ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση των τεσσάρων περιφερειών - Ζήτησε διαπραγματεύσεις με το Κίεβο

Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα παραχωρήσει μια σημαντική ομιλία στη Δούμα
AP

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, παραχωρεί μια σημαντική ομιλία στη Δούμα και έπειτα θα υπογράψει τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών στην Ρωσία

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η τελετή για την επισημοποίηση της προσάρτησής των τεσσάρων περιφερειών, Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια όπου τις προηγούμενες ημέρες οργανώθηκαν δημοψηφίσματα προκειμένου να γίνουν μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Κατά την τελετή, έχει γνωστοποιηθεί από το Κρεμλίνο, πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, θα παραχωρήσει μια σημαντική ομιλία στη Δούμα και έπειτα θα υπογράψει τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

Δείτε LIVE τις ανακοινώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση προβλέπεται στον χάρτη του ΟΗΕ, οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Οι πολίτες θα νιώσουν την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας και δεν θα τους προδώσουμε ποτέ. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ. Είμαστε έτοιμοι και για συζητήσεις με την Ουκρανία», ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν σημείωσε ότι «η Ουκρανία θα πρέπει αμέσως να σταματήσει όλες τις στρατιωτικές ενέργειες που ξεκίνησε το 2014 ώστε να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων». Θα πρέπει επίσης «να σεβαστεί τη θέληση των ελεύθερων ανθρώπων», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα, καταλήγοντας: Θα προστατέψουμε τα εδάφη μας με όλες μας τις δυνάμεις και θα κάνουμε τα πάντα για να τα διασφαλίσουμε».

«Η Δύση ψάχνει για ευκαιρίες να μας χτυπήσει και ονειρεύεται να διαλύσουν το κράτος μας σε πολλά μικρότερα, που θα αντιμάχονται μεταξύ τους. Θέλουν να μας κάνουν αποικία τους. Είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα, με το νεο-αποικιακό τους σύστημα για να ληστεύουν τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου. Δεν θέλουν να είμαστε μια ελεύθερη κοινωνία. Μας θέλουν σκλάβους», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι πιστεύει ότι «ο πολιτισμός τους και η νεοφιλελεύθερη κουλτούρα τους είναι το χρυσό πρότυπο για όλους», ενώ «αποφασίζουν μονομερώς ποιος έχει δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και ποιος όχι».

Οι δυτικές χώρες ήταν «πολύ θυμωμένες» με την επιλογή των ανθρώπων στην Κριμαία, ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα του 2014.

«Οι δυτικές ελίτ ήταν πάντα έτσι. Υπήρξαν αποικιστές και παραμένουν άποικοι, κάνουν διακρίσεις μεταξύ των εθνών που τα κατατάσσουν σε πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Γι' αυτό υπάρχει η “ρωσοφοβία” που εξαπλώνεται σε όλη τη Δύση», είπε.

Στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θα είναι υπεύθυνες για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο Ρώσος ηγέτης κατηγορεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους ότι διεξάγουν έναν «υβριδικό πόλεμο» εναντίον της Ρωσίας και των αυτονομιστικών διοικήσεων που υποστήριξε στην ανατολική Ουκρανία.

Λέει ότι η Δύση δεν έχει ηθικό δικαίωμα να μιλά για δημοκρατία, προσθέτοντας ότι υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι οι δυτικές χώρες δεν αναζητούν διέξοδο από την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Να σημειωθεί ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε τα διατάγματα προσάρτησης των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία.

«Οι πολίτες στις περιοχές της Ουκρανίας έκαναν τις επιλογές τους, υπογράψαμε την προσάρτησή τους και ελπίζουμε το κοινοβούλιο να την κάνει αποδεκτή. Εδώ μάχονταν οι προπαππούδες μας. Όλοι εκείνοι που θέλουν να έχουν το δικαίωμα να ζήσουν, είναι θύματα των απάνθρωπων ενεργειών του καθεστώτος του Κιέβου. Θα φτιάξουμε τις υποδομές και θα αυξήσουμε την ασφάλεια, ώστε να αισθανθούν οι πολίτες την πλήρη υποστήριξη της μητέρας Ρωσίας. Δεν θα τους προδώσουμε ποτέ, θα γίνουν Ρώσοι πολίτες. Η απόφαση του 1991 δεν βασίστηκε στην επιθυμία των πολιτών. Η Ρωσία δεν έχει βλέψεις για την αναβίωση της ΕΣΣΔ» ανέφερε στην ομιλία του ο Ρώσος πρόεδρος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πούτιν είπε πως «είμαστε έτοιμοι για συζητήσεις με την Ουκρανία. Το Κίεβο πρέπει να σεβαστεί την επιλογή των πολιτών σε Λουχάνσκ, Ντονέτσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη ειρήνη» και επιτέθηκε εκ νέου στη Δύση, λέγοντας: «Η Δύση ψάχνει μια νέα ευκαιρία για να αποδυναμώσει και να καταστρέψει τη Ρωσία. Υπάρχει όμως μια τόσο σπουδαία χώρα και αυτό δεν το υπολογίζουν. Η Δύση θέλει να κάνει τη Ρωσία μια αποκία, αλλά εμείς θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Είναι σημαντικό για τη Δύση οι χώρες να παραδώσουν την κυριαρχία τους για χάρη των ΗΠΑ.

