ΚΟΣΜΟΣ

Μόσχα: Φρένο στην προμήθεια του ρωσικού πετρελαίου για τις χώρες που επιβάλλουν πλαφόν

Μόσχα: Φρένο στην προμήθεια του ρωσικού πετρελαίου για τις χώρες που επιβάλλουν πλαφόν
Αλεξάντερ Νόβακ για την προμήθεια πετρελαίου σε χώρες που βάζουν πλαφόν
AP

Η Ρωσία θα σταματήσει να προμηθεύει πετρέλαιο σε χώρες που επιβάλλουν ανώτατο όριο τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αλεξάντερ Νόβακ.

Η Ρωσία σκοπεύει να σταματήσει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαιοειδών σε χώρες που αποφασίζουν να βάλλουν πλαφόν στο κόστος του πετρελαίου από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Σχετικά με το ανώτατο όριο τιμών «Εάν το θεσπίσουν, εμείς απλώς δεν θα προμηθεύσουμε το πετρέλαιο και τα πετρελαιοειδή μας σε τέτοιες εταιρείες ή χώρες που θα θεσπίσουν περιορισμούς, διότι δεν θα εργαστούμε σε συνθήκες μη αγοράς», τόνισε ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ.

Στα μέσα Ιουλίου, μια τέτοια δυνατότητα έγινε επιτρεπτή από την πρόεδρο της Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα.

Ο Νόβακ σημείωσε μάλιστα, σχολιάζοντας την άποψη της Ουάσινγκτον ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα μείωνε τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου, πως αυτό θα «κατέστρεφε εντελώς την αγορά».

Επί προσθέτως είπε χαρακτηριστικά: «Κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι εντελώς παράλογο (σ.σ. η εισαγωγή ανώτατου ορίου τιμών). Η παρέμβαση στους μηχανισμούς της αγοράς μιας τόσο κρίσιμης βιομηχανίας όπως το πετρέλαιο, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο, τέτοιες προσπάθειες θα οδηγήσουν μόνο στην αποσταθεροποίηση της πετρελαϊκής βιομηχανίας, της αγοράς πετρελαίου. Οι ίδιοι καταναλωτές, Ευρωπαίοι, Αμερικανοί, που πληρώνουν ήδη σήμερα υψηλές τιμές, θα πληρώσουν γι' αυτό εξ αρχής».

Τέλος επισήμανε ότι «Δεν έχουμε ακούσει ούτε μία θετική απάντηση από τους παραγωγούς πετρελαίου που συμμετέχουν στην αγορά σε αυτόν τον παραλογισμό, ο οποίος συζητείται από όλους» σχολιάζοντας επίσης το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο θα τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις της ΕΕ για τις αγορές ρωσικού πετρελαίου.

Gazprom: Νέα διακοπή φυσικού αερίου από την Ρωσία στη Γερμανία μέσω Nord Stream για 3 ημέρες

Η Gazprom είχε προειδοποιήσει για την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream για «απαραίτητες» εργασίες σε έναν σταθμό συμπίεσης του αγωγού που συνδέει τα κοιτάσματα αερίου στη Σιβηρία με τη βόρεια Γερμανία, απ’ όπου εξάγεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, οι εργασίες συντήρησης είναι προγραμματισμένο να διαρκέσουν ως το Σάββατο το πρωί.

«Αυτά είναι τεχνικά ζητήματα. Η Gazprom ανέφερε ότι η διακοπή θα διαρκέσει τρεις ημέρες. Κάνουμε τις υποθέσεις μας βάσει αυτής της δήλωσης», δήλωσε ο Νόβακ στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε πόσο θα διαρκέσουν οι εργασίες συντήρησης.

Η Gazprom έχει μειώσει κατά 80% τις παραδόσεις φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream τους τελευταίους μήνες.

Σχετικές ειδήσεις