ΚΟΣΜΟΣ

Nord Stream: Σαμποτάζ αλλά από ποιον; «Νοκ-άουτ» ο αγωγός και αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου

Nord Stream: Σαμποτάζ αλλά από ποιον; «Νοκ-άουτ» ο αγωγός και αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου
Δύσκολα θα λειτουργήσει ξανά ο αγωγός Nord Stream
Planet Labs PBC via AP

Οι εκρήξεις στον αγωγό Nord Stream 1 προκαλούν ανησυχία σε όλο τον πλανήτη. Η πεποίθηση ότι πρόκειται για σαμποτάζ έχει ενισχυθεί, όμως, ο σαμποτέρ… αγνοείται. Αλματώδη αύξηση έκανε η τιμή του φυσικού αερίου μετά το συμβάν. Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας από τη Νορβηγία. Έρευνα από τη Σουηδία και βεβαιότητα για «ξένο δάκτυλο» από τη Δανία.

Οι τρεις διαρροές σε δυο διαφορετικούς αγωγούς μέσα σε λίγες ώρες, σήμαναν συναγερμό για τον Nord Stream 1 και για τον Nord Stream 2. Το σενάριο του σαμποτάζ έχει πάρει πλέον τη μορφή βεβαιότητας, ειδικότερα μετά την καταγραφή σεισμολόγων και τις αναφορές τους για ισχυρές εκρήξεις.

Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το ποιος θα επωφεληθεί από την κατάσταση που διαμορφώνεται. Ούτως ή άλλως ήδη εκφράζεται βεβαιότητα πως ο αγωγός δεν θα λειτουργήσει και δεν θα στείλει καθόλου ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη στη διάρκεια του χειμώνα. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν εύκολο το συμπέρασμα για κάποιον ότι η Ρωσία είναι η «κερδισμένη» της υπόθεσης, καθώς η Ευρώπη «στραγγαλίζεται» ενεργειακά και κατ’ επέκταση οικονομικά.

Η αναφορά, ωστόσο, ότι η CIA είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία για πιθανή δολιοφθορά στον Nord Stream, επαναφέρει στην επιφάνεια και πιθανή εμπλοκή των ΗΠΑ στην υπόθεση. Ο Τζο Μπάιντεν, άλλωστε, ήταν αυτός που είχε υποσχεθεί ότι θα «τελειώσει» τον Nord Stream. Ήταν Φεβρουάριος του 2022 όταν είχε ερωτηθεί «πώς θα συμβεί αυτό από τη στιγμή που το πρότζεκτ είναι υπό τον έλεγχο της Γερμανίας». Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απαντήσει χαρακτηριστικά πως «Πιστέψτε με, πως μπορούμε να το κάνουμε».

Συνεπώς, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ακόμα πιο σύνθετο σενάριο – αν πράγματι επιβεβαιωθεί ότι οι διαρροές στους αγωγούς είναι προϊόν σαμποτάζ – το οποίο εμπλέκει και την Ουάσιγκτον.

Αύξηση ως και 20% στην τιμή του φυσικού αερίου

Το σίγουρο είναι ότι χαμένος της υπόθεσης θα είναι ξανά ο Ευρωπαίος καταναλωτής. Οι εκρήξεις, άλλωστε, πέρα από τις δονήσεις και τις διαρροές προκάλεσαν και την εκτόξευση της τιμής του αερίου σε επίπεδα άνω των 210 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ενδεικτικό είναι πως η τιμή του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση ως και 20%, με αποτέλεσμα να χαθούν κέρδη στα χρηματιστήρια, να χτυπήσουν «κόκκινο» τα νομίσματα και να συνεχιστεί η ανοδική πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα.

«Τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία», λέει το Κίεβο

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

«Σκόπιμη ενέργεια», λέει η πρωθυπουργός της Δανίας

Η μεγάλη διαρροή από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 κοντά στο νησί Μπόρνχολμ, στη Βαλτική, οφείλεται σε «σκόπιμες ενέργειες» και όχι σε «ατύχημα», υποστήριξε από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν.

«Είναι πλέον ξεκάθαρη η εκτίμηση των αρχών ότι επρόκειτο για σκόπιμες ενέργειες. Δεν ήταν ατύχημα», είπε στους δημοσιογράφους η πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για το ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από αυτήν την πράξη», πρόσθεσε.

Η Σουηδία έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά» στους αγωγούς οι οποίοι δεν λειτουργούσαν, όμως ήταν γεμάτοι με αέριο.

Το υπουργείο Ενέργειας και Κλίματος της Δανίας υπολογίζει ότι η διαρροή από τους αγωγούς θα συνεχιστεί για «τουλάχιστον μία εβδομάδα», μέχρι να εξαντληθεί το αέριο που διαρρέει από τους υποθαλάσσιους σωλήνες.

Αυξάνει τα μέτρα ασφαλείας η Νορβηγία

Η Νορβηγία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Σχετικές ειδήσεις