ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Ερευνητής έλυσε το μυστήριο του «Άνδρα του Σόμερτον» - Μετά από 70 χρόνια

Αυστραλία: Ερευνητής έλυσε το μυστήριο του «Άνδρα του Σόμερτον» - Μετά από 70 χρόνια

Ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια φαίνεται πως βρήκε την απάντησή του.

Μετά από περισσότερα από 70 χρόνια, ένας ερευνητής λέει ότι «έλυσε» το μυστήριο και ότι ο «Άνδρας του Σόμερρτον» ήταν ο Καρλ Γουέμπ, ο οποίος ήταν ηλεκτρολόγος.

Το πτώμα βρέθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1948 στην παραλία του Σόμερτον στην Αδελαΐδα, στη Νότια Αυστραλία. Στηριζόταν σε έναν τοίχο, ντυμένο με κοστούμι και γραβάτα. Στην τσέπη του υπήρχαν εισιτήρια λεωφορείων και τρένων, τσίχλες, μερικά σπίρτα, δύο χτένες και ένα πακέτο τσιγάρα. Δεν είχε πορτοφόλι, ούτε μετρητά ούτε ταυτότητα. Οι ετικέτες στο κοστούμι του είχαν κοπεί και οι ιατροδικαστές υποπτεύθηκαν ότι είχε δηλητηριαστεί.

Ωστόσο, υπήρχαν και άλλα περίεργα ευρήματα, τα οποία προβλημάτισαν τις αρχές όπως μια βαλίτσα, ρούχα που είχαν αφαιρεθεί οι ετικέτες και ασυνάρτητα γραπτά που πιστεύεται ότι ήταν κώδικας. Κρατούσε, επίσης, ένα σκισμένο κομμάτι χαρτί με τις λέξεις «Tamam Shud», που σημαίνει «τελείωσε», τυπωμένες στα φαρσί. Τα δακτυλικά αποτυπώματα του «Somerton Man» στάλθηκαν σε όλο τον κόσμο, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τον αναγνωρίσει. Έτσι θάφτηκε στο νεκροταφείο της Αδελαΐδας το 1949 με μια ταφόπλακα που έγραφε: «Εδώ κείτεται ο άγνωστος άνδρας που βρέθηκε στην παραλία Somerton».

Τα λείψανα του μυστηριώδους άνδρα εκταφιάστηκαν από την αστυνομία πέρυσι σε μια προσπάθεια να διαλευκανθεί η υπόθεση, μιας και πλέον υπάρχουν τεχνικές DNΑ που μπορούν να δώσουν περισσότερα στοιχεία.

Ωστόσο, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας είχε τη δική του αποστολή για να «λύσει» το μυστήριο. Ο Derek Abbott μπόρεσε να αναλύσει το DNA του «Somerton Man» χρησιμοποιώντας τρίχες, που διατηρήθηκαν όταν οι αρχές έφτιαξαν ένα γύψινο μοντέλο του προσώπου του.

Συνεργάστηκε με τη διάσημη Αμερικανίδα εγκληματολόγο, Colleen Fitzpatrick, η οποία ειδικεύεται σε ανεξιχνίαστες υποθέσεις, για να δημιουργήσει ένα οικογενειακό δέντρο χρησιμοποιώντας το DNA. Και από 4000 ονόματα, το ζευγάρι το περιόρισε σε ένα, τον Καρλ Γουέμπ. Στη συνέχεια εντόπισαν τους εν ζωή συγγενείς του άνδρα, χρησιμοποιώντας το DNA τους για να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά του.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Γουέμπ γεννήθηκε το 1905 σε ένα προάστιο της Μελβούρνης. Ήταν ο μικρότερος από τα έξι αδέλφια του και παντρεύτηκε τη Dorothy Robertson, γνωστή ως Doff Webb. Αυτό πιθανότατα τον έφερε στην Αδελαΐδα, είπε ο καθηγητής. «Έχουμε στοιχεία ότι είχε χωρίσει από τη σύζυγό του και ότι εκείνη είχε μετακομίσει στη Νότια Αυστραλία. Έτσι, ενδεχομένως, είχε έρθει για να την εντοπίσει», δήλωσε ο καθηγητής στο ABC.