Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η περίεργη εξαφάνιση της Emma Fillipoff
Η περίεργη εξαφάνιση της Emma Fillipoff
Πηγή: Youtube
ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξιχνίαστες υποθέσεις: Η περίεργη εξαφάνιση της Emma Fillipoff

Η Emma Fillipoff αγνοείται εδώ και δέκα χρόνια. Παρά τις δεκάδες μαρτυρίες, καμία πληροφορία δεν επαληθεύτηκε ποτέ και δεν βρέθηκαν ίχνη της. Τι απέγινε;

Η Emma Fillipoff εξαφανίστηκε τον Νοέμβριο του 2012 και εδώ και 10 χρόνια δεν έχει δώσει κανένα σημείο ζωής ούτε έχει βρεθεί κάποιο ίχνος της.

Η ιστορία της εξαφάνισής της συγκλόνισε την κοινωνία του Κανάδα, καθώς ήταν αρκετά παράξενη. Η κοπέλα λίγο πριν εξαφανιστεί φερόταν περίεργα. Αν και πολλοί μέσα στα χρόνια είπαν ότι την έχουν δει, καμία μαρτυρία δεν επιβεβαιώθηκε.

Ένας άντρας το 2018 είπε ότι την βρήκε στο δρόμο και την πήρε με το αυτοκίνητό του. Την επόμενη ημέρα κατάλαβε ποια ήταν και επικοινώνησε με τη μητέρα της. Ανέφερε ότι η συμπεριφορά της ήταν αλλόκοτη και δεν φορούσε παπούτσια. Ωστόσο, δεν υπάρχει κάτι άλλο πέρα από αυτή τη μαρτυρία.

Η ζωή της Emma Fillipoff

Η Emma Fillipoff γεννήθηκε στις 6 Ιανουαρίου του 1986 στο Περθ του Καναδά. Είχε τρία αδέρφια και ήταν ένα κορίτσι γεμάτο ζωή, όπως την περιέγραφαν οι φίλοι της. Αγαπούσε πολύ τα ζώα και τη φύση και της είχαν βγάλει το παρατσούκλι «χίπισσα».

Στα 25 της, το 2011, αποφάσισε να μετακομίσει στη Βικτώρια. Έμενε αρχικά σε έναν παιδικό της φίλο, ενώ στην πορεία βρήκε δουλειά και έφυγε από το σπίτι του. Άλλοτε έμενε σε φίλους, σε ξενοδοχεία και άλλοτε σε εγκαταλελειμμένες βάρκες και στη φύση.

Από τον Φεβρουάριο του 2012 που έφυγε από τη δουλειά της, άρχισε να μένει σε ξενώνες για αστέγους ή κακοποιημένες γυναίκες.

Η Emma απεχθανόταν την τεχνολογία και δεν είχε κινητό και social media. Με την οικογένειά της επικοινωνούσε τις περισσότερες φορές με email, στα οποία άφηνε να εννοηθεί ότι ζούσε ακόμα με τους φίλους της.

Την άνοιξη βρήκε δουλειά σε ένα εστιατόριο και αγόρασε ένα μίνι-βαν για να μένει εκεί τα βράδια. Ωστόσο, τον Οκτώβριο του 2012 έμεινε και πάλι χωρίς δουλειά γιατί το εστιατόριο έκλεινε για χειμώνα.

Στο μίνι-βαν δε μπορούσε να μένει πια και λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας και επειδή δεν μπορούσε να το συντηρεί οικονομικά, καθώς έβγαζε συνέχεια μηχανικά προβλήματα.

Εκείνη περίπου την περίοδο άρχισε να φέρεται περίεργα.

Η αλλόκοτη συμπεριφορά και οι καταγραφές στις κάμερες

Το φθινόπωρο του 2012 και αφότου είχε σταματήσει να δουλεύει, η Emma πήγε να γραφτεί στην Χριστιανική Αδελφότητα της περιοχής για να δανείζεται βιβλία και να μπορεί κάπου να κάνει μπάνιο.

