ΚΟΣΜΟΣ

Kίνα: Συναγερμός για νέο ιό που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο -Το θηλαστικό που στοχοποιείται

Συναγερμός για νέο ιό στην Κίνα
Συναγερμός για νέο ιό στην Κίνα
ΑΡ

Ένας νέος ιός που εντοπίστηκε σε δεκάδες ασθενείς στην Κίνα, προκαλεί συναγερμό στους επιστήμονες, την ώρα που το Πεκίνο συνεχίζει την αμφιλεγόμενη πολιτική του για την καταπολέμηση της νέας έξαρσης κορονοϊού

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι στην Κίνα παρακολουθούν την εξάπλωση ενός νέου ιού που έχει εντοπιστεί σε μερικές δεκάδες άτομα. Τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) στην Ταϊβάν ότι παρακολουθούν τις νέες εξελίξεις γύρω από μια νέα ασθένεια γνωστή ως Langya henipavirus (LayV), η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 2018.

Μέχρι στιγμής, ανέφερε το κέντρο, 35 άτομα στην Κίνα έχουν βγει θετικά τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το Focus Taiwan. Τα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στις επαρχίες Shandong και Henan, οι οποίες μοιράζονται σύνορα και βρίσκονται στη βορειοανατολική Κίνα.

Το CDC της Ταϊβάν δεσμεύτηκε ότι θα αρχίσει να αναπτύσσει διαδικασίες για την παρακολούθηση του ιού Langya και τον προσδιορισμό της αλληλουχίας του γονιδιώματός του, ανακοινώνοντας πορίσματα εντός μιας εβδομάδας. Οι 35 γνωστοί ασθενείς δεν είχαν στενή επαφή μεταξύ τους ή δεν βρέθηκε να έχουν κοινό σημείο έκθεσης, γεγονός που υποδηλώνει ότι η εξάπλωση του ιού είναι σποραδική στους ανθρώπους σε αυτό το σημείο.

Τα συμπτώματα του νέου ιού

Ο ιός είναι «συγγενής» με τους ιούς Hendra και Nipah, οι οποίοι είναι ήδη γνωστό ότι μολύνουν τον άνθρωπο και προκαλούν θανατηφόρες ασθένειες.Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του CDC της Ταϊβάν Chuang Jen-Hsiang εξήγησε ότι σε όλα εκτός από εννέα κρούσματα, οι ασθενείς είχαν μολυνθεί μόνο με τον ιό Langya. Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης, μυϊκό πόνο, ναυτία, πονοκέφαλο και έμετο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, ηπατική ανεπάρκεια και νεφρική ανεπάρκεια. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι. Οι επιστήμονες τόνισαν ότι, ενώ δεν είναι ακόμη σε θέση να επιβεβαιώσουν ότι τα συμπτώματα προκλήθηκαν από τη μόλυνση LayV, ορισμένοι παράγοντες έδειξαν ότι ο ιός ήταν η αιτία των συμπτωμάτων.

Σε έναν από τους 35 ασθενείς, το LayV ήταν το μόνο πιθανό παθογόνο που ανιχνεύθηκε. Επιπλέον, οι ασθενείς με πνευμονία είχαν υψηλότερα ιικά φορτία από εκείνους χωρίς πνευμονία. Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ότι δεν μπόρεσαν να βρουν στοιχεία για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο, αν και τέτοια μετάδοση έχει αναφερθεί για τον ιό Nipah και το μέγεθος του δείγματος που συνέλεξαν οι επιστήμονες ήταν πολύ μικρό για να προσδιοριστεί η κατάσταση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Η οικογένεια στην οποία ανήκει αυτό το νέο στέλεχος, ανήκει στην κατηγορία με τοους ιούς Βιοασφάλειας Επιπέδου 4, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και μπορεί να έχει ποσοστά θνησιμότητας που κυμαίνονται από 40 έως 75%. Όπως σημείωσαν οι Global Times, αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τα κοινά ποσοστά θνησιμότητας για τους κορονοϊούς, την οικογένεια των ιών στην οποία ανήκει η COVID-19.

Το ζώο που πιθανότατα «ευθύνεται»

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης τον ιό σε κατσίκες και σκύλους στη φύση, με την αλληλογραφία μεταξύ των επιστημόνων απο την Κίνα και τη Σιγκαπούρη να υποδηλώνει ότι το μικρό θηλαστικό μυγαλή μπορεί να είναι μια φυσική δεξαμενή του LayV.

Οι αξιωματούχοι σκοπεύουν επίσης να συνεργαστούν με το Συμβούλιο Γεωργίας για να προσδιορίσουν εάν ο ιός εντοπίζεται σε ζώα που εντοπίζονται αποκλειστικά στη Χενάν και τη Σαντόνγκ. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν εμβόλια για τους ιούς henipa. Η μόνη θεραπεία που μπορούν να παρέχουν οι γιατροί και οι επαγγελματίες υγείας είναι η υποστηρικτική φροντίδα για τα διάφορα συμπτώματα.

Ο ιός Langya έχει μολύνει μέχρι στιγμής 35 άτομα. Το πρώτο κρούσμα διαπιστώθηκε τον Δεκέμβριο του 2018, ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν εντυπωστεί αρκετά νέα κρούσματα. Μέχρι στιγμής, πάντως, κανένας ασθενής δεν πέθανε ή νόσησε βαριά από τον ιό Langya.