ΚΟΣΜΟΣ

Οι Ταλιμπάν ξέθαψαν μετά από 20 χρόνια το αυτοκίνητο του ιδρυτή τους - Θα το κάνουν εθνικό μνημείο

Οι Ταλιμπάν ξέθαψαν μετά από 20 χρόνια το αυτοκίνητο του ιδρυτή τους - Θα το κάνουν εθνικό μνημείο

Οι Ταλιμπάν έφεραν στο φως το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιήσει ο ιδρυτής τους μουλά Ομάρ για να ξεφύγει από τα αμερικανικά στρατεύματα. Το λευκό Τoyota που έμεινε θαμμένο επί 20 χρόνια πρέπει να εκτεθεί

Ένα λευκό Toyota που κάποτε ανήκε στον ηγέτη των Ταλιμπάν, ήρθε στο φως, μετά απο δεκαετίες. Εικόνες που αναρτήθηκαν στο Twitter δείχνουν την ανασκαφή του θρυλικού για τους τζιχαντιστές οχήματος σε ένα χωριό στη νότια επαρχία Ζαμπούλ του Αφγανιστάν. Ο ιδρυτής τους, Μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ το είχε επιστρατεύσει για να κρυφτεί στο νότιο Αφγανιστάν μετά την εισβολή των ΗΠΑ.

Ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν ζήτησαν να εκτεθεί το όχημα στο εθνικό μουσείο στην Καμπούλ που φιλοξενεί αυτοκίνητα πρώην βασιλιάδων και πρωθυπουργών. Ανάμεσά τους ένα όχημα με αλεξίσφαιρο γυαλί, κατεστραμμένο από απόπειρα δολοφονίας.

«Ένας άνδρας ταξίδεψε με αυτό το αυτοκίνητο που συμμετείχε στα πιο εκπληκτικά γεγονότα της ιστορίας», έγραψε στο Twitter ο Anas Haqqani, αδερφός του υπουργού Εσωτερικών, Sirajuddin Haqqani, και πρόσωπο με επιρροή στην κυβέρνηση των Ταλιμπάν. «Βασίστηκε στον Παντοδύναμο Θεό, διέταξε (τις δυνάμεις των Ταλιμπάν) σε έναν άνισο πόλεμο ενάντια σε δεκάδες χώρες εισβολής και κέρδισε. Αυτό το μνημείο… θα πρέπει να φυλαχθεί στο εθνικό μουσείο της χώρας».

Ο υπουργός Άμυνας Μουλά Μουχάμαντ Γιακούμπ, γιος του Μουλά Ομάρ,διέταξε τους αξιωματούχους να αποκαλύψουν το αυτοκίνητο, το οποίο ήταν θαμμένο για περίπου 20 χρόνια, δήλωσε πηγή των Ταλιμπάν.

O μουλά Ομάρ (δεξιά)Α.Ρ

Οι εικόνες της ανασκαφής, που κοινοποιήθηκαν στο Twitter από έναν ακτιβιστή που συνδέεται με τους Ταλιμπάν, δείχνουν το αυτοκίνητο, καλυμμένο με ένα φύλλο πλαστικού, να ξεθάβεται με τα χέρια δίπλα σε έναν τοίχο από λάσπη ενός παραδοσιακού συγκροτήματος του οικισμού.

«Το Toyota Wagon που ανήκει στον ιδρυτή του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, αείμνηστο Μουλά Μουχάμαντ Ούμαρ Μουτζαχίντ έχει ανασκαφεί και θα καθαριστεί. Αυτό το βαγόνι της Toyota χρησιμοποιήθηκε από τον αείμνηστο Αμίρ για να ταξιδέψει από την Κανταχάρ στην επαρχία Ζαμπούλ κατά την έναρξη της εισβολής υπό την ηγεσία των ΗΠΑ»

Η Bette Dam, συγγραφέας μιας βιογραφίας του ιδρυτή των Ταλιμπάν με τίτλο «Looking for the Enemy» είπε ότι ο Oμάρ είναι γνωστό ότι έφυγε απο τη βάση του στην Κανταχάρ με ένα λευκό Toyota στο τέλος του 2001 μετά την ανατροπή της κυβέρνησης στην Καμπούλ, από δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Θα περνούσε το υπόλοιπο της ζωής του σε κοντινή απόσταση από τις αμερικανικές βάσεις, παρά την επικήρυξή του με ποσό 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αμερικανικές δυνάμεις έψαξαν κάποτε το σπίτι όπου κρυβόταν, είπε ένας βοηθός στη συγγραφέα, αλλά δεν βρήκαν την είσοδο για το μυστικό δωμάτιο που τον έκρυβε.

Ο Ομάρ πέθανε το 2013, αλλά οι Ταλιμπάν παραδέχτηκαν τον θάνατό του, δύο χρόνια αργότερα. Ο Ομάρ είχε ουσιαστικά παραδώσει τον πρακτικό έλεγχο της εξέγερσης στους βοηθούς του το 2001. Εκείνη την εποχή οι Ταλιμπάν προσπαθούσαν να παραδοθούν στη νέα υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση στην Καμπούλ με επικεφαλής τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, αλλά οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να δεχτούν την πρότασή τους.

«Το αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί σημαντικό ο Ομάρ το χρησιμοποίησε σε μια ιστορική στιγμή για την ειρήνη», είπε η Dam. «Όταν μπήκε σε αυτό το λευκό Toyota και έφυγε από το γραφείο του, το μεγαλύτερο μέρος της ηγεσίας του είχε παραδοθεί...

«Ο ίδιος πήρε εκείνη τη στιγμή την απόφαση να εξαφανιστεί στη γη του παππού του. Δεν ήξερα για τo κρύψιμο του αυτοκινήτου, αλλά είμαι σίγουρη ότι δεν ένιωθε καθόλου ασφαλείς… γιατί σύντομα ξεκίνησε το κυνήγι των παραδομένων Ταλιμπάν, έτσι έθαψε το αυτοκίνητο και κρυβόταν».