Οι υποσχέσεις τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ ήταν ένα ψέμα. Κάνουν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, θέλουν να διαλύσουν τον πολιτισμό μας. Οι ΗΠΑ είναι αυτές που κυριαρχούν σε Γερμανία, Κορέα και Ιαπωνία, ωστόσο μετά μιλούν για ίσα δικαιώματα. Οι ΗΠΑ είναι εκείνες που καταστρέφουν τις ευρωπαϊκές υποδομές ενέργειας. Οι ΗΠΑ πίστεψαν πως με τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, θα μπορέσουν να φτιάξουν τον κόσμο. Οι ΗΠΑ οδηγούν την Ευρώπη μακριά από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και, κατά συνέπεια, στην αποβιομηχανοποίησή της . Είναι μαζοχιστές όσοι θέλουν να ζήσουν με τους κανόνες των ΗΠΑ».

Ακολουθεί η ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με το διάγγελμα Ρώσου Προέδρου:

«Η Ελλάδα καταδικάζει την απόφαση προσάρτησης κατεχομένων, από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, εδαφών της Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα) στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Η απόφαση αυτή είναι παράνομη, καθώς αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, και άκυρη.

Η Ελλάδα δεν την αναγνωρίζει.

Η Ελλάδα συνεχίζει να στηρίζει, ως βασική αρχή, την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και όλων των κρατών.

Θα συνεχίσει να εργάζεται για την απονομή δικαιοσύνης, καθώς και για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Κοινότητας στην Ουκρανία, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες».

Τα δημοψηφίσματα σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Σημειώνεται ότι η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, κατόπιν αιτήματος των φιλορώσων αυτονομιστών ηγετών τους, στα τέλη του Φεβρουαρίου, λίγο πριν από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Τις προηγούμενες ημέρες οι τέσσερις περιοχές πραγματοποίησαν δημοψηφίσματα, με τα οποία ο πληθυσμός των περιοχών τάχθηκε σε συντριπτικά ποσοστά υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία, αν και όχι χωρίς ενστάσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος υποστηρίζει ότι είναι έτοιμος να «περιφρουρήσει» τα συγκεκριμένα εδάφη, με όποιον τρόπο χρειαστεί, ενώ κατά το διάγγελμα του πριν λίγες ημέρες είχε παίξει και το «χαρτί» των πυρηνικών.

Σύμφωνα με αναλυτές ο Πούτιν με την επισημοποίηση της προσάρτησης των εδαφών που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός θέλει να δείξει ότι η Ρωσία δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί, δεν πρόκειται να κάνει πίσω και πως είναι έτοιμος να υπερασπιστεί τα εδάφη με κάθε τρόπο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να μιλήσει μπροστά στους βουλευτές της Δούμας. Βάσει νόμου, το Ομοσπονδιακό το Σώμα θα πρέπει να εγκρίνει τα νομοσχέδια για τις προσαρτήσεις πριν ο Πούτιν τα υπογράψει.

Ταυτόχρονα στη Μόσχα, θα διεξαχθεί μεγάλη συναυλία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία. «Μαζί για πάντα» έγραφε σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα μεγάλα πανό που θα αναρτηθούν για να γιορτάσουν την προσάρτηση των τεσσάρων περιοχών. Την ίδια ώρα μεγάλα ρωσικά κανάλια έχουν βάλει αντίστροφη μέτρηση μέχρι την Παρασκευή και την ομιλία στο Κρεμλίνο.

Αυστηρό μήνυμα Κρεμλίνου

Η Μόσχα θα θεωρήσει επιθέσεις κατά οποιουδήποτε τμήματος των περιοχών της Ουκρανίας που ετοιμάζεται να προσαρτήσει ως επιθετικές ενέργειες κατά της ίδιας της Ρωσίας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία θα ενσωματώσει de jure και τμήματα της Ουκρανίας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων στο πλαίσιο της κίνησής της να προσαρτήσει τέσσερις περιοχές της Ουκρανίας.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε επίσης ότι χρειάζεται ενδελεχής διεθνής έρευνα για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream. Ο Πεσκόφ δεν σχολίασε τις δηλώσεις του αρχηγού της ρωσικής υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών ότι «η Μόσχα διαθέτει στοιχεία που δείχνουν ρόλο της Δύσης» στις διαρροές.

Σχετικές ειδήσεις:

«Πέφτουν» οι υπογραφές Πούτιν για τις προσαρτήσεις, ετοιμάζονται εορταστικές εκδηλώσεις στη Μόσχα

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε τη Ζαπορίζια και τη Χερσώνα ως ανεξάρτητα κράτη