω ότι γι' αυτά τα πρότυπα αξίζει να αγωνιστώ. Γι αυτό και παραιτούμαι».

Ενώ ο πρώην Υπουργός Υγείας στην επιστολή παραίτησης του, απευθυνόμενος στον Μπόρις Τζόνσον, γράφει μεταξύ άλλων: «Είμαι από τη φύση μου ομαδικός παίκτης, αλλά και ο βρετανικός λαός, δικαίως, περιμένει ακεραιότητα από την κυβέρνησή του. Ο τόνος που δίνετε ως ηγέτης και οι αξίες που εκπροσωπείτε αντικατοπτρίζουν τους συναδέλφους σας, το κόμμα σας και τελικά τη χώρα… Οι Συντηρητικοί μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά ήμασταν ικανοί να ενεργούμε για το εθνικό συμφέρον». Και συνεχίζει επισημαίνοντας: «Δυστυχώς, υπό τις παρούσες συνθήκες, το κοινό συμπεραίνει ότι τώρα δεν είμαστε κανένα από τα δύο. Η ψήφος εμπιστοσύνης τον περασμένο μήνα έδειξε ότι μεγάλος αριθμός συναδέλφων μας συμφωνεί. Ήταν μια στιγμή για ταπεινότητα, συγκράτηση και αλλαγή πορείας. Ωστόσο, λυπάμαι που λέω, για εμένα είναι σαφές ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και ως εκ τούτου έχετε χάσει και την εμπιστοσύνη μου».

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές στο Λονδίνο μετά την παραίτηση των δύο αυτών κορυφαίων στελεχών της βρετανικής κυβέρνησης o πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται στο «χείλος της κατάρρευσης». Η παραίτηση των δύο υπουργών ήρθε λίγο μετά την παραδοχή της Ντάουνινγκ Στριτ ότι ο πρωθυπουργός είχε «ξεχάσει» πως ενημερώθηκε το 2019 για την διεξαγωγή έρευνας για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ.

Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή υπευθύνου για την κομματική πειθαρχία, καθώς όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.