Τον Νοέμβριο του 2012 οι κάμερες της βιβλιοθήκης την κατέγραψαν να εισέρχεται στον χώρο και να φέρεται περίεργα. Μπήκε και βγήκε από το κτήριο 4 φορές, ενώ μόλις έμπαινε κοιτούσε έξω ανήσυχη. Τελικά έφυγε χωρίς να κάνει ποτέ εγγραφή.

Στις 21 Νοεμβρίου κάλεσε γερανό για να μεταφέρει το βαν της σε συνεργείο. Ο οδηγός που μίλησε μαζί της είπε ότι ήταν πολύ ευδιάθετη γιατί, όπως του είπε, είχε σκοπό τις επόμενες ημέρες να πάει στο Περθ και να κάνει έκπληξη στην οικογένειά της.

Στις 23 Νοεμβρίου τηλεφώνησε όμως στη μητέρα της κλαίγοντας και της είπε ότι θέλει να γυρίσει σπίτι και ότι δυσκολεύεται πολύ χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες. Η μητέρα της τής πρότεινε να πάει η ίδια στην Βικτώρια να την πάρει και να επιστρέψουν μαζί αεροπορικώς. Ενώ στην αρχή συμφώνησε, μετά της είπε ότι δεν υπάρχει λόγος.

Το σκηνικό αυτό επαναλαμβανόταν για 2-3 μέρες.

Στις 27 Νοεμβρίου η μητέρα της κάλεσε το τηλέφωνο από όπου την είχε καλέσει τελευταία φορά η Emma και συνειδητοποίησε ότι ήταν το τηλέφωνο ενός ξενώνα για κακοποιημένες γυναίκες. Τότε, έκλεισε αμέσως εισιτήριο για Βικτώρια.

Τα ξημερώματα της 28ης Νοεμβρίου η Emma ενημερώθηκε από το προσωπικό του ξενώνα ότι την έψαχνε η μητέρα της. Στις 04.30 τα ξημερώματα τηλεφώνησε πάλι στη μητέρα της και της είπε να μην ανησυχεί.

Στις 08.20 χρησιμοποίησε την χρεωστική της κάρτα για να αγοράσει μια προπληρωμένη κάρτα 200 δολαρίων και πάλι οι κάμερες του καταστήματος την κατέγραψαν να κοντοστέκεται και να κοιτάει ανήσυχη προς τα έξω πριν φύγει.

Στις 10 το πρωί ένας φίλος της την είδε μέσα από το λεωφορείο να στέκεται ανέκφραστη στο πεζοδρόμιο ενός κεντρικού δρόμου. Μετά από λίγη ώρα πήγε στο σημείο και η Emma ήταν ακόμη εκεί στην ίδια κατάσταση, όμως φορούσε άλλα ρούχα.

Την πλησίασε και τη ρώτησε αν χρειάζεται βοήθεια, όμως εκείνη είπε ότι δεν χρειάζεται κάτι.

Το μεσημέρι εθεάθη στη βιβλιοθήκη της Χριστιανικής Αδελφότητας, ενώ λίγο αργότερα ένας άλλος φίλος της τη συνάντησε έξω από ένα εστιατόριο και ανέφερε και αυτός ότι η κοπέλα φερόταν περίεργα και στεκόταν ακίνητη και ανέκφραστη.

Την πλησίασε και τη ρώτησε αν χρειάζεται κάτι και εκείνη απάντησε ότι δεν ένιωθε πολύ καλά αλλά δεν χρειάζεται τίποτα. Φεύγοντας ο νεαρός πήγε να την αγκαλιάσει για να τη χαιρετήσει, αλλά εκείνη αντέδρασε σαν να φοβήθηκε και έφυγε βιαστικά.

