ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Ο Ερντογάν είναι «διπλός πράκτορας» στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η αναφορά στην Ελλάδα

Politico: Ο Ερντογάν είναι «διπλός πράκτορας» στον πόλεμο της Ουκρανίας - Η αναφορά στην Ελλάδα
Τον ρόλο που επιχειρεί να παίξει ο Ερντογάν σκιαγραφεί η ιστοσελίδα Politico
AP Photo

Ττον τρόπο που δρα ως έθνος «Μαύρος Ιππότης» η Τουρκία και για τις ισορροπίες που διατηρεί ο Ερντογάν αναλύει η γνωστή ιστοσελίδα. Η αναφορά στην Ελλάδα και τις σχέσεις με την Άγκυρα.

Μια εκτενής ανάλυση για τον ρόλο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, έκανε η ιστοσελίδα Politico. Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τον Τούρκο πρόεδρο ως «διπλό πράκτορα» και αφιερώνει μεγάλο μέρος του στις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία. «Με ποιανού το μέρος είσαι;», αναφέρει αρχικά το άρθρο λέγοντας πως αυτή η ερώτηση μπορεί να βρίσκεται στο μυαλό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάθε φορά που συναντά τον Ερντογάν.

Η Ουκρανία, σύμφωνα με την ανάλυση, έχει λόγους να ευχαριστεί την Τουρκία καθώς συνέβαλε ως ουδέτερος διαμεσολαβητής για την επανέναρξη εξαγωγών σιτηρών από τα αποκλεισμένα λιμάνια, ενώ ήδη εταιρία από τη χώρα προμηθεύει με τα μη επανδρωμένα Bayraktar το Κίεβο. Την ίδια ώρα, όμως, η Άγκυρα αντιμετωπίζει την κατηγορία ότι είναι μια χώρα – κερδοσκόπος σε κατάσταση πολέμου. «Μαύρος ιππότης», αποκαλείται από τους ειδικούς ένα έθνος που βοηθά με στην αποφυγή των διεθνών εμπάργκο, πλην όμως το κάνει για ίδιον όφελος. Η άνοδος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας αλλά και η υιοθέτηση ρωσικού συστήματος πληρωμών από τουρκικές τράπεζες, έχει αυξήσει την άποψη ότι η Άγκυρα έχει δώσει ανοικτά χείρα βοηθείας στη Μόσχα.

«Η Τουρκία είναι υπέρ της Ουκρανίας, χωρίς να είναι κατά της Ρωσίας», είχε δηλώσει ο πρώην Τούρκος διπλωμάτης Σινάν Ουλγκέν πρόσφατα. «Δεν μπορείτε να είστε και με τις δυο πλευρές σε έναν πόλεμο σαν αυτόν. Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ», είχε πει από την πλευρά του απεσταλμένος από χώρα της ΕΕ.

«Στην πράξη, ελάχιστα μπορούν να κάνουν τα δυτικά κράτη. Υπάρχουν σημεία μόχλευσης που έχουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αλλά υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι από την ανάπτυξή τους. Η Ελλάδα ήδη κατηγορεί την Τουρκία για ολοένα και πιο επικίνδυνες στρατιωτικές δράσεις με υπερπτήσεις και παραβιάσεις μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και για το ότι σπρώχνει μετανάστες στα ύδατά της. Η Δύση επίσης, δεν θέλει ο Ερντογάν να επιστρέψει στο βέτο του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανάλυση του Politico.

Στη συνέχεια, η ιστοσελίδα αναφέρεται στις αυξημένες εμπορικές σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας, τα μεγάλα οικονομικά οφέλη για την Άγκυρα και για την προσπάθεια του Ερντογάν να σώσει την οικονομία της χώρας του με κάθε τρόπο. Ένας από αυτούς είναι η ανοικτή γραμμή με τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ παράλληλα «πιέζει» με κάθε τρόπο, όπως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, τη Δύση για να αποκομίσει οφέλη και από αυτή την κατεύθυνση.