ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΕΛΕΤΗ

ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κοσμοσυρροή για τη νεκρική πομπή στο Εδιμβούργο – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός

Βασίλισσα Ελισάβετ: Κοσμοσυρροή για τη νεκρική πομπή στο Εδιμβούργο – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός
Η στιγμή που το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ εισήλθε στον καθεδρικό ναό.
Jane Barlow/PA via AP

Βασίλισσα Ελισάβετ: «Βούλιαξε» το Εδιμβούργο για τη νεκρική πομπή. Με τελετουργική στολή και βαδίζοντας συνόδευσε ο βασιλιάς Κάρολος το φέρετρο της μητέρας του. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της εκλιπούσας.

Λίγο μετά την πρώτη του ομιλία προς τα μέλη της βουλής των Κοινοτήτων και της βουλής των Λόρδων, ο νέος Μονάρχης έφτασε στο Εδιμβούργο όπου βρίσκεται για λαϊκό προσκήνημα το φέρετρο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ.

Ο Κάρολος και η Καμίλα χαιρέτησαν το συγκεντρωμένο πλήθος και στην συνέχεια συναντήθηκαν με αξιωματούχους και εκπροσώπους της βασιλικής φρουράς.

Στη συνέχεια το βασιλικό ζεύγος συνόδευσε το φέρετρο της Βασίλισσας από το παλάτι του Χόλιρουντ Χάουζ προς τον καθεδρικό ναό του St Giles.

Δείτε LIVE εικόνα:

«Βούλιαξαν» οι δρόμοι του Εδιμβούργου για την πομπή

Η πομπή του φέρετρου της Βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε στις 16:30 (ώρα ελλάδας), από το Παλάτι του Χόλιροντχαουζ με προορισμό τον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζάιλς. Το φέρετρο μεταφέρεται με νεκροφόρα στο Royal Mile στο Εδιμβούργο και το ακολουθεί ο βασιλιάς Κάρολος με τα πόδια.

Τα τρία αδέρφια του, η πριγκίπισσα Βασιλική, ο κόμης του Γουέσεξ και ο Δούκας της Υόρκης, το συνοδεύουν καθώς και ο σύζυγος της πριγκίπισσας Άννας, ο αντιναύαρχος Sir Tim Laurence.

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στο Εδιμβούργο για να αποχαιρετήσουν τη βασίλισσα Ελισάβετ.Andrew Milligan/Pool Photo via AP

Ένα αυτοκίνητο πίσω τους μεταφέρει την βασιλική σύζυγο, Καμίλα, και τη Σόφι, κοντέσσα του Wessex, σύζυγο του πρίγκιπα Εδουάρδου.

Μια λειτουργία θα πραγματοποιηθεί στον καθεδρικό ναό μόλις φτάσει το φέρετρο της Βασίλισσας.

Με πολιτικά ο πρίγκιπας Άντριου

Εν τέλει, ο πρίγκιπα Άντριου δεν είναι με στρατιωτική στολή στην πομπή του φέρετρου της βασίλισσας, αλλά φοράει πρωινό κοστούμι.

Πηγές είπαν ότι ο Δούκας της Υόρκης δεν θα φορέσει στολή σε τελετουργικές εκδηλώσεις κατά την περίοδο του πένθους για τη μητέρα του, εκτός από την τελευταία αγρυπνία στο Westminster Hall ως ειδικό σημάδι σεβασμού.

Την ίδια ώρα, οι δρόμοι του Εδιμβούργου έχουν «βουλιάξει» από τον κόσμο που θέλει να βρεθεί στην πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο δημοσιογράφος του BBC, Τζέιμς Κουκ, μεταφέρει συγκλονιστικές εικόνες.

Με την τελετουργική στολή ο βασιλιάς Κάρολος

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο βασιλιάς Κάρολος φορά μια τελετουργική στολή «μιας ολόκληρης ημέρας» καθώς οδηγούσε την πομπή στον καθεδρικό ναό του Αγίου Τζάιλς, μαζί με 10 μετάλλια και κουβαλώντας το σκήπτρο του Στρατάρχη που του έδωσε η μητέρα του η Βασίλισσα όταν ανέλαβε το ρόλο το 2012.

