ΚΟΣΜΟΣ

Νορβηγία: Αυτοκίνητα έφυγαν στο κενό – Υποχώρησε γέφυρα σε ποτάμι

Νορβηγία: Αυτοκίνητα έφυγαν στο κενό – Υποχώρησε γέφυρα σε ποτάμι
ΑP

Η αστυνομία ειδοποιήθηκε λίγο μετά τις 7:30 π.μ. τοπική ώρα ότι η γέφυρα είχε καταρρεύσει καθώς ένα φορτηγό και ένα αυτοκίνητο περνούσαν από πάνω της. Η αιτία δεν έγινε αμέσως γνωστή.

 

Μια ξύλινη γέφυρα πάνω από ποτάμι στη νότια Νορβηγία κατέρρευσε νωρίς τη Δευτέρα, με ένα αυτοκίνητο να βυθίζεται στο νερό και ένα φορτηγό να έχει κολλήσει σε ένα υπερυψωμένο τμήμα. Οι οδηγοί και των δύο οχημάτων διασώθηκαν και είναι καλά, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το αυτοκίνητο έπεσε στο ποτάμι ενώ το φορτηγό παρέμεινε στη γέφυρα σε σχεδόν κάθετη θέση σε ένα τμήμα που ήταν ανυψωμένο σε απότομη γωνία έξω από το νερό.

Ένα ελικόπτερο βοήθησε στην επιχείρηση διάσωσης και ανέσυρε τον οδηγό του φορτηγού, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατάφερε να βγει μόνος του από το όχημά του.

Η γέφυρα μήκους σχεδόν 150 μέτρων συνδέει τη δυτική όχθη του ποταμού Gudbrandsdalslaagen και το χωριό Tretten. Η γέφυρα άνοιξε το 2012.

«Είναι εντελώς καταστροφικό, εντελώς εξωπραγματικό», είπε ο τοπικός δήμαρχος Jon Halvor Midtmageli στην εφημερίδα Dabgladet. «Είναι μια αρκετά νέα γέφυρα».

«Είναι ολοσχερώς κατεστραμμένη, όλα έχουν πέσει κάτω», πρόσθεσε.

Η Νορβηγική Ομοσπονδία Αυτοκινήτου δήλωσε ότι η γέφυρα ελέγχθηκε το 2021, εγείροντας ανησυχία για την ασφάλεια τέτοιων γεφυρών.

«Εμείς που ταξιδεύουμε στους δρόμους πρέπει να είμαστε σε θέση να πιστεύουμε ότι οι γέφυρες είναι ασφαλείς για οδήγηση», είπε η εκπρόσωπος της οργάνωσης, Ingunn Handagard, στο νορβηγικό πρακτορείο ειδήσεων NTB.

Η Νορβηγική Διοίκηση Δημόσιων Οδών δήλωσε τη Δευτέρα ότι ήθελε μια ανεξάρτητη έρευνα για την κατάρρευση.

«Πρέπει να είναι ασφαλές να οδηγείς στους νορβηγικούς δρόμους. Γι' αυτό είναι σημαντικό να φτάσουμε στο βάθος αυτής της υπόθεσης», δήλωσε η επικεφαλής της διοίκησης, Ingrid Dahl Hovland.

Ο Atle Formo, που ζει δίπλα στη γέφυρα Tretten, είπε ότι άκουσε «ένα έντονο τρακάρισμα».

«Όλο το σπίτι έτρεμε. Σήκωνα τα στόρια στην κρεβατοκάμαρα και κοίταξα ακριβώς σε μια γέφυρα που βρισκόταν στο ποτάμι», είπε στο νορβηγικό τηλεοπτικό δίκτυο TV2.

Μια παρόμοια κοντινή γέφυρα στο Sjoa στην κοιλάδα Gudbrand, επίσης κατασκευασμένη από κολλημένη πλαστικοποιημένη ξυλεία, κατέρρευσε το 2016. Ο οδηγός ενός φορτηγού που διέσχιζε τη γέφυρα την ώρα της κατάρρευσης τραυματίστηκε ελαφρά.

Μετά από αυτή την κατάρρευση, 11 παρόμοιες γέφυρες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στο Tretten, έκλεισαν προσωρινά από τον κυβερνητικό φορέα που είναι υπεύθυνος για τις υποδομές της Νορβηγίας. Η υπηρεσία ανέφερε ότι «η άμεση αιτία της κατάρρευσης της γέφυρας είναι ένας ελαττωματικός σύνδεσμος στο πλαίσιο».

Ο Νορβηγός υπουργός Μεταφορών Jon-Ivar Nygård επρόκειτο να επισκεφθεί το σημείο της τελευταίας κατάρρευσης της γέφυρας αργότερα τη Δευτέρα.