Αργότερα την ίδια μέρα ένας άλλος μάρτυρας την είδε στον ίδιο δρόμο να στέκεται σε ένα σημείο πάλι με διαφορετικά ρούχα. Ένας άγνωστος, επίσης, τηλεφώνησε στην αστυνομία και δήλωσε ότι στο κέντρο είναι μια κοπέλα που φέρεται περίεργα και μάλλον έχει κάποιο πρόβλημα, η αστυνομία όμως δεν έκανε κάτι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξαν κι άλλοι μάρτυρες που είπαν το ίδιο και κάποιοι ανέφεραν μάλιστα ότι δεν φορούσε παπούτσια, ενώ οι θερμοκρασίες ήταν πολύ χαμηλές εκείνη την εποχή.

Στις 18.00 πήγε πάλι στο κατάστημα που είχε πάρει την προπληρωμένη κάρτα και αγόρασε ένα καρτοτηλέφωνο. Πριν φύγει, πάλι, κοντοστάθηκε και κοίταξε έξω φοβισμένη. Η κάρτα sim δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ.

Γυρίζοντας στον ξενώνα έμαθε ότι έρχεται η μητέρα της. Στη συνέχεια πήρε ταξί και ζήτησε να πάει στο αεροδρόμιο, όμως το μετάνιωσε και είπε στον οδηγό να τη γυρίσει πίσω. Όταν έφτασαν στον ξενώνα άρχισε να φέρεται πάλι περίεργα. Ζήτησε από τον οδηγό αν μπορεί να κάτσει λίγο μαζί του και ήταν νευρική.

Αργότερα την είδε ένας άλλος γνωστός της να προσπαθεί να περάσει το δρόμο δείχνοντας αποπροσανατολισμένη και κρατούσε τα παπούτσια της στα χέρια. Ο νεαρός κάλεσε την αστυνομία που αυτή τη φορά ήρθε. Στους αστυνομικούς η Emma είπε ότι απλά έκανε μια βόλτα και περίμενε έναν φίλο της και έτσι έφυγαν μετά από λίγο.

Την τελευταία φορά εθεάθη έξω από το ξενοδοχείο Empress Hotel και περπατούσε προς την αντίθετη κατεύθυνση από τον ξενώνα που έμενε. Στις 11 το βράδυ η μητέρα της έφτασε στον ξενώνα, αλλά δεν την βρήκε και κάλεσε την αστυνομία.

Η έρευνα για την εξαφάνιση της Emma Fillipoff

Κατά την έρευνα, οι αρχές συνειδητοποίησαν ότι το μίνι-βαν της Emma ήταν στο πάρκινγκ του αστυνομικού τμήματος, καθώς της το είχε πάρει ο γερανός για παράνομη στάθμευση. Μέσα στο βαν βρέθηκαν όλα τα χαρτιά της, η ταυτότητά της και το λάπτοπ της.

Τις επόμενες ημέρες έγιναν εκτενείς έρευνες ακόμη και στη θάλασσα.

Στις 5 Δεκεμβρίου η προπληρωμένη κάρτα που είχε αγοράσει η Emma χρησιμοποιήθηκε σε ένα βενζινάδικο της πόλης. Ο άντρας που την είχε χρησιμοποιήσει οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα για κατάθεση και δήλωσε ότι είχε βρει την κάρτα στο δάσος. Μάλιστα, υπέδειξε το ακριβές σημείο.

Την επόμενη μέρα ο άντρας κάλεσε τη μητέρα της Emma και της είπε ότι δεν ήταν σίγουρος για το σημείο που υπέδειξε γιατί ήταν αλκοολικός και δεν θυμόταν καλά.

Αν και υπήρξαν πολλές μαρτυρίες, έκτοτε, καμία δεν επιβεβαιώθηκε.

