ΚΟΣΜΟΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Μυστήριο με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της –Γιατί δεν τη δίνουν στη δημοσιότητα

Βασίλισσα Ελισάβετ: Μυστήριο με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της –Γιατί δεν τη δίνουν στη δημοσιότητα
Η βασίλισσα Ελισσάβετ.
Photo by Sean Gallup/Getty Images

Ένα περίεργο θέμα σε σχέση με τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της βασίλισσας δημοσιεύει σήμερα η Daily Mail – Οι αρχές της Σκωτίας αρνούνται να τη δώσουν στη δημοσιότητα παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο έγγραφο και σύμφωνα με το νόμο οφείλουν να το κάνουν

Η υπηρεσία των Εθνικών Μητρώων της Σκωτίας (NRS) κατηγορείται για «παράβαση του νόμου» αφού υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες ότι προσπαθεί να εμποδίσει τις νόμιμες προσπάθειες απόκτησης αντιγράφου του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας

Ειδικότερα «ένα τμήμα της κυβέρνησης της Σκωτίας κατηγορήθηκε ότι εμποδίζει τις νόμιμες προσπάθειες απόκτησης αντιγράφου του πιστοποιητικού θανάτου της βασίλισσας - παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δημόσιο αρχείο.

Το δημοσίευμα της Daily Mail.

Το έγγραφο αυτό θα πρέπει να αναφέρει πολλές λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της αιτίας του θανάτου της Βασίλισσας όπως το πού και πότε πέθανε. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η MailOnline και άλλα ΜΜΕ προσπαθούν να λάβουν τις πληροφορίες από τα Εθνικά Μητρώα της Σκωτίας (NRS), ο δημόσιος οργανισμός έχει εμποδίσει το προσωπικό του να παρέχει οποιεσδήποτε λεπτομέρειες σχετικά με τον θάνατο της Βασίλισσας στις 8 Σεπτεμβρίου», αναφέρει η Daily Mail.

Η βασιλική βιογράφος Άντζελα Λεβίν αναφέρει ότι με την απόκρυψη των πληροφοριών, τα Εθνικά Μητρώα της Σκωτίας και η κυβέρνηση της Σκωτίας παραβιάζουν το νόμο.

Η Λεβίν, η οποία έγραψε το βιβλίο «Camilla: From Outcast to Queen Consort» πρόσθεσε για το θέμα: «Ποιος είναι υπεύθυνος για να σταματήσει τη δημοσιοποίηση αυτών των πληροφοριών, ο αρχηγός του κράτους; Αν παραβιάζουν το νόμο στη Σκωτία, κανείς δεν πρόκειται να το αφήσει να περάσει έτσι. Καταλαβαίνω πολύ καλά ότι σε σχέση με τη Βασίλισσα κάποιοι μπορεί να αισθάνονται ότι δεν είναι σωστό να ενημερώσουν όλους, ωστόσο πρέπει να τηρείται ο νόμος ως παράδειγμα για όλους μας».

Η βασίλισσα πέθανε στο κτήμα Μπαλμόραλ στις 8 Σεπτεμβρίου. Αν η μονάρχης είχε πεθάνει στην Αγγλία, δεν θα χρειαζόταν να δημοσιοποιηθεί επίσημα η αιτία θανάτου της, καθώς ο Νόμος περί Εγγραφής του 1836 δεν ισχύει για τους μονάρχες.

Όμως, από τη στιγμή που πέθανε στη Σκωτία βάσει του νόμου του 1965 για την εγγραφή γεννήσεων, θανάτων και γάμων, όλοι οι θάνατοι πρέπει να καταγραφούν εντός επτά ημερών και αυτό περιλαμβάνει την υποβολή πιστοποιητικού θανάτου σε ληξίαρχο.

Ωστόσο, όλες οι έρευνες στο ληξιαρχείο του Aberdeenshire όπου θα έπρεπε να είχε καταγραφεί ο θάνατος της Βασίλισσας, παραπέμφθηκαν στο NRS και είναι κατανοητό ότι η NRS διέταξε το προσωπικό του συμβουλίου να μην δώσει λεπτομέρειες.

Ο θάνατός της

Η Βασίλισσα Ελισάβετ Β΄ έφυγε από την ζωή στις 8 Σεπτεμβρίου 2022, στις 18:31 (Ώρα Ηνωμένου Βασιλείου), στο εξοχικό ανάκτορο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, από φυσικά αίτια σε ηλικία 96 ετών.

Η επίσημη ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ που κατά τα ειωθότα αναρτήθηκε στα κάγκελα του ανακτόρου. Η ανακοίνωση έγινε στις 18:31 τοπική ώρα από τον Χιου Έντουαρντς, και διαβάστηκε από το BBC κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης. Νωρίτερα την ίδια μέρα οι γιατροί ανέφεραν ότι η υγεία της επιδεινώθηκε γρήγορα και την έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Ήδη από τις 12:30 μ.μ. τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι η Βασίλισσα βρισκόταν υπό ιατρική επίβλεψη στο Κάστρο Μπαλμόραλ αφού οι γιατροί εξέφρασαν ανησυχία. Μετά την ανακοίνωση του θανάτου της, η σημαία στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ κατέβηκε στο μεσίστιο.

Επειδή ο νέος μονάρχης Κάρολος ήταν επίσης στο Μπαλμόραλ όταν έγινε βασιλιάς, το έθιμο της Αγγλίας επιτάσσει να παραμείνει στο κάστρο αμέσως μετά το θάνατο της μητέρας του. Εκατοντάδες άνθρωποι ήταν επίσης συγκεντρωμένοι και θρηνούσαν το θάνατο της Βασίλισσας έξω από τις πύλες.

Η τελευταία της δημόσια εμφάνιση είχε γίνει μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου, όταν υποδέχθηκε τη Λιζ Τρας προκειμένου να τη διορίσει ως πρωθυπουργό της Βρετανίας.