ΚΟΣΜΟΣ

Εντείνονται οι αναταραχές στο Ιράν - Ο Ραΐσι θα «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τους διαδηλωτές

Εντείνονται οι αναταραχές στο Ιράν - Ο Ραΐσι θα «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τους διαδηλωτές
Οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν εξαπλωθεί σε πάνω από 31 επαρχίες.
Associated Press

Οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν πλέον εξαπλωθεί σε πάνω από 31 επαρχίες, με τον πρόεδρο να προειδοποιεί ότι θα «αντιμετωπίσει αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».

Αποφασισμένος να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν, ο οποίος δεσμεύτηκε να λάβει μέτρα κατά των διαδηλωτών μετά από περισσότερο από μια εβδομάδα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο Πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι δεσμεύτηκε να «αντιμετωπίσει αποφασιστικά» τις διαδηλώσεις, οι οποίες έχουν πλέον εξαπλωθεί σε πάνω από 31 επαρχίες του Ιράν. Οι αξιωματούχοι λένε ότι περίπου 35 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις για τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση από την αστυνομία.

Η Μαχσά Αμινί πέθανε αφού κρατήθηκε για φερόμενη παραβίαση των κανόνων της μαντίλας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί την χτύπησαν στο κεφάλι με ρόπαλο και πάνω σε ένα από τα οχήματά τους. Η αστυνομία είπε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κακομεταχείριση και ότι υπέστη «αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια». Και ενώ ο κ. Ραΐσι λέει ότι ο θάνατός της θα διερευνηθεί, ο υπουργός Εσωτερικών του Ahmad Vahidi επέμεινε ότι η Αμινί δεν είχε ξυλοκοπηθεί.

«Λήφθηκαν αναφορές από εποπτικά όργανα, έγιναν συνεντεύξεις με μάρτυρες, εξετάστηκαν βίντεο, λήφθηκαν ιατροδικαστικές γνωματεύσεις και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε ξυλοδαρμός», είπε.

Τα βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν καταγράψει βίαιη αναταραχή σε δεκάδες πόλεις σε όλη τη χώρα, με ορισμένα να δείχνουν δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν με αληθινά πυρομαχικά εναντίον διαδηλωτών στις βορειοδυτικές πόλεις Piranshahr, Mahabad και Urmia.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει προειδοποιήσει ότι τα στοιχεία που συγκέντρωσε υποδεικνύουν «ένα τρομακτικό μοτίβο ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας να εκτοξεύουν σκόπιμα και παράνομα πραγματικά πυρά εναντίον διαδηλωτών».

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις σκότωσαν 19 ανθρώπους - ανάμεσά τους τρία παιδιά - μόνο το βράδυ της Τετάρτης. Το BBC δεν μπορεί να το επαληθεύσει ανεξάρτητα.

Ο Ραΐσι απέρριψε τις διαμαρτυρίες ως «ταραχές». Το Ιράν, είπε, πρέπει «να αντιμετωπίσει αποφασιστικά όσους αντιτίθενται στην ασφάλεια και την ηρεμία της χώρας».

Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, με τον αρχηγό της αστυνομίας στη βορειοδυτική επαρχία Γκουιλάν να ανακοινώνει το Σάββατο ότι περίπου 739 άτομα - μεταξύ των οποίων 60 γυναίκες - έχουν τεθεί υπό κράτηση μόνο στην περιοχή του.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν επίσης ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές. Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρει ότι 11 δημοσιογράφοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τη Δευτέρα.

Στη δυτική συνοριακή πόλη Oshnavieh, πηγές είπαν στο BBC ότι οι διαδηλωτές πήραν για λίγο τον έλεγχο των τμημάτων της πόλης από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι ντόπιοι δήλωσαν στο BBC ότι οι διαδηλωτές είχαν πάρει τον έλεγχο κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι δυνάμεις ασφαλείας και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τράπηκαν σε φυγή, προτού ανακτήσουν τον έλεγχο το Σάββατο. Βίντεο που αναρτήθηκαν από την πόλη έδειχναν μεγάλο πλήθος κόσμου να κάνει πορεία στους δρόμους της πόλης χωρίς αστυνομική παρουσία, ενώ ακούγονταν δυνατές εκρήξεις.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διέψευσαν τις αναφορές, αλλά ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές εισέβαλαν σε τρία φυλάκια της οργάνωσης Basji, ενός παραστρατιωτικού σώματος που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης της κυβέρνησης.

Οι ΗΠΑ λένε ότι θα χαλαρώσουν τους περιορισμούς του Διαδικτύου στο Ιράν για να αντιμετωπίσουν την καταστολή των διαδηλώσεων από την Τεχεράνη, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να δεσμεύεται ότι θα «βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι ο ιρανικός λαός δεν θα παραμείνει απομονωμένος και στο σκοτάδι».