ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύψεις για τον Φάουτσι: «Εγωπαθής που γελούσε με τις ίδιες του τις εντολές για τον κορονοϊό»

O δρ Άντονι Φάουτσι
O δρ Άντονι Φάουτσι
Α.Ρ

Ο δρ Άντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ που ανακοίνωσε πρόσφατα οτι παραιτείται απο όλες τις θέσεις ευθύνης, κορόιδευε τα «πισωγυρίσματα» των θαμώνων που έβγαζαν τις μάσκες στο τραπέζΙ, σύμφωνα με νέο βιβλίο που κυκλοφορεί σύντομα

Ο Δρ. Άντονι Φάουτσι χλεύαζε με άγριο τρόπο τους θαμώνες εστιατορίων που έβγαζαν τις μάσκες του κορονοϊού όταν κάθονταν και γέλασε με το παράλογο της ίδιας του της ιδέας για τα γυαλιά προστασίας κατά της COVID-19, σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο.

Την αποκάλυψη κάνει ο πρώην εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μπράιαν Μόργκενστερν στο βιβλίο του με τίτλο «Vignettes & Vino» που κυκλοφορεί στις 25 Οκτωβρίου, αποκαλώντας μεταξύ άλλων τον Φάουτσι «απαίσιο» και «εγωπαθή»

«Τον Ιανουάριο του 2020, [ο Φάουτσι] είπε ότι ο ιός δεν ήταν τίποτα ανησυχητικό για τον αμερικανικό λαό. Στη συνέχεια, στους μήνες που ακολούθησαν, είπε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να φορούν μάσκες και ότι ήταν αναποτελεσματικές. Μέχρι τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, είχε αλλάξει τροπάρι και είπε ότι όλοι πρέπει να ανησυχούν πολύ και ότι πρέπει να φορούν πολλές μάσκες — και γυαλιά», έγραψε ο Μόργενστερν.

«Θυμάμαι έντονα το αίμα μου να βράζει κατά τη διάρκεια μιας εξοργιστικής συνάντησης στην αίθουσα Roosevelt του Λευκού Οίκου, όταν ο Φάουτσι γέλασε με το δικό του σχόλιο για τα γυαλιά, καθιστώντας σαφές πόσο κυνικός ήταν και ότι μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν οτιδήποτε», συνεχίζει ο πρώην βοηθός.

«Συνέχισε γελώντας για το πόσο παράλογο ήταν που οι άνθρωποι έμπαιναν σε ένα εστιατόριο φορώντας μάσκα και μετά κάθονταν και συνομίλησαν με άτομα χωρίς μάσκα. Φυσικά, δεν έλεγε πράγματα με αυτό τον σκοπό δημόσια, απλώς γελούσε ιδιωτικά με τους αδαείς που κορόιδευε».

Η πρακτική της χρήσης μάσκας στις επιχειρήσεις αλλά όχι στους χώρους εστίασης, την ώρα που οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν επιβλήθηκε από τις τοπικές αρχές σε όλες τις ΗΠΑ στα μέσα του 2020. Τα τραπέζια εσωτερικών χώρων ήταν γενικά σε απόσταση μεταξύ τους για να επιτρέψουν την κοινωνική αποσαστασιοποίηση μεταξύ των συνδαιτημόνων.

Την ώρα της συνάντησης στο Roosevelt Room, ο Φάουτσι παρότρυνε τους επισκέπτες του εστιατορίου να φορούν μάσκες ενώ κάθονται και ενώ περιμένουν τον σερβιτόρο σε μια συνέντευξη στο Comedy Central - αλλά ο χλευασμός του για τους ανθρώπους που υπάκουαν στους κανόνες της μάσκας αλλά χωρίς αρκετό ζήλο, είναι κάτι νέο.

Αν και φέρεται να ειρωνευόταν την ίδια την σύστασή του για τα γυαλιά προστασίας, ο Φάουτσι έδωσε μια πιο σοβαρή εντύπωση όταν έκανε τη σύσταση στην επικεφαλής ιατρική ανταποκρίτρια του ABC News, δρ Τζένιφερ Άστον. «Αν έχετε γυαλιά ή προσωπίδα, θα πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε», είπε ο Φάουτσι στον Άστον τον Ιούλιο του 2020. Ερωτηθείς εάν συνιστά επίσημα την προστασία των ματιών, ο Φάουτσι είχε πει: «Μπορεί, εάν πραγματικά θέλετε τέλεια προστασία των βλεννογόνων επιφανειών».

Ο 81χρονος Φάουτσι, θα συνταξιοδοτηθεί τον Δεκέμβριο μετά από 38 χρόνια που διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Το γραφείο του δεν απάντησε στο αίτημα της New York Post για σχόλιο. Αν και χαίρει μεγάλης εκτίμησης, ιδίως μεταξύ των Δημοκρατικών ως σύμβολο της δημόσιας υγείας, ο Φάουτσι αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους Ρεπουμπλικάνους και τους συμμάχους του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Τον επέκριναν για υποκρισία τον Ιούλιο του 2020, όταν κάθισε χωρίς μάσκα ανάμεσα σε έναν φίλο και τη γυναίκα του μέσα στο γήπεδο του Nationals Park, αψηφώντας την εντολή της Ουάσιγκτον για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Και σε μια σειρά ακροάσεων στη Γερουσία, συγκρούστηκε με τον γερουσιαστή Ραντ Πολ σχετικά με τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ για την έρευνα στο εργαστήριο Ουχάν της Κίνας, όπου σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των μπορεί να είχε ξεκινήσει η πανδημία του κορονοϊού .

Ο Μόργκενστερν συνέγραψε το βιβλίο με τη σύζυγό του Τερέζα Μόργκενστερν, υπεύθυνη τύπου για την επιχείρηση Operation Warp Speed, η οποία πρωτοστάτησε στην ταχεία ανάπτυξη των εμβολίων για την COVID-19. Το βιβλίο συνδυάζει άγνωστα γεγονότα από την εποχή Τραμπ με συνταγές για φαγητό και ποτό. Το κεφάλαιο Φάουτσι...συνδυάζεται με συνταγές για μπέργκερ και μπύρα.