ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: «Παράλογη» η συζήτηση στην ΕΕ για την απαγόρευση βίζας σε Ρώσους

Παράλογες χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη βίζα στους Ρώσους
Παράλογες χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο τις ευρωπαϊκές συζητήσεις για τη βίζα στους Ρώσους
ΑΡ

Ρωσία: Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «παράλογη» τη συζήτηση στην ΕΕ για απαγόρευση των θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες

Το Κρεμλίνο επέκρινε σήμερα τις εκκλήσεις ορισμένων Ευρωπαίων ηγετών για απαγόρευση της χορήγησης θεωρήσεων εισόδου σε Ρώσους τουρίστες, λέγοντας πως οι προτάσεις είναι «παράλογες» και η πιο πρόσφατη εκδήλωση της αντιρωσικής ατζέντας της Δύσης.

Σε μια σύνοδο στην Πράγα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.

«Βήμα βήμα, δυστυχώς, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και μεμονωμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιδεικνύουν μια απόλυτη έλλειψη λογικής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Είπε πως οι ενέργειες της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία «λίγο απέχουν από την παραφροσύνη», καθιστώντας πιθανό οι Βρυξέλλες να προχωρήσουν με μια απαγόρευση στο μέλλον. «Βέβαια, τέτοιες αποφάσεις δεν μπορούν να μείνουν χωρίς απάντηση», είπε ο Πεσκόφ χωρίς να λέει πώς θα μπορούσε να απαντήσει η Ρωσία.

Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.

Όμως σημαντικές χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται εναντίον των προτάσεων για περιορισμό στη χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στους Ρώσους, λέγοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα ήταν αντιπαραγωγικό, σύμφωνα με ένα κοινό υπόμνημα που είδε το Reuters.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