ΚΟΣΜΟΣ

Μπόρις Τζόνσον: Η απόλυση από τους Times, τα ψέματα και οι χρυσές ταπετσαρίες

Μπόρις Τζόνσον
Ως πρωθυπουργός της Βρετανίας το όνομά του συνδέθηκε με το αποτυχημένο Brexit
AP

Ο Μπόρις Τζόνσον ξεκίνησε την καριέρα του ως δημοσιογράφος στους Times και απολύθηκε επειδή έγραψε μια ψεύτικη είδηση. Τυχαίο; Δεν νομίζω. Άλλωστε όλη του η καριέρα είναι γεμάτη από σκάνδαλα και γκάφες

Ξεκίνησε ως ασκούμενος δημοσιογράφος στους Τimes και του ανατέθηκε να αποκαλύψει την ανακάλυψη του χαμένου παλατιού του βασιλιά Εδουάρδου Β' στη νότια όχθη του Τάμεση στο Λονδίνο. Ο Τζόνσον αποφάσισε να εμβαθύνει την ιστορία με μια αναφορά στις... ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ των μελών της βασιλικής οικογένειας και στη συνέχεια κατασκεύασε ένα σχόλιο από έναν δούκα της Οξφόρδης, τον Σερ Κόλιν Λούκας. Ο Λούκας ήταν νονός του Τζόνσον και ειδικός στη Γαλλική Επανάσταση και όχι στη μεσαιωνική Αγγλία και δεν είπε ποτέ το περίφημο απόσπασμα. Ο νονός του Τζόνσον, εκτεθειμένος σε ακαδημαϊκή γελοιοποίηση, παραπονέθηκε και ο Μπόρις απολύθηκε.

Ως πρωθυπουργός της Βρετανίας, το όνομά του συνδέθηκε με το αποτυχημένο Brexit και με την αποτυχημένη διαχείριση της πανδημίας. Ο όρος «Partygate» αποδόθηκε για τα πάρτι που διοργανώθηκαν σε κυβερνητικούς χώρους, περιλαμβανομένου του ίδιου του πρωθυπουργικού γραφείου στην Ντάουνινγκ Στριτ, και που αποδείχτηκε ότι παραβίασαν τους αυστηρούς κανονισμούς κατά της COVID-19. Στον ίδιο τον Τζόνσον επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία επειδή συμμετείχε σε ένα πάρτι γενεθλίων και υποχρεώθηκε μάλιστα να ζητήσει συγγνώμη από τη βασίλισσα Ελισάβετ όταν έγινε γνωστό ότι προσωπικό της Ντάουνινγκ Στριτ είχε κάνει πάρτι στους χώρους της πρωθυπουργικής κατοικίας την παραμονή της κηδείας του πρίγκιπα Φιλίππου, συζύγου της Ελισάβετ, τον Απρίλιο του 2021. Μιλάμε για απίστευτα πράγματα για τα οποία ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ότι όλα αυτά είναι παράνομα.

Μια από τις υποθέσεις εις τις οποίες ενεπλάκη ο Τζόνσον ήταν βεβαίως η «υπόθεση Πίντσερ». Τον Φεβρουάριο, ο Τζόνσον διόρισε τον Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο για την κομματική πειθαρχία. Την περασμένη εβδομάδα ο Πίντσερ τέθηκε εκτός κόμματος αφού παραδέχτηκε ότι είχε θωπεύσει δύο άνδρες ευρισκόμενος σε κατάσταση μέθης στη διάρκεια νυχτερινής εξόδου. Στην πορεία έγινε γνωστό ότι ο Πίντσερ είχε κατηγορηθεί και για άλλες υποθέσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Αρχικά το γραφείο του πρωθυπουργού ανακοίνωσε ότι ο Τζόνσον δεν γνώριζε για συγκεκριμένες παρελθούσες κατηγορίες εις βάρος του Πίντσερ. Ωστόσο, την Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Φόρεϊν Όφις το 2019, ο Σάιμον ΜακΝτόναλντ, συνέταξε επιστολή στην οποία αναφέρει ότι είχε ερευνήσει τις καταγγελίες το 2019 και τις είχε επαληθεύσει. Τα σεξουαλικά σκάνδαλα πάντως δεν σταματούν εκεί. Οι Συντηρητικοί του Τζόνσον έχουν κατηγορηθεί και για άλλα σκάνδαλα με πρωταγωνιστές βουλευτές που ενεπλάκησαν για σεξουαλικές απρέπειες, ανάμεσά τους και δύο περιπτώσεις που οδήγησαν σε παραιτήσεις βουλευτών. Και στις δύο περιπτώσεις οι Τόρις έχασαν τις αναπληρωματικές εκλογές τον περασμένο μήνα. Ο συντηρητικός βουλευτής Ιμράν Άχμεντ Καν παραιτήθηκε αφού κρίθηκε ένοχος ότι κακοποίησε σεξουαλικά ένα 15χρονο αγόρι, ενώ ο Νιλ Πάρις, ένας άλλος συντηρητικός βουλευτής, παραιτήθηκε αφού παραδέχτηκε ότι παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό στο κινητό του δύο φορές μέσα στην αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων. Ένας ακόμα συντηρητικός βουλευτής συνελήφθη ως ύποπτος για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και άλλα αδικήματα. Ο βουλευτής αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση τον Μάιο και η ταυτότητά του δεν δημοσιοποιήθηκε από τα μέσα ενημέρωσης για να προστατευτεί η ταυτότητα του φερόμενου ως θύματος. Για όλα τα παραπάνω ο Τζόνσον όχι μόνο δεν έκανε τίποτα, αλλά φρόντισε να ξεχαστούν…

Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, φρόντισε να ανακαινίσει το διαμέρισμα της Ντάουνινγκ Στριτ όπου κατοικεί βάζοντας… χρυσή ταπετσαρία παρακαλώ. Την δουλειά την ανέλαβε πασίγνωστος σχεδιαστής διασημοτήτων και η ταπετσαρία κόστισε 200.000 λίρες. Η εκλογική επιτροπή της Βρετανίας επέβαλε πρόστιμο 17.800 λιρών στους Συντηρητικούς επειδή δεν ανέφεραν με σαφήνεια από ποια δωρεά προέκυψε η συγκεκριμένη ανακαίνιση.

Σχετικές ειδήσεις