ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός: Ωμή παραδοχή από την επικεφαλής του CDC – «Τα θαλασσώσαμε με την πανδημία»

Κορονοϊός: Ωμή παραδοχή από την επικεφαλής του CDC – «Τα θαλασσώσαμε με την πανδημία»
Παραδοχή από το CDC για τους λάθους χειρισμούς στην πανδημία
AP Photo/Ron Harris, File

Η επικεφαλής του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC), Ροσέλ Ουαλένσκι, προχώρησε σε πρωτοφανής παραδοχή για τους χειρισμούς του φορέα απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού.

Δυόμιση χρόνια μετά την εμφάνιση του κορονοϊού, για πρώτη φορά η επικεφαλής του CDC έκανε λόγο για λάθος χειρισμούς σε ό,τι αφορά την πανδημία. Η Ροσέλ Ουαλένσκι είπε χαρακτηριστικά «τα θαλασσώσαμε» και μίλησε για την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στη δημόσια υγεία και τις προσπάθειες πρόληψης πανδημιών. Σε μια συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη του CDC, η διευθύντρια του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων έδωσε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ενώ έχει προηγηθεί πολύμηνη κριτική για τις ενέργειες που έκανε ο οργανισμός από την αρχή της πανδημίας.

Στις οδηγίες που εξέδωσε το CDC αναφορικά με τη χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας, επικρατούσε σύγχυση και δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ισχύει για τους πολίτες. Σε άλλες περιπτώσεις, δεν υπήρξε σωστή αξιολόγηση της κατάστασης. Το έγγραφο που αναγνώστηκε σε αυτή τη συνάντηση, επιβεβαίωσε πως με τις δημόσιες συστάσεις του το CDC προκαλούσε συχνά σύγχυση στον πληθυσμό.

Μερικούς μήνες νωρίτερα, αρκετά από τα στελέχη του CDC, κάποια εξ αυτών υψηλόβαθμα, είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους ενώ σημαντικά δεδομένα για τη δημόσια υγεία δημοσιοποιήθηκαν πολύ αργά. «Για 75 χρόνια, το CDC και η δημόσια υγεία προετοιμάζονταν για την πανδημία και την κρίσιμη στιγμή, η απόδοσή ήταν κάτω των προσδοκιών», είπε μεταξύ άλλων η κ. Ουαλένσκι. «Στόχος μου είναι μια νέα, δημόσια υγεία, προσανατολισμένη σε μια νέα κουλτούρα του CDC που δίνει έμφαση στη συνεργασία, την επικοινωνία και την επικαιρότητα», πρόσθεσε.