Ο βασιλιάς Κάρολος φορά επίσης τη διακόσμηση του λαιμού του Τάγματος της Αξίας, με το αστέρι από γαϊδουράγκαθο και το φύλλο γαϊδουράγκαθου. Μεταξύ των μεταλλίων του, φοράει ένα μετάλλιο Queen's Service Order, ένα μετάλλιο Coronation, ένα αργυρό, χρυσό, διαμάντι και πλατινένιο μετάλλιο και ένα μετάλλιο ναυτικής μακροχρόνιας υπηρεσίας καλής συμπεριφοράς, ένα αναμνηστικό μετάλλιο Νέας Ζηλανδίας, ένα βραβείο των ενόπλων δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας και ένα παράσημο των Καναδικών Δυνάμεων.

Ο πρίγκιπας Άντριου, παρότι δεν φορά στολή έχει οκτώ μετάλλια στο κοστούμι του. Αυτά είναι το μετάλλιο Νότιου Ατλαντικού, Ασημένιο, Χρυσό, Διαμάντι και Πλατινένιο Ιωβηλαίο μετάλλιο και Μετάλλια Long Service του Βασιλικού Ναυτικού με ράβδους, Διακόσμηση Καναδικών Δυνάμεων με ράβδο και αναμνηστικό μετάλλιο της Νέας Ζηλανδίας.

Ο βασιλιάς Κάρολος με τελετουργική στολή, όπως και η πριγκίπισσα Άννα. Με κοστούμι ο πρίγκιπας Άντριου.Phil Noble/pool photo via AP

Στον καθεδρικό ναό η σορός της Ελισάβετ, τίθεται σε λαϊκό προσκύνημα

Η πομπή ολοκληρώθηκε και το φέρετρο με τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ τοποθετήθηκε σε κεντρικό σημείο του καθεδρικού ναού του St Giles. Ο βασιλιάς Κάρολος κάθεται σε κεντρικό σημείο ακριβώς δίπλα στο φέρετρο μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

Προηγήθηκε το τελετουργικό που ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις, ενώ το στέμμα της Σκωτίας τοποθετήθηκε πάνω στο φέρετρο. Ο επίσκοπος θα μιλήσει πριν ξεκινήσει η διαδικασία του λαϊκού προσκυνήματος.

Η στιγμή που το στέμμα της Σκωτίας τοποθετείται πάνω στο φέρετρο της Βασίλισσας Ελισάβετ.Aaron Chown/Pool Photo via AP

Στη λειτουργία για τη βασίλισσα Ελισάβετ η Λιζ Τρας

Στην αρχή της λειτουργίας των ευχαριστιών για τη Βασίλισσα, ο αιδεσιμότατος Calum MacLeod καλωσόρισε τη βασιλική οικογένεια, «εκπροσώπους της ζωής του έθνους μας» και «ανθρώπους των οποίων τη ζωή άγγιξε η βασίλισσα με τόσους πολλούς αξέχαστους τρόπους».

Μεταξύ εκείνων που παρευρίσκονται στη λειτουργία είναι η πρωθυπουργός, Λιζ Τρας, καθώς και η πρώτη υπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον.

Παρόντες είναι επίσης εκπρόσωποι από διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις της Σκωτίας, των οποίων η Βασίλισσα ήταν προστάτης, όπως η Chest Heart & Stroke Scotland, η Royal National Mòd, η Royal Scottish National Orchestra και η Scottish Football Association.

Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ με το στέμμα της Σκωτίας επάνω του.Jane Barlow/PA via AP

Δυο συλλήψεις στο Εδιμβούργο

Σύμφωνα με τον Guardian, δεν έλειψαν και τα έκτροπα κατά τη διάρκεια της τελετής όπου και πραγματοποιήθηκαν δυο συλλήψεις.

Μια 22χρονη κρατούσε ένα πλακάτ με αντιμοναρχικό μήνυμα και συνελήφθη. «Κατηγορήθηκε και αφέθηκε ελεύθερη με την υποχρέωση να εμφανιστεί αργότερα στο δικαστήριο του σερίφη του Εδιμβούργου», ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Τη Δευτέρα (12/9), ένας 74χρονος επιτέθηκε φραστικά στον πρίγκιπα Άντριου με αποτέλεσμα να συλληφθεί και αυτός. Σύμφωνα με την αστυνομία του Εδιμβούργου, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και αναμένεται κι αυτός να εμφανιστεί στο αρμόδιο δικαστήριο.