ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ: Ετοιμάζει ανθρωποειδές ρομπότ – «Σε δέκα χρόνια θα είναι στα σπίτια μας»

Έλον Μασκ: Ετοιμάζει ανθρωποειδές ρομπότ – «Σε δέκα χρόνια θα είναι στα σπίτια μας»
twitter

Ο Έλον Μασκ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της Tesla, παρουσίασε τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ανάπτυξη ανθρωποειδούς, μεταλλικού ρομπότ, ικανού να εκτελεί επαναλαμβανόμενα ή επικίνδυνα καθήκοντα, βασιζόμενου στην ίδια τεχνολογία που θα αξιοποιηθεί στα ημιαυτόνομα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας του.

Το ρομπότ θα έχει «βαθύ αντίκτυπο» στην αμερικανική και στην παγκόσμια οικονομία, δήλωνε πέρσι ο Μασκ, αφού δυνητικά θα βάλει τέλος στην έλλειψη εργατικών χεριών και θα μειώσει το μισθολογικό κόστος. Πρόσθεσε πως θεωρεί σημαντικό το ρομπότ αυτό να μην είναι «πάρα πολύ ακριβό», χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

Ένα χρόνο μετά ο Έλον Μασκ μοιράστηκε νέες λεπτομέρειες για το ανθρωποειδές ρομπότ Optimus της Tesla - συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών σχετικά με το κόστος και τις πιθανές χρήσεις του - σε ένα δοκίμιο που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο.

Το ρομπότ, το οποίο προορίζεται για βιομηχανικές και οικιακές χρήσεις, θα κάνει το ντεμπούτο του στις 30 Σεπτεμβρίου. «Τα Tesla Bot αρχικά τοποθετούνται για να αντικαθιστούν ανθρώπους σε επαναλαμβανόμενες, βαρετές και επικίνδυνες εργασίες. Αλλά το όραμα είναι να εξυπηρετούν εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως στο μαγείρεμα, το κούρεμα γκαζόν και τη φροντίδα των ηλικιωμένων», έγραψε ο Μασκ στο δοκίμιο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό China Cyberspace.

Ο μεγιστάνας εξήγησε ότι το ανθρωποειδές, το οποίο θα έχει ανθρώπινα άκρα και χαρακτηριστικά, σχεδιάστηκε σκόπιμα με αυτόν τον τρόπο.

«Το Tesla Bot είναι στο ύψος και το βάρος ενός ενήλικα, μπορεί να μεταφέρει ή να σηκώνει βαριά αντικείμενα, να περπατά γρήγορα με μικρά βήματα και η οθόνη στο πρόσωπό του είναι μια διαδραστική διεπαφή για επικοινωνία με ανθρώπους.

Όσον αφορά την τιμή ο Μασκ ανέφερε ότι θα είναι πολύ προσιτό και σε δέκα χρόνια θα μπορούμε να το αγοράζουμε ως δώρο ώστε να μπει σε πολλά σπίτια.