ΚΟΣΜΟΣ

Σαλμάν Ρουσντί: «Προμελετημένη η επίθεση» - Eρωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας

O συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί δέχθηκε επίθεση στη Νέα Υόρκη
O συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί δέχθηκε επίθεση στη Νέα Υόρκη
ΑΡ

Καλά είναι τα νέα για την υγεία του Σαλμάν Ρουσντί  που δέχθηκε επίθεση στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο συγγραφέας μπορεί να μιλήσει και μάλιστα αστειεύεται. Ο δράστης ανέβηκε στη σκηνή παρά την παρουσία δύο αστυνομικών που φρουρούσαν την εκδήλωση, καταγγέλλουν αυτόπτες μάρτυρες.

Ο συγγραφέας Σαλμάν Ρουσντί βγήκε από τον αναπνευστήρα και μπόρεσε να μιλήσει το Σάββατο, μια μέρα αφότου μαχαιρώθηκε επανειλημμένα καθώς ετοιμαζόταν να δώσει διάλεξη στα βόρεια της Νέας Υόρκης.

Ο Ρουσντί παρέμεινε στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα, αλλά ο συνάδελφός του συγγραφέας Aatish Taseer έγραψε στο Twitter ότι «ήταν εκτός αναπνευστήρα, μιλούσε (και αστειευόταν). Ο Taseer αργότερα διέγραψε το tweet του, αλλά ο ατζέντης του Ρουσντί, Άντριου Γουάιλι, είπε στο Associated Press ότι οι πληροφορίες που μοιράστηκε ο Taseer ήταν σωστές, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Ρούσντι υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στην επίθεση, με τον Γουάιλι να λέει προηγουμένως ότι ο συγγραφέας υπέστη βλάβη στο συκώτι, κόπηκαν τα νεύρα στο χέρι του και ότι πιθανότατα θα έχανε ένα μάτι.

Αθώος δήλωσε ο δράστης

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Χάντι Ματάρ, ο άνδρας που κατηγορήθηκε ότι του επιτέθηκε την Παρασκευή στο Ίδρυμα Chautauqua, ένα μη κερδοσκοπικό κέντρο εκπαίδευσης και καταφυγής, δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες απόπειρας φόνου και επίθεσης, με τον εισαγγελέα να κάνει λόγο για «προσχεδιασμένο» έγκλημα.

Ο δικηγόρος του Ματάρ έκανε λόγο για λογαριασμό του κατά τη διάρκεια μιας δίκης στη δυτική Νέα Υόρκη. Ο ύποπτος εμφανίστηκε στο δικαστήριο φορώντας ασπρόμαυρη φόρμα και λευκή μάσκα προσώπου, με τα χέρια του με χειροπέδες μπροστά του.

O Xαντί ΜατάρΑ.Ρ

Ένας δικαστής διέταξε να τον κρατήσουν χωρίς εγγύηση, αφού ο εισαγγελέας Jason Schmidt είπε ότι ο Mατάρ, 24 ετών, έλαβε μέτρα για να βλάψει τον Ρουσντί, λαμβάνοντας εκ των προτέρων ένα πάσο για την εκδήλωση όπου θα μιλούσε ο συγγραφέας μιλούσε και έφτασε μια μέρα νωρίτερα με μία ψεύτικη ταυτότητα.

Ο ιδιοκτήτης του γυμναστηρίου είπε ότι δεν είδε «τίποτα βίαιο» στον Mατάρ, περιγράφοντάς τον ως ευγενικό και ήσυχο, αλλά ως κάποιον που πάντα φαινόταν «πολύ λυπημένος». "Είχε αυτό το βλέμμα κάθε φορά που έμπαινε μέσα. Έμοιαζε σαν να ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του", είπε.

Ερωτήματα για τα μέτρα ασφαλείας

Ο Δρ Mάρτιν Χάσκελ από το Dayton του Οχάιο, ένας από τους γιατρούς που έσπευσαν να βοηθήσουν τον Ρουσντί μετά την επίθεση είπε ότι παρά την παρουσία δύο αστυνομικών που φρουρούσαν την εκδήλωση , το πλήθος ήταν τελικά που παρενέβη για να καθηλώσει τον δράστη.

«Το κοινό υπέταξε τον δράστη και οι περιπολίες της πολιτείας γρήγορα του πέρασαν χειροπέδες», είπε ο δρ Χάσκελ στην DailyMail.com. Ο Χάσκελ είπε ότι ο Ρούσντι είχε ως ασφάλεια έναν αστυνομικό και έναν βοηθό σερίφη να ενεργούν ως ασφάλεια για την εκδήλωση, αλλά ότι ο δράστης που κρατούσε μαχαίρι μπόρεσε να τρέξει στη σκηνή ανεμπόδιστα.

