ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την αυγουστιάτικη πανσέληνο - Μοναδικά «κλικ» από κάθε γωνιά του πλανήτη

Η υπερπανσέληνος φωτίζει την επιχειρηματική συνοικία της Φρανκφούρτης
Η υπερπανσέληνος φωτίζει την επιχειρηματική συνοικία της Φρανκφούρτης
ΑΡ

Στιγμιότυπα απο την υπερπανσέληνο του Αυγούστου απόλαυσαν οι ρομαντικοί ανά τον πλανήτη, στρέφοντας το βλέμμα τους στον ουρανό

Άνθρωποι απο όλο τον κόσμο έστρεψαν το βλέμμα τους στους αιθέρες για να θαυμάσουν το πιο λαμπερό φεγγάρι του καλοκαιριού. Το «Φεγγάρι του Οξύρρυγου» όπως λέγεται, έφτασε στο ζενίθ του τα ξημερώματα της Παρασκευής, βάφοντας με πορτοκαλί και κόκκινες εντυπωσιακές αποχρώσεις τους ουρανούς σε όλο τον κόσμο.

Εμφανίζεται τον Αύγουστο και το όνομά του προέρχεται από τους αυτόχθονες Αμερικανούς, καθώς εμφανίζεται γύρω στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή της εποχής της συγκομιδής, όταν φυλές σε ορισμένες περιοχές θα έπιαναν οξυρρύγχους σε μεγάλους αριθμούς.

Σύμφωνα με τη NASA, το «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» πήρε το όνομά του από τους ιθαγενείς της Βόρειας Αμερικής, που ψάρευαν τα συγκεκριμένα ψάρια στις Μεγάλες Λίμνες (Great Lakes) αυτή την εποχή του έτους.

Οι υπερπανσέληνοι συμβαίνουν όταν η Σελήνη είναι γεμάτη ενώ συμπίπτει με το «περίγειό» της ή το σημείο όπου η τροχιά της φέρνει τον φυσικό δορυφόρο της Γης πιο κοντά στον πλανήτη. Για εμάς στη Γη, η Σελήνη φαίνεται σχεδόν κατά ένα τρίτο πιο φωτεινή από το κανονικό και πάνω από ένα δέκατο μεγαλύτερη σε μέγεθος.

Zευγάρι στο Πεκίνο φω

Αν και τεχνικά εμφανίζονται μόνο για μια στιγμή, τα υπερφεγγάρια εμφανίζονται συχνά γεμάτα με γυμνό μάτι για αρκετές ημέρες. Αυτό το εκθαμβωτικό σεληνιακό θέαμα πιθανότατα δεν είναι ορατό παντού, καθώς συμπίπτει με τη βροχή των διαττόντων αστέρων, το φαινόμενο των Περσείδων.

Η υπερπανσέληνος μπορεί να εμφανίζεται μεγαλύτερη και έως και 16% φωτεινότερη στον ουρανό από τη μέση πανσέληνο, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.com. Πρόκειται για την τέταρτη υπερπανσέληνο στη σειρά, μετά το «Φεγγάρι του Ελαφιού» του Ιουλίου, το «Φεγγάρι της Φράουλας» του Ιουνίου και το «Φεγγάρι των Λουλουδιών» που συνοδεύτηκε από μια ολική έκλειψη σελήνης τον Μάιο. Η πανσέληνος του Αυγούστου ήταν η τελευταία υπερπανσέληνος του έτους.