ΚΟΣΜΟΣ

Το... τερμάτισε η Bild: «Οι Γερμανοί πληρώνουν για να αλλάζουν συσκευές οι Έλληνες»

Το... τερμάτισε η Bild: «Οι Γερμανοί πληρώνουν για να αλλάζουν συσκευές οι Έλληνες»

Πιστή στα... εριστικά της ρεπορτάζ κατά της Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα ανακάλυψε πως οι Γερμανοί πληρώνουν για το πρόγραμμα αλλαγής ενεργοβόρων συσκευών των Ελλήνων!

Για πολλοστή φορά η γερμανική Bild προκαλεί κατά της χώρας μας καθώς με δημοσίευμά της αναφέρει πως το ελληνικό πρόγραμμα για την επιδότηση ως και 50% της αντικατάστασης ενεργοβόρων οικιακών συσκευών για την εξοικονόμηση ενέργειας, το πληρώνουν οι... Γερμανοί πολίτες!

«Αρκετά γενναιόδωρη είναι η ελληνική κυβέρνηση που δίνει στους πολίτες της καινούριες οικιακές συσκευές. Αλλά και οι Γερμανοί πρέπει να πληρώσουν το κόστος», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε ότι οι πολίτες θα μπορούν να προμηθευτούν τις επόμενες εβδομάδες νέα ψυγεία και καταψύκτες καθώς και συστήματα κλιματισμού με το κράτος να καλύπτει έως και το 50% του κόστους. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 150 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι πληρώνει και η Γερμανία για τις νέες οικιακές συσκευές των Ελλήνων», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Αυτός είναι ένας αμφισβητούμενος τρόπος να ξοδέψεις χρήματα άλλων κρατών μελών, γιατί, προσέξτε, και αυτά έχουν τα ίδια προβλήματα» σχολιάζει επικριτικά η οικονομολόγος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), Γιάνα Σίμκε.

«Η επιδότηση καταναλωτικών αγαθών στην Ελλάδα δεν θα αυξήσει το αίσθημα αλληλεγγύης μεταξύ των φορολογουμένων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Οι επενδύσεις σε εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν περισσότερο νόημα από ότι σε ψυγεία και συστήματα κλιματισμού. Αυτό δεν θα αντιμετωπίσει τις αιτίες της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης» υπογραμμίζει η Γιάνα Σίμκε.

Το γενναιόδωρο πρόγραμμα επιδότησης της ελληνικής κυβέρνησης, όπως σχολιάζει το γερμανικό δημοσίευμα, έχει ως δικαιολογία το γεγονός ότι η εξοικονόμηση ενέργειας αποσκοπεί στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατά συνέπεια στην προστασία του κλίματος. Ωστόσο, φτάνει να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενδιαφέρεται για το κλίμα, αλλά για τις ψήφους: Αφού κάνει αναφορά στην πρόθεση του πρωθυπουργού να κάνει εκλογές την άνοιξη, με την λήξη της τετραετίας, σημειώνει: «Με ένα ολοκαίνουργιο ψυγείο στο σπίτι, η δημοτικότητα του κόμματός του, της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει σίγουρα να ενισχυθεί»!