ΚΟΣΜΟΣ

Τιτανικός: Νέο βίντεο υψηλής ανάλυσης από το ιστορικό ναυάγιο - Στο «φως» συναρπαστικά πλάνα

Νέα στοιχεία απο το ναυάγιο του Τιτανικού
Νέα στοιχεία απο το ναυάγιο του Τιτανικού
OceanGate Expeditions

Νέα συντρίμμια του Τιτανικού αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε ένα «συναρπαστικό» βίντεο υψηλής ευκρίνειας 

Ένα νέο βίντεο υψηλής ανάλυσης από τα συντρίμμια του Τιτανικού κυκλοφόρησε την Τρίτη (30/8), το οποίο δείχνει το βυθισμένο σκάφος σε υψηλή ανάλυση για πρώτη φορά από τότε που βυθίστηκε πριν από 110 χρόνια.

Το κλιπ – που κυκλοφόρησε από την OceanGate Expeditions – δείχνει το κύτος του βυθισμένου σκάφους και ορισμένα ολοκαίνουργια χαρακτηριστικά και «εξαιρετικές» λεπτομέρειες, σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

Το 1912, ο διαβόητος Τιτανικός RMS έκανε το παρθενικό του ταξίδι μέσω του Ατλαντικού Ωκεανού προς τη Νέα Υόρκη με 2.200 επιβάτες, όταν χτύπησε ένα παγόβουνο και στη συνέχεια βυθίστηκε με μόνο 712 επιζώντες.

Ο επί μακρόν εμπειρογνώμονας και δύτης του Τιτανικού, Ρόι Γκόλντεν, είπε ότι με το βίντεο το οποίο διαρκεί περίπου ένα λεπτό, κατάφερε να δει λεπτομέρειες που δεν είχαν δει προηγουμένως το φως από το μοιραίο πλοίο. «Για παράδειγμα, δεν είχα δει ποτέ το όνομα του κατασκευαστή αγκύρων, Noah Hingley & Sons Ltd., στην άγκυρα στο λιμάνι», είπε στο δελτίο τύπου.

«Μελετούσα το ναυάγιο για δεκαετίες και έχω ολοκληρώσει πολλές καταδύσεις και δεν θυμάμαι να έχω δει άλλη εικόνα που να δείχνει αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας». Η OceanGate ανακοίνωσε επίσης ότι η χρήση του βίντεο υψηλής ευκρίνειας θα χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση της αποσύνθεσης του σκάφους από τώρα και στο εξής.

Στο απόκοσμο βίντεο, το οποίο κυκλοφόρησε στο Youtube, οι θεατές μπορούν να δουν τη «διάσημη πλώρη, την άγκυρα στην πλευρά του λιμανιού, το κύτος νούμερο ένα, μια τεράστια αλυσίδα αγκύρας, κάθε κρίκος ζυγίζει περίπου 200 κιλά, το νούμερο ένα αμπάρι» Το βίντεο δείχνει επίσης τη δραματική αποσύνθεση του πλοίου και όπου αρκετές ράγες έχουν καταρρεύσει και απομακρύνονται από το σκάφος.

«Με τη βοήθεια επιστημόνων, το βίντεο θα υποστηρίξει επίσης την αναγνώριση ειδών που παρατηρούνται πάνω και γύρω από τον Τιτανικό και οι αρχαιολόγοι θα μπορούν να τεκμηριώσουν στοιχεία του ναυαγίου και της περιοχής των συντριμμιών με μεγαλύτερη λεπτομέρεια», είπε η ομάδα.

«Είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι, μετά από τόσα χρόνια, μπορεί να έχουμε ανακαλύψει μια νέα λεπτομέρεια που δεν ήταν τόσο προφανής με τις προηγούμενες γενιές κάμερας», είπε ο Golden.

Το ναυάγιο του πλοίου ήταν η έμπνευση για την ταινία του 1997 «Τιτανικός» με πρωταγωνιστές τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και την Κέιτ Γουίνσλετ. «Ήταν το μεγαλύτερο πλοίο στην ιστορία, γεμάτο με διασημότητες εκείνης της εποχής», είπε ο 68χρονος σκηνοθέτης της ταινίας Τζέιμς Κάμερον στο People για την 110η επέτειο από τη βύθιση νωρίτερα φέτος.

Ήταν σαν να έπαιρνες ένα τζάμπο τζετ γεμάτο με τα μισά αστέρια στο Χόλιγουντ και να το έπεσες στο Μνημείο της Ουάσιγκτον».