ΚΟΣΜΟΣ

Μαζί πίσω από το φέρετρο της Ελισάβετ, Ουίλιαμ και Χάρι - Μνήμες από το «αντίο» στη Νταΐάνα

Μνήμες απο την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα ξυπνάει η απώλεια της Ελισάβετ
Μνήμες απο την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα ξυπνάει η απώλεια της Ελισάβετ
ΑΡ

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι θα περπατήσουν μαζί πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας στη σημερινή πομπή προς το Γουέστμινστερ, σε ένα στιγμιότυπο που επαναφέρει στη συλλογική μνήμη εικόνες απο την κηδεία της μητέρας τους, Νταϊανα

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι θα περπατήσουν μαζί πίσω από το φέρετρο της βασίλισσας στη συγκινητική πομπή στο Λονδίνο, σήμερα το απόγευμα. Τα αδέρφια, μαζί με τον Βασιλιά Κάρολο, θα ακολουθήσουν το φέρετρο με τα πόδια από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι την Αίθουσα του Γουέστμινστερ, όπου η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Η πομπή θα αναχωρήσει από το παλάτι στις 14:22 (τοπική ώρα) και αναμένεται να φτάσει στο Westminster Hall στις 15:00. Θα ακολουθήσει λειτουργία διάρκειας περίπου 20 λεπτών από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπερι.

Τα τρία αδέρφια του Βασιλιά, η πριγκίπισσα Άννα, ο πρίγκιπας Άντριου και ο πρίγκιπας Εδουάρδος, θα περπατήσουν επίσης στην πομπή. Η «βασιλική σύζυγος» Καμίλα και η Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας, θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητο, όπως και η Σόφι, η κόμισσα του Ουέσεξ και η Mέγκαν, η Δούκισσα του Σάσεξ.

Η νέα κοινή τους εμφάνιση θα είναι η δεύτερη μετά το πρόσφατο πολυσυζητημένο «ραντεβού» των 4 μπροστά στα πλήθη που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Κάστρο του Ουίνδσορ το Σάββατο. Τα δύο ζευγάρια έφτασαν με το ίδιο αυτοκίνητο και πέρασαν περίπου 40 λεπτά χαιρετώντας τους πολίτες και κοιτάζοντας τα λουλούδια που είχαν αφήσει για τη γιαγιά τους.

Ήταν η πρώτη φορά που τα αδέρφια συναντήθηκαν δημόσια μετά την κηδεία του παππού τους, Δούκα του Εδιμβούργου, τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Προηγουμένως είχαν βρεθεί στη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το πλατινένιο ιωβηλαίο της βασίλισσας Ελισάβετ τον Ιούνιο, αλλά κάθισαν σε απέναντι πλευρές του ναού.

H κηδεία της Νταϊάνα

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι είχαν περπατήσει πίσω απο το φέρετρο της μητέρας τους, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1997. Εκατοντάδες τηλεοπτικά δίκτυα από όλον τον κόσμο βρέθηκαν τότε στο Λονδίνο για να καλύψουν την κηδεία της.

Οι γιοί της πληροφορήθηκαν για το θάνατο της μητέρας τους ενώ έκαναν διακοπές στο Κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Κάμερες ακολουθούσαν λεπτό προς λεπτό την πομπή από το παλάτι του Κένσινγκτον ως το κτήμα της οικογένειας Σπένσερ στο Άλθορπ. Την κηδεία παρακολούθησαν 2,5 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, ενώ 3 εκατομμύρια άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Λονδίνου με λουλούδια, φωνάζοντας «Νταϊάνα σε λατρεύουμε».

«Ήταν ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που έχω κάνει ποτέ, εκείνο το περπάτημα», ειχε πει σε συνέντευξή του ο πρίγκιπας διάδοχος, Ουίλιαμ. «Ένοιωθα σαν να περπατούσε κι εκείνη σχεδόν δίπλα μας για να τα καταφέρουμε», προσθέτει.

Ο Βασιλιάς Κάρολος εν τω μεταξύ μίλησε θερμά για τον Χάρι και τη Μέγκαν στην τηλεοπτική του ομιλία στο έθνος το βράδυ της Παρασκευής. Αφού ανακοίνωσε ότι ο Ουίλιαμ και η Κέιτ θα γίνουν πρίγκιπας και πριγκίπισσα της Ουαλίας, είπε: «Θέλω επίσης να εκφράσω την αγάπη μου για τον Χάρι και τη Μέγκαν καθώς συνεχίζουν να χτίζουν τη ζωή τους στο εξωτερικό».

Σε ένα αφιέρωμα στη βασίλισσα που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, ο Χάρι είπε επίσης ότι θα ήθελε «να τιμήσει τον πατέρα του στο νέο του ρόλο ως Βασιλιάς Κάρολος Γ'». Πλήθος κόσμου έχει ήδη αρχίσει να κάνει ουρές για να αποχαιρετίσει τη μακροβιότερη μονάρχη της Βρετανίας στο Westminster Hall. Το λαϊκό προσκύνημα ξεκινά στις 17:00 σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 06:30 το πρωί της Δευτέρας (19/9) ημέρα της κηδείας της Βασίλισσας.