Δεν είναι σαφές πού στέκονταν οι αστυνομικοί όταν σημειώθηκε η επίθεση. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης είπε ότι ο στρατιώτης και ο βοηθός σερίφη ανατέθηκαν «να παρέχουν ασφάλεια στην εκδήλωση μετά από αίτημα του Ινστιτούτου Chautauqua».

Ο Χάσκελ είπε ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση παρατήρησαν τον ύποπτο, τον 24χρονο υποστηρικτή της Χεζμπολάχ Χάντι Μάταρ με καταγωγή από το Νιου Τζέρσεϊ, στο Ίδρυμα Chautauqua από την Τρίτη. «Ήταν εδώ για προφανώς μια-δυο μέρες για να δει το μέρος. Δεν ήταν κάτι που συνέβη απλώς αυθόρμητα»

Ο γιατρός περιέγραψε το αμφιθέατρο όπου δέχθηκε επίθεση ο Ρούσντι ως πέταλο με τη σκηνή να είναι προσβάσιμη από τρεις πλευρές. Ο γιατρός είπε ότι ήταν «πολύ εύκολο για τον [Matar] να κινηθεί πολύ γρήγορα». Ο Χάσκελ είπε ότι βρισκόταν περίπου 100 πόδια μακριά από το σημείο όπου έγινε η επίθεση και ότι δεν άκουσε τον Μάταρ να λέει τίποτα πριν από το μαχαίρι. Ο Χάσκελ περιέγραψε τον επιτιθέμενο ως «έξαλλο» και «θυμωμένο».

Η ζωή του Ρούσντι απειλείται από τότε που ο Αγιατολάχ Χομεϊνί, ηγέτης της ισλαμικής επανάστασης του Ιράν, εξέδωσε φετφά το 1989 ζητώντας τον θάνατό του μετά τη δημοσίευση των " Σατανικών Στίχων", μυθιστόρημα το οποίο ορισμένοι Μουσουλμάνοι καταδίκασαν ως βλάσφημο.

Ο εισαγγελέας της κομητείας Chautauqua Τζέισον Σμιντ είπε κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του Matar το Σάββατο ότι ο ύποπτος ταξίδεψε με λεωφορείο στην περιοχή τουλάχιστον μία ημέρα πριν από το συμβάν και αγόρασε ένα εισιτήριο για την εκδήλωση την Τετάρτη. «Ήταν μια στοχευμένη, απρόκλητη, προσχεδιασμένη επίθεση στον κ. Ρούσντι», είπε ο Σμιντ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Ινστιτούτου Chautauqua, ο Ρουσντί ήταν εκεί για να συμμετάσχει σε μια συζήτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες ως άσυλο για συγγραφείς και άλλους καλλιτέχνες στην εξορία και ως σπίτι για την ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης.

Το προφίλ του δράστη

Ο Mατάρ γεννήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες από γονείς που μετανάστευσαν από το Yaroun στο νότιο Λίβανο, δήλωσε στο Associated Press ο δήμαρχος του χωριού, Ali Tehfe. Ένας αξιωματούχος της Χεζμπολάχ είπε ότι «δεν γνωρίζουν τίποτα» για την επίθεση και αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ο Φουάντ Κομαγιά, ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη μητέρα του Ματάρ, έκλαψε όταν έμαθε τα νέα για τον πρώην θετό γιο του και είπε ότι «δεν είχε ιδέα» για τις πολιτικές του συμπάθειες. Είπε στην DailyMail.com: «Ο Χάντι; Οχι! Ο Χάντι είναι πολύ καλό παιδί, είναι έξυπνος, έχει καλή καρδιά. Δεν θα άγγιζε κανέναν».

Ο Mατάρ ηταν μοναχικός και πιστεύεται ότι ζούσε με τη μητέρα του και τις δύο αδερφές του σε μια μονοκατοικία στο Fairview του New Jersey τα τελευταία τρία χρόνια. «Είναι μια κανονική, πολύ αμερικανική οικογένεια», είπε ένας γείτονας.

«Δεν είδα ποτέ κάτι ανησυχητικό σε εκείνον. Μιλήσαμε για γυμναστική και φαγητό. Πηγαίναμε μαζί πυγμαχία, κάναμε άλματα, όχι βαριά πράγματα. Θα έλεγα ότι ήταν μοναχικός, δεν τον είχα δει με φίλους και δεν νομίζω ότι κοινωνικοποιήθηκε πολύ».

Σχετικές ειδήσεις