Τον Μάιο του 2014 ένας άντρας μπήκε σε ένα κατάστημα στο Βανκούβερ κρατώντας μια αφίσα για την εξαφάνιση της Emma. Την έσκισε και είπε ότι η Emma ήταν η κοπέλα του και να την αφήσει ο κόσμος επιτέλους ήσυχη.

Στην πορεία ήρθαν κι άλλα στοιχεία γύρω από τη ζωή της Emma Fillipoff στο φως. Όσο ζούσε ακόμα στο Περθ ένας άντρας, ο οποίος κλήθηκε και για κατάθεση, είχε πάθει εμμονή μαζί της ενώ εκείνη τον είχε απορρίψει ευγενικά. Τον είχε απειλήσει, μάλιστα, με περιοριστικά μέτρα. Όταν μετακόμισε η Emma στη Βικτωρία μετακόμισε και αυτός, ενώ ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία πως πρόκειται απλά για σύμπτωση.

Οι υπάλληλοι του ξενώνα που έμενε η κοπέλα δήλωσαν αργότερα ότι συχνά η Emma έβγαζε όλα τα έπιπλα του δωματίου της στο δρόμο γιατί την ενοχλούσαν επειδή «έκαναν πολύ θόρυβο» και «της μιλούσαν».

Λίγες ημέρες πριν εξαφανιστεί είχε πουλήσει, δωρίσει ή πετάξει πολλά από τα ρούχα της, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε κάθε φίλο της ανέφερε ότι θα πήγαινε σε διαφορετικό μέρος. Σε κάποιους είχε πει ακόμα και ότι θα μείνει σε μια καλύβα στο δάσος.

Τι εικάζουν οι ειδικοί

Η πρώτη θεωρία των ειδικών που μελέτησαν την υπόθεση ήταν ότι η κοπέλα είχε ψυχολογικά προβλήματα. Είπαν ότι ήταν πολύ πιθανό να βρισκόταν σε αρχικό στάδιο σχιζοφρένειας.

Τη θεωρία ενίσχυσαν και αυτά που βρέθηκαν στο λάπτοπ και στα ημερολόγιά της. Έλεγε ότι ένιωθε πολύ μόνη της και ότι ήθελε να φύγει από αυτό τον κόσμο. Ήθελε να ταξιδεύσει σε έναν κόσμο πιο αγνό, έναν κόσμο «του φωτός και της ενέργειας», όπως έγραφε η ίδια.

Αλλού έγραφε: «Προς όλους από τη νεκρή Emma γεια. Υποθέτω πως κάποιος θα το βρει και θα το διαβάσει. Οκ, είμαι νεκρή λοιπόν, πλέω σε ενέργεια ή όχι. Καλή τύχη, σας αγαπώ.»

Μια ομάδα ειδικών και ψυχολόγων που ασχολήθηκε με την υπόθεση, μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή και είπε ότι το θεωρούν απίθανο να έχει αυτοκτονήσει.

Η δεύτερη θεωρία είναι ότι η Emma έφυγε με τη θέλησή της. Σύμφωνα με τους ειδικούς η Emma είχε τάσεις φυγής και μπορεί να το είχε σχεδιάσει, γι’ αυτό και είχε πουλήσει τα προσωπικά της αντικείμενα.

Μια τρίτη θεωρία την θέλει να ήταν υπό την επήρεια ναρκωτικών, όμως οι φίλοι της ήταν κάθετα αντίθετοι με αυτό. Όπως είπαν, η Emma είχε κόψει κάθε τροφή ζωικής προέλευσης και δεν έπινε ούτε καφέ. Επομένως, θεωρούν ότι δεν θα έπαιρνε ποτέ ουσίες, καθώς η ίδια έλεγε ότι το σώμα της ήταν ναός.

Τέλος, κάποιοι εικάζουν ότι μπορεί να της συνέβη κάποιο ατύχημα, ωστόσο εδώ και 10 χρόνια δεν έχει βρεθεί το παραμικρό ίχνος της.