ΚΟΣΜΟΣ

Έρχεται «καμπάνα» στο TikTok – Πρόστιμο ύψους 27 εκατ. δολαρίων για παραβίαση κανόνων για τα παιδιά

Tik Tok
Με υψηλό πρόστιμο απειλείται το Tik Tok
Pixabay

Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο επιβολής υψηλότατου προστίμου βρίσκεται το TikTok για ελλιπές σχέδιο προστασίας των παιδιών.

Σύμφωνα με το Γραφείο Επιτρόπου Πληροφοριών (ICO) στο Ηνωμένο Βασίλειο, στο TikTok είναι πιθανό να έχουν επεξεργαστεί τα προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών, χωρίς να υπάρχει η συγκατάθεση των γονέων τους. Σύμφωνα με τον φορέα αυτό συνιστά παραβίαση η οποία εντοπίστηκε τη διετία 2018-2020. Η έρευνα, ωστόσο, δεν έχει ολοκληρωθεί με την πλατφόρμα να αμφισβητεί τα ευρήματα τονίζοντας ότι είναι προσωρινά.

Σύμφωνα με την έρευνα της ICO οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στο TikTok είναι ότι:

  • επεξεργάστηκε τα δεδομένα παιδιών κάτω των 13 ετών χωρίς γονική συναίνεση
  • παρέλειψε να παράσχει τις κατάλληλες πληροφορίες στους χρήστες της με συνοπτικό, διαφανή και εύκολα κατανοητό τρόπο
  • επεξεργάστηκε δεδομένα ειδικής κατηγορίας, χωρίς να έχει νόμιμους λόγους να το πράξει

Η Ofcom σημειώνει πως το 44% των παιδιών ηλικίας 8 ως 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιεί το TikTok, παρά το γεγονός ότι στην πολιτική του αναφέρεται η απαγόρευση εισόδου στην πλατφόρμα σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

«Όλοι θέλουμε τα παιδιά να μπορούν να μαθαίνουν και να βιώνουν τον ψηφιακό κόσμο, αλλά με την κατάλληλη προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Οι εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έχουν νομική υποχρέωση να θέτουν σε εφαρμογή αυτές τις υπηρεσίες, αλλά η άποψη μας είναι ότι η πλατφόρμα Tik Tok δεν ανταποκρίθηκε στην απαίτηση αυτή», ανέφερε σχετικά ο Επίτροπος Πληροφοριών, Τζον Έντουαρντς.

Σύμφωνα με το BBC, το TikTok έχει αναπτύξει χαρακτηριστικά για την ενίσχυση της ιδιωτικότητας και της ασφάλειας, επιτρέποντας στους γονείς να συνδέουν τους λογαριασμούς τους με αυτούς των παιδιών τους, αλλά και να απενεργοποιούν την ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων για παιδιά κάτω των 16 ετών.

Εκπρόσωπος της TikTok είπε μεταξύ άλλων πως «Η πλατφόρμα Tik Tok δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Αυτή η ειδοποίηση πρόθεσης, η οποία καλύπτει την περίοδο Μάιο 2018-Ιούλιο 2020, είναι προσωρινή και, όπως έχει δηλώσει η ίδια η ICO, δεν μπορούν να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα αυτή τη στιγμή».

Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρία το 2019 είχε λάβει πρόστιμο ύψους 5,7 εκατ. δολαρίων, ποσό ρεκόρ, από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, λόγω κακού χειρισμού των δεδομένων των παιδιών. Πρόστιμο έχει επιβληθεί και στη Νότια Κορέα για παρόμοιους λόγους.

Επίσης, τον Ιούλιο η Επιτροπή Εμπορίου της Γερουσίας των ΗΠΑ είχε ψηφίσει υπέρ ενός μέτρου που θα αύξανε την ηλικία στην οποία τα παιδιά θα μπορούν να έχουν ειδική προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Το όριο θα ανέβαινε στα 16 έτη, ενώ θα απαγόρευε τη στοχευμένη διαφήμιση στα παιδιά χωρίς να υπάρχει συγκατάθεση.