ΚΟΣΜΟΣ

Κυκλώνας Ίαν: Πάνω από τη Φλόριντα «μάτι» της κακοκαιρίας - Δείτε live εικόνα

Κυκλώνας Ίαν
Ο κυκλώνας Ίαν από το διάστημα
NASA via AP

Στη Φλόριντα έχει μπει το «μάτι» του κυκλώνα Ίαν, μετά το καταστροφικό του πέρασμα από τα νησιά της Καραϊβικής και την Κούβα.

Ο κυκλώνας Ίαν έχει περάσει την Πούντα Γκόρντα, συνοδευόμενος από ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 250 χιλιομέτρων (155 μίλια) την ώρα, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων (NHC) των ΗΠΑ.

Ο Ίαν παραμένει στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον αφού για να αναβαθμιστεί θα πρέπει η ταχύτητα του ανέμου να φτάνει τουλάχιστον τα 157 μίλια την ώρα. Οι μετεωρολόγοι πάντως προβλέπουν ότι θα αποδυναμωθεί τις επόμενες ώρες.

Οι αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους του Κέιπ Κόραλ ότι πλέον είναι πολύ αργά για να φύγουν από την περιοχή.

Στη Βένις, μια παραθαλάσσια πόλη 24.000 κατοίκων, ανάμεσα στην Τάμπα και το Φορτ Μάιερς, πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν και ο άνεμος λύγιζε τους φοίνικες σε γωνία 45 μοιρών, ενώ ξερίζωσε διαφημιστικές και οδικές πινακίδες.

Περισσότερα από 200.000 σπίτια και επιχειρήσεις έχουν ήδη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στη Φλόριντα και ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις είπε ότι «αυτό είναι απλώς μια σταγόνα στον ωκεανό αυτού που θα συμβεί τις επόμενες 24-48 ώρες».

Δείτε live εικόνα

Στις αρχές της εβδομάδας οι αρχές ζήτησαν από 2,5 εκατομμύρια κατοίκους της περιοχής να την εγκαταλείψουν. Ο Νταγκ Τόου από τη Βένις ήταν ένας από εκείνους που αγνόησαν τις προειδοποιήσεις και έμειναν στα σπίτια τους. Καθώς περπατούσε σήμερα το πρωί στη βροχή, για να δει αν αντέχει το σπίτι ενός φίλου του, παραδέχτηκε ότι δεν έχει βιώσει ποτέ μια θύελλα τέτοιου μεγέθους αλλά δεν τον τρομάζει η σκέψη ότι μπορεί να καταστραφεί η γειτονιά του. «Πρέπει να επαγρυπνούμε επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί. Επαγρυπνώ, αλλά προσπαθώ να μην ανησυχώ», είπε.

Δείτε live εικόνα

Την Τρίτη, ο Ίαν πέρασε από την Κούβα, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση για 11 εκατομμύρια ανθρώπους. Από το πρωί της Τετάρτης, η κρατική εταιρεία ηλεκτροδότησης ανέφερε ότι έχει αρχίσει να αποκαθιστά τη σύνδεση στο ανατολικό άκρο του